Komentara: 5
Pregleda: 3471

Država vraća PDV od struje

15.10.2012. u 14:32h
Povodom negodovanja velikog broja građana Srbije, pa i Subotice na odluku Elektroprivrede Srbije od primenjivanju nove stope PDV-a koja je zvanično na snazi od 1. oktobra, a koja je primenjena na septembarske račune - odluka je da se naloži Elektroprivredi da se refundira razlika. što će i biti učinjeno kroz akontaciju za utrošak na narednom mesečnom računu.
Država vraća PDV od struje

Ministarstvo finansija i privrede Srbije će za sledeću sednicu vlade pripremiti odluku kojom će Elektroprivreda Srbije svim gradjanima uz naredni račun vratiti iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru - kada uvećana stopa PDV-a nije bila na snazi.

Ministarstvo je u saopštenju u nedelju navelo da će će gradjanima i privredi kroz račun za utrošenu struju koji će im EPS isporučiti u novembru, biti vraćen iznos za uvećani porez na dodatu vrednost (PDV). "Napominjemo da Zakon o porezu na dodatu vrednost jeste definisao da visina stopa koja će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno, u ovom slučaju kada je struja očitana. Kako je očitana u oktobru, elektrodistribucije su primenile poresku stopu u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ukazuje da ipak nije pravedno da gradjani plaćaju viši porez za struju koju su trošili ranije samo zato što je obračun vršen u oktobru i što zakon nije najpreciznije predvideo taj prelazni period sa jedne na drugu poresku stopu. "Odluka ministarstva neće biti na štetu Elektroprivrede Srbije, jer će i elektrodistribucije biti u obavezi da uplate manji iznos poreza u budžet", dodaje se u saopštenju.

Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3471

Povezana vest

Povezana zviždaljka

Povezane teme

elektrovojvodina subotica

računi za struju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.