Komentara: 34
Pregleda: 10612
Foto

Društveno-koristan rad u subotičkim školama nailazi na (ne)razumevanje roditelja

05.02.2019. u 16:29h
Izvor: Subotica.com
Od početka tekuće školske godine u osnovnim i srednjim školama na snazi je Pravilnik koji je uveo meru humanitarnog i društveno-korisnog rada đacima koji se neprimereno ponašaju. Novina je uvedena i u subotičke škole i odmah naišla na različite reakcije roditelja.
Društveno-koristan rad u subotičkim školama nailazi na (ne)razumevanje roditelja

Dok neki podržavaju nameru da deca odgovaraju za ono šta su uradila, nisu retki ni oni koji smatraju da su u školi jedine mere zapravo ocene.

- Deca idu u školu da uče, a ne da metlaju dvorište! Postoje ocene iz vladanja koje se smanjuju ako se nešto loše uradi, a dete ne treba da riba i čisti, postoje ljudi kojima je to posao – kaže jedna revoltirana majka.

Društveno-koristan rad u subotičkim školama nailazi na (ne)razumevanje roditelja

Direktori škola kažu da do sada imaju pozitivna iskustva u primeni društveno-korisnog rada, da nema univerzalnih mera, kao i da se one izriču u dogovoru sa detetom i njegovim roditeljima. Ukoliko, pak, odbiju propisane mere, roditelje čeka prekršajni postupak.

- Odgovorni roditelji imaju i odgovorno dete i sa njima nema problema. Bune se oni koji su i sami neodgovorni i koji ne prihvataju da dete bude odgovorno za svoje postupke – ističe Mirjana Stevanović, direktorka OŠ „Matko Vuković“, gde je do sada desetak đaka već prošlo meru društveno-korisnog rada. – Naglašavamo da se ceo postupak radi u saradnji sa roditeljima, za svakog je drugačiji u zavisnosti kakav efekat treba da proizvede. Cilj mu je da probudi i osnaži afinitete koje dete ima, da u tome bude još bolji a sve to nadgleda nastavnik. Deca tako prave zajedničke panoe, pišu sastave, dežuraju sa dežurnim nastavnikom... Čišćenja dvorišta kod nas još uvek nije bilo.

Društveno-koristan rad u subotičkim školama nailazi na (ne)razumevanje roditelja

Nove mere podržavaju i u Politehničkoj školi, gde ima niz načina da se skrene pažnja na posledice ponašanja koje nije primereno.

- Svakome ko dobije neku vrstu ukora, koji nije često najbolje rešenje, može da se izrekne mera društveno-korisnog rada kao što su čišćenje lišća, snega, magacina, pomoć majstorima, organizacija školske priredbe – kaže Iso Planić, direktor Politehničke škole.

Ono što je najvažnije je da se vaspitnim merama ne naruši samopouzdanje deteta.

- Dete treba da shvati šta je učinilo i da to popravi. Za sada imamo samo pozitivna iskustva i sve radimo u saradnji sa roditeljima – ističe Branka Bešlić, direktorka škole „Ivan Goran Kovačić“.

Društveno-koristan rad u subotičkim školama nailazi na (ne)razumevanje roditelja

U zavisnosti od toga koliko je đak „zgrešio“, može da dobije opomenu ili ukor, a u skladu s tim, društveno-korisne aktivnosti moraće da izvršava dva do četiri puta nedeljno, u trajanju od dve do četiri sedmice. Preporučeno trajanje aktivnosti je od 15 do 45 minuta dnevno. Vaspitne mere, kojima je cilj da utiču na sistem vrednosti deteta i da promene njegovo ponašanje, propisuju se u skladu s težinom greške koju je đak napravio, i širokog su dijapazona: pomoć domaru u radionici, popravka, uređenje parka i prostora oko škole, čišćenje snega, lišća, okopavanje cveća, farbanje ograda, klupa, održavanje sportskih terena...

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 34
Pregleda: 10612

Povezana vest

Povezane teme

Mirjana Stevanović

politehnička srednja škola

iso planić

društveno korisni rad

Oš Ivan Goran Kovačić

OŠ Matko Vuković

društveno korisna aktivnost

branka bešlić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.