Komentara: 8
Pregleda: 4009
Foto

Država najavljuje pomoć stočarstvu

15.02.2023. u 11:32h
Izvor: Subotica.com
Prilike u stočarstvu nisu sjajne, stočni fond se smanjuje, kao i odnos biljne i stočarske proizvodnje u poljoprivrednim gazdinstvima, ali postoji čvrsta namera i niz mera koje će nadležna pokrajinska i republička ministarstva primeniti kako bi se ta slika popravila – rečeno je na skupu „Stanje u stočarstvu Srbije – kako dalje“ , koji je na inicijativu Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije održano u Regionalnoj privrednodnoj komori SBO.
Država najavljuje pomoć stočarstvu

Da bez stočarstva nema poljoprivrede poručila je Ivana Popović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, i najavila da je jedan od prioriteta podizanje stočnog fonda.

- Ove godine u ministartvu imamo rekordan budžet, 79.7 milijardi dinara, za direktna plaćanja biće nešto manje od 47 milijardi dinara a za ruralni razvoj osam milijardi dinara. To su veliki novci i svi radimo na pripremi subvencija za naše poljoprivrednike i već početkom aprila krenemo u raspisivanje. Premija za mleko je povećana sa deset na 15 dinara po litri, ali to neće biti jedina stavka kojom ćemo pomoći poljoprivrednicima. To nije malo povećanje, već 50 odsto veći iznos nego ranije, radićemo i na podizanju broja grla, podžati uvoz steonih junica – ističe Ivana Popović.

Država najavljuje pomoć stočarstvu

Za subvencije poljoprivrednici će od ove godine konkurisati putem eAgrara.

- U ovom trenutku oko 70.000 poljoprivrednika je načinilo prvi korak i uzelo svoje eID, a blagovoremeno ćemo obavšavati o narednim segmentima prijavljivanja i ažuriranja na platformu eAgrar. Važno je da stanje životinja u gazdinstvu bude ujednačeno sa stanjem u Upravi za veterinu, jer samo ono što bude u zvaničnoj bazi biće merna jedinica za subvencije i podsticaje – dodaje Popović.

I Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je pripremio niz podsticajnih mera, a po prvi put biće rapisan konkurs za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala, junica i nazimica, za šta je predviđeno 150 miliona dinara.

Država najavljuje pomoć stočarstvu

- Sva gazdinstva sa teritorije Vojvodine mogu da se jave i konkurišu, da obezbedimo kvalitetna priplodna grla, koja će podići i stočni fond, ali i kvalitet mesa i mleka. Imamo više od 20 konkursa a nekad se desi da se ne utroše sredstva i zato apelujem na poljoprivrednike da konkurišu – naglašava Miodrag Malić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Broj gazdinstava koja se bave stočarstvom se smanjio i sada iznosi oko 27 odsto, naspram 73 odsto koja se bave biljnom proizvodnjom. Takođe, smanjuje se i stočni fond, naročito u govedarstvu.

Država najavljuje pomoć stočarstvu

- Svi smo svesni poslednjih godinu dana koliko je aktuelna situacija sa proizvodnjom mesa i mleka, posle kovida je došao rat u Ukrajini, sušna godina... Stočarstvo je u nezavidnoj situaciji, koja je kulminirala ove godine sa proizvodnjom mleka i zato je važna sinergija nadležnih organa da se stočarstvo stavi u fokus, jer je ono lokomotiva poljoprivrede. Važno je da imamo podsticaje koji su prilagođeni našim prilikama – naglašava Nenad Budinović, sekretar Udruženja za stočarstvo . – Po broju grla stočarstvo ide dva do tri procenta manje, ovčarstvo je u poslednje vreme malo odskočilo, živinarstvo oscilira... Broj grla se smanjuje, nije se toliko odrazilo na proizvodnju, imamo je dovoljno za sopstvene potrebe. Ali za tržišne viškove i da bi ovo održali moramo da reagujemo.

Izvor: Subotica.com
Skup "Stanje u stočarstvu Srbije – kako dalje" Skup "Stanje u stočarstvu Srbije – kako dalje" Skup "Stanje u stočarstvu Srbije – kako dalje" Skup "Stanje u stočarstvu Srbije – kako dalje" Skup "Stanje u stočarstvu Srbije – kako dalje" Skup "Stanje u stočarstvu Srbije – kako dalje" Skup "Stanje u stočarstvu Srbije – kako dalje" Skup "Stanje u stočarstvu Srbije – kako dalje"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 4009
Povezane teme

poljoprivreda

konkurs za dodelu podsticajnih sredstava

stočarstvo

podsticaji za poljoprivrednike

uzgoj stoke

zemljoradnja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.