• Pregleda: 8505

Društveno-koristan rad u subotičkim školama nailazi na (ne)razumevanje roditelja

Od početka tekuće školske godine u osnovnim i srednjim školama na snazi je Pravilnik koji je uveo meru humanitarnog i društveno-korisnog rada đacima koji se neprimereno ponašaju. Novina je uvedena i u subotičke škole i odmah naišla na različite reakcije roditelja.
Društveno-koristan rad u subotičkim školama nailazi na (ne)razumevanje roditelja

Dok neki podržavaju nameru da deca odgovaraju za ono šta su uradila, nisu retki ni oni koji smatraju da su u školi jedine mere zapravo ocene.

- Deca idu u školu da uče, a ne da metlaju dvorište! Postoje ocene iz vladanja koje se smanjuju ako se nešto loše uradi, a dete ne treba da riba i čisti, postoje ljudi kojima je to posao – kaže jedna revoltirana majka.

Direktori škola kažu da do sada imaju pozitivna iskustva u primeni društveno-korisnog rada, da nema univerzalnih mera, kao i da se one izriču u dogovoru sa detetom i njegovim roditeljima. Ukoliko, pak, odbiju propisane mere, roditelje čeka prekršajni postupak.

- Odgovorni roditelji imaju i odgovorno dete i sa njima nema problema. Bune se oni koji su i sami neodgovorni i koji ne prihvataju da dete bude odgovorno za svoje postupke – ističe Mirjana Stevanović, direktorka OŠ „Matko Vuković“, gde je do sada desetak đaka već prošlo meru društveno-korisnog rada. – Naglašavamo da se ceo postupak radi u saradnji sa roditeljima, za svakog je drugačiji u zavisnosti kakav efekat treba da proizvede. Cilj mu je da probudi i osnaži afinitete koje dete ima, da u tome bude još bolji a sve to nadgleda nastavnik. Deca tako prave zajedničke panoe, pišu sastave, dežuraju sa dežurnim nastavnikom... Čišćenja dvorišta kod nas još uvek nije bilo.

Nove mere podržavaju i u Politehničkoj školi, gde ima niz načina da se skrene pažnja na posledice ponašanja koje nije primereno.

- Svakome ko dobije neku vrstu ukora, koji nije često najbolje rešenje, može da se izrekne mera društveno-korisnog rada kao što su čišćenje lišća, snega, magacina, pomoć majstorima, organizacija školske priredbe – kaže Iso Planić, direktor Politehničke škole.

Ono što je najvažnije je da se vaspitnim merama ne naruši samopouzdanje deteta.

- Dete treba da shvati šta je učinilo i da to popravi. Za sada imamo samo pozitivna iskustva i sve radimo u saradnji sa roditeljima – ističe Branka Bešlić, direktorka škole „Ivan Goran Kovačić“.

U zavisnosti od toga koliko je đak „zgrešio“, može da dobije opomenu ili ukor, a u skladu s tim, društveno-korisne aktivnosti moraće da izvršava dva do četiri puta nedeljno, u trajanju od dve do četiri sedmice. Preporučeno trajanje aktivnosti je od 15 do 45 minuta dnevno. Vaspitne mere, kojima je cilj da utiču na sistem vrednosti deteta i da promene njegovo ponašanje, propisuju se u skladu s težinom greške koju je đak napravio, i širokog su dijapazona: pomoć domaru u radionici, popravka, uređenje parka i prostora oko škole, čišćenje snega, lišća, okopavanje cveća, farbanje ograda, klupa, održavanje sportskih terena...

Izvor: Subotica.com

Da li smatrate da je društveno-koristan rad dobar vid sankcionisanja učenika?

povezane teme

34
PROFO Odgovori
I te kako, i te kako..
Uča Odgovori
Da, kao što dete treba nagraditi za njegov trud tako ga i kazniti za neprimereno ponasanje. Roditelji neka budu srecni sto im se dete u školi i obrazuje i vaspitava.
Alen Odgovori
Problem ce biti sto ce mladi vec u ovom dobu sve vise nailaziti na nepravdu. Za istu stvar neko ce do metla dvoriste, dok ce neko drugi dobiti 5 dana opravdanih casova.
19cm Odgovori
Revoltiran sam ovom "revoltiranom majkom" iz teksta.
Ovo je odlicna ideja i podrzvam je potpuno! U Japanu ucenici osnovnih i srednjih skola ciste hodnike i toalete za sobom. Citavi razredi, ne kao kazna, vec kao lekcija zivota.
I trebamo da sledimo takve primere.
Kukuriku Odgovori
Stav i sistem vrednosti većine mladih roditelja formiran je u poremećenom društvu. Vrednuju se pogrešne stvari i osobine.
Daja Odgovori
Podžavam nego šta! Mislite da su ukori i smanjena ocena iz vladanja davali do sada neki rezultat? Nisu! Šta mislite čemu su služile nekada radne akcije? Samo za isticanje bratstva jedinstva?
Roditelj Odgovori
Ja bi pored deteta i roditelja poslao da popravlja to sto mu je dete uradilo. Ako je iskrabao zid, oboje neka farbaju. Nema tu pravdanja za postupke, Ako se zna sta je red onda svako treba da postuje. RED i ODGOVORNOST!
neko Odgovori
Pa ta deca i jesu takva jer su im roditelji takvi. To je i cela poenta akcije, da ih skola nauci ono sto ti roditelji nisu i ne zele.
Professore Odgovori
tu revoltiranu mamicu poslati odmah da i ona metla zajedno sa svojim 'andjelcicima'! Da se roditelji kaznjavaju za nedela svoje dece, ne bismo imali ni delikvenata ni kasnije krimosa.
Lilehamer Odgovori
delikvente treba staviti i klonje da ribaju umesto tetkica, a ne da se jos femkaju i prenemazu! Tetkici dati pendrek u ruke i vojsku delikvenata da ciste toalete umesto nje :)
Profesor Odgovori
"revoltirana majka" - čujte, molim Vas.
Neka vaspita svog "primernog đaka", i svi ćemo zajedno biti sretniji, i nećemo morati organizovati društveno koristan rad, jer verujte i to je velika obaveza. Uzimajući u obzir da se učeniku mora obezbediti bezbedno radno okruženje, postoji velika odgovornost.
Efekti društveno korisnog rada su već osetni. Ovo je valjda jedina stvar koju podržavam od svih silnih gluposti koje su zadesile prosvetu. Ovo sve govorim i kao nastavnik, a isto i kao roditelj.
Nikolai Sokolov Odgovori
Родитељи се буне, а после, када им је дете од раније познато полицији, се чуде. Признајте себи да сте направили грешку у одгајању детета, пожељно би било пре но што ваше дете уништи туђе дете.
Djuka Odgovori
Za roditelje koji se ne slažu bih predložio da kazna za njihovo dete kada zgreši bude 6 sati klečanja u ćošku na kukuruzu ili 15 udarca štapom po dupetu...
ufffffffffff
preteruješ
Mama Odgovori
Problematična deca, koja ne poštuju školske propise će poboljšati život korisnicima gerontološkog?! Ko će ih tamo oterati kad neće ni na časove u školu koju su upisali dobrovoljno i ko će ih tamo nadgledati, direktori lično, da ih uslikaju na društveno korisnom zadatku???
Snežana Odgovori
Poznato mi je da se svaki zakon i pravilo izopači, pa se i sada pitam da li to važi za svu decu podjednako? Ako se nove vaspitne mere odnose i na decu uticajnih roditelja ... moglo bi još i da funkcioniše
mirko Odgovori
Društveno - koristan ili humanitarni rad kao što već i iz naziva proizilazi, ne služi kažnjavanju učenika (za to dobija određeni ukor ili smanjenje ocene iz vladanja, što je i dalje na snazi), nego za to da sa time učenik simbolično popravi ono što je loše uradio... Uradio sam loš čin: potukao sam se. Sad uradiću dobar čin: pomažem oko sređivanja učionice, pomažem prilikom dežuranja nastavniku, održim kratko predavanje vršnjacima na određenu temu itd...
Rok Odgovori
Podrzavam,konacno da se neko setio da ovo uradi!
city woman Odgovori
Ako se i roditeljima valjano objasni, pre uvodjenja navedenih mera, većina će razumeti i prihvatiti isto.
acika Odgovori
ja sam u njihovim godinama čistio slivnike, i vidi me gde sam sada vozim traktor na bikovu
matkovac Odgovori
pre 10 god je to bilo u os ''Matko Vukovic'', zao mi je u sta se pretvorila ta skola :(
Marko Odgovori
Sta reci a ne pokvariti projekte monstruoznih vladara gojimima i njihovim poniznim slugama "velikasima".
Nedim Odgovori
Nisu roditelji u pravu,jer ako dete uzme metlu u ruke i malo počisti ostaće mentalno zdravo i čitavo ili ako nešto prefarba na nekoj površini.Ako dete kasnije bude vojnik moraće pored čišćenja i rasklapanja oružja da čisti i toalet ili glanca parket u sobi.I to se radi u vojsci i ostaje se živ.Kada sam bio manji i ja sam se u početku bunio što moram u prodavnicu ili na pijacu ali verujte sve je to dobro i korisno ne može uvek mama sve da radi jer ima i previše posla a ovako se učite nekoj samostalnosti.Nisu nas roditelji nikada vodili u školu niti su nas čekali ispred ni kolima ni peške,danas vidim i do pekare se ide kolima.Dobro dođoše neka druga vremena.
Coyote Nervosius Odgovori
Nekim roditeljima su se deca desila i zatekla ih je nespremne.

Tako da ni K od kućnog vaspitanja nemaju.

Ono najosnovnije, da kada kašlje stavi ruku na lice.
Ustupi mesto u autobusu starijima, kada već eskiviraju
đački, jer su "suviše veliki" da bi išli đačkim autobusom.
Da ne bacaju smeće na ulicu.

Te sitne osnovne stvari šti od kuće treba da ponesu.
Pitanje Odgovori
DA li bilo dobro da za osnovce i roditelji budu uključeni u društveno koristan rad. Recimo mali nestaško čisti WC, a tata recimo kopa kanal ili ode da nahrani svinje u zatvorskoj farmi.
Deca koja remete rad škole su podržana od strane roditelja. Ti roditelji ne poštuju školu i za njih ništa nije vredno poštovanja.
srdjan Odgovori
DS kadrovi, Iso, Branka i Mirjana, nema sanse da nas smene, cekamo momenat kada cemo ponovo u protesne setnje (nekada otpor, sada 1 od 5 miliona)
sumorno Odgovori
Nemojte vaspitavati svoju decu, vaspitajte sebe.
Deca će svakako ličiti na vas.
mama Odgovori
a moze i da udari po dzepu...tada se najbolje nauce( roditelji)
Predator Odgovori
Ja ne znam jel ovaj narod poludeo ili sta se desava?! Da li je moguce da 70% naroda odobrava ovo robijanje dece?! Npr dete radi posao cistacice u nekoj firmi, npr skoli, dok ta ista cistacica sedi i ispija kafe sto je, u vecini slucajeva, tako i kad je ne menja jedan ucenik, i sad ce jos vise da ispija kafu i istovremeno da prima platu, totalno nepravedno! Smatram da pedagozi i psiholozi prave veliki propust!!! Smatram da bi trebali malo vise da se pozabave sa takvom problematicnom decom! Po meni je ovaj drustveno-koristan rad samo stavljanje problema u cosak!
city woman
Očigledno da je vaš pogled na svet pogrešan.
SImica Odgovori
Društveno koristan rad moze da izrekne samo sud ,nikako i nikada skola !! Skola može da korist i SAMO DISCIPLINSKE MERE PREDVIĐENE U OBRAZOVNOM SISTEM U ZASNOVANOM NA USTAV U I ZAKONU....
mirko
Proverite Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - škola po novom ZAKONU takođe ima pravo da izriče meru DRUŠTVENO KORISTAN ILI HUMANITARNI RAD.
Pera Odgovori
Nista od toga u ovoj drzavi dok jedni budu odradjivali svoje kazne drugi ce se izvuci nagradjeni u ovoj drzavi niko nece terati moje dete da cisti sem mene, posebno ne neki partijskoo namesteni direktor koji je dobio uverenje da je nesposoban za vojsku dok smo mi ginuli kao i razni hajcari buckasi gradski manekeni koji su umesto strogog zatvora dobili povlastice od vlasti a recima bili najveci patrioti sad ce i njihova debilna deca biti postedena a nasi ce da gule
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.