Komentara: 0
Pregleda: 2337

Dr Nandor Šejmeši, dobitnik nagrade „Pro Urbe“

03.09.2023. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Dr Nandor Šejmeši, dobitnik nagrade „Pro Urbe“

Subotička Opšta bolnica iznjedrila je mnoge vrsne lekare koji su svojim radom i znanjem, ne samo spasili mnoge živote, nego i predstavljali naš grad u najlepšem, najhumanijem svetlu. Među imenima koja će velikim slovima biti upisana u njenu istoriju je svakako ime mr sci. med. dr Nandora Šejmešija, urologa specijaliste.  Svojim četiri decenije dugim radom pomogao je mnogim našim sugrađanima, ostavio pečat u funkcionisanju subotičke Bolnice,  a da njegovo zalaganje nije prošlo neopaženo potvrđuje priznanje „Pro Urbe“.

Iako mu  je, kao i svakom lekaru zdravlje pacijenata najvažnije a ozdravljenje najveća nagrada, priznanje je, priznaje, velika čast i satisfakcija za sav rad.

- Priznajem, nisam ga očekivao i jako sam se obradovao kada sam čuo da sam dobitnik. Mi lekari ne radimo za nagrade, već za život i zdravlje ljudi ali ova nagrada mi imponuje i na neki način pokazuje da je moj rad cenjen – kaže dr Šejmeši.

Dr Nandor Šejmeši, dobitnik nagrade „Pro Urbe“Tokom lekarskog staža u bolnici, a i sada, po odlasku u penziju, u privatnoj praksi, uvek mu je pacijent bio na prvom mestu. U 40-ogodišnjoj lekarskoj karijeri pacijenata mu, nažalost, nije manjkalo. U biografiji dostojnog velikog poštovanja, možda je najvažnije da, iako je mnogo toga uradio sam i prvi, uvek je stajao uz svoje kolege, pacijente i njihove porodice.

Predusretljiv čovek, lekar i istraživač otvorenih vidika, u celom regionu poznat i priznat specijalista aktivan je i danas.

- Često sam ostajao posle svih, nekada i sam na odeljenju, bez sestara i pomoći. Govorili su mi da preterujem, da mi niko neće reći hvala. Nisam to ni očekivao.  Ali to „hvala“ stiglo je na ovaj način i ovom nagradom – dodaje doktor. – Tako je bilo dok sam radio u bolnici, a tako je i sada kada sam samo u privatnoj praksi. Uvek se trudim da ljudima pomognem i olakšam situaciju u kojoj se nalaze. Nije to uvek lako i jednostavno. Ali mi to moramo.

Dr Nandor Šejmeši, dobitnik nagrade „Pro Urbe“Saosećajnim, empatičnim karakterom, smirenim i uravnoteženim, strpljivim pristupom tokom svoje karijere od četiri decenije pružio je značajnu pomoć onima koje je lečio, ali i svim prijateljima, poznanicima i Subotičanima koji su ga sreli i upoznali. Kao čovek skromne i suzdržane prirode nikada se nije postavljao u prvi plan, ali je uvek bio izuzetno angažovan i pun posla, a neiscrpno profesionalno interesovanje ga je izdiglo u vrh struke.

- Kada me pitaju da li se može moje ime odvojiti od „dr“ uvek odgovorim – ne! Neodvojivi su sve ove godine. Ja živim svoj poziv i živim za svoj poziv. To će vek biti tako – poručuje laureat.            

Dr Šejmeši je uveo nekoliko novih hirurških zahvata u Opštoj bolnici u Subotici. Prvi je uradio ureterorenoskopsko razbijanje kamena, uklanjanje obolele mokraćne bešike sa ugradnjom nove od crevnog fragmenta, radikalnu operaciju prostate, a prvi u Srbiji  je izvršio laparoskopsko uklanjanje kamena u uretri.

Dr Nandor Šejmeši, dobitnik nagrade „Pro Urbe“Za vreme njegovog direktorskog mandata, od 2003. do 2007.godine, izgrađena je plodna i raširena saradnja sa bolnicama u Srbiji ali i sa više ustanova u Mađarskoj, naročito sa Županijskom bolnicom u Segedinu i njenim, sa Bolnicom „Ferenc Jan“ Centralne bolnice južne Pešte, Klinikom za urologiju Univerziteta „Semelvejs” u Budimpešti.

U nizu postdiplomskih kurseva koje je u kontinuitetu pohađao, mogu se istaći seminar „Kornel“ u Salzburgu, Jugoslovenska škola ultrazvuka u Kragujevcu, dvogodišnji kurs Urološkog društva Amerike, kongresi Evropskog urološkog društva koji su se održavali skoro svake godine, osnovni i napredni kursevi laparoskopske hirurgije, godišnji seminari u Budimpešti pod nazivom „Minimalno invazivna urološka hirurgija“. Autor i koautor je velikog broja domaćih i inostranih naučnoistraživačkih radova u oblasti urologije. Održao je mnoga predavanja, odnosno pisao naučno-popularne tekstove kako za lokalne, tako i za državne medije u vezi sa urologijom, i time doprineo zdravstvenom informisanju Subotičana pa i građana cele države o bolestima prostate, cistitisa i urinarne infekcije,urolitijaze, steriliteta, erektilnom disfunkcijom, bolestima bubrega.

Aktivni je član Udruženja urologa Srbije, odnosno Vojvodine (UUS), Udruženja urologa Mađarske (MUT), Udruženja urologa Evrope – Europian Association of Urolgy (EAU), Udruženja urologa Centralne Evrope – Central Europian Association of Urology (CEAU), balkanskih uroloških društava kao i Mađarskog zdravstvenog udruženja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2337
Povezane teme

pro urbe

priznanje pro urbe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.