Komentara: 2
Pregleda: 4854

Dr Goran Bićanin: Nema odlaganja operacija

15.12.2010. u 18:59h
Izvor: RTV Yueco
<p>U Subotičkoj Op&scaron;toj bolnici obavljaju se sve operacije prema planu i nema odlaganja zbog nedostatka lekova i sanitetskog materijala, izjavio je direktor ove ustanove dr Goran Bićanin. Po njegovim rečima, u Op&scaron;toj Bolnici jeste početkom novembra tokom tri nedelje važio restriktivni režim za operacije zbog nedostatka lekova i sanitetskog materijala, ali je problem u međuvremenu premo&scaron;ćen. U ovom trenutku operacije se izvode prema planu.</p>
Dr Goran Bićanin: Nema odlaganja operacija

Bolnice u Srbiji se susreću sa višemesečnim problemima u snabdevanju gazom i lekovima, zbog velikih dugovanja koje imaju veledrogerije, bolnice i Republički zavod za zdravstveno osiguranje. U toj situaciji, svak je svakom dužan. Zavod bolnicama, bolnice veledrogerijama, one i državi i proizvođačima lekova. U opštoj bolnici Subotica, pre mesec dana su imali problem sa lekom atropinom, koji je bio uvezen ali ne i atestiran, tako da je jedno vreme u bolnici na snazi bio restriktivni režim - obavljale su se samo operacije na oftamologiji, otorinolaringologiji, ortopediji i kod svih usluga koje se plaćaju. Osim atropina, čija je nestašica nastala početkom novembra i trajala dve - tri nedelje, bolnica se susreće i sa povremenim nestašicama anestetika, alkohola, gaze i drugom materijala koji se premošćuju u hodu. U ovom trenutku, bolnica na zalihama ima optimalnu količinu lekova.

Direktor Opšte bolnice Subotica navodi da ova ustanova duguje 270 miliona dinara, najviše za lekove, a potražuje najviše kroz tranše iz RZZO. Godišnji budžet za lekove u bolnici iznosi 102 miliona dinara. Već duže vreme, bolnica raspolaže istom količinom novca, a u tom periodu su samo lekovi poskupeli pet puta, kao i komunalne usluge. Po njegovim rečima, Ugovor sa zavodom ne prati povećanje obima rada i nove cenovnike. Kada se na to doda i pritisak koji dolazi sa primarnog nivoa, zato što Dom zdravlja nema pojedine službe, uz nedostatak pojedinih kadrova, neminovne su liste čekanja. Najviše se čeka na oftamologiji, gde je od sedam oftamologa u ovom trenutku radi samo dvoje. Liste čekanja za oftamološke operacije su se otegle do novembra sledeće godine, a za pregled se čeka nekoliko meseci. Čeka se i na rendgen, najduže na mamografiju.

Bićanin zaključuje da se stalno povećava obim posla za 1.230 zaposlenih, a smanjuje se vreme zadržavanja pacijenata na lečenju. Generalno gledano, u opštoj Bolnici za prvih devet meseci ove godine obavljene su 9.543 operacije. Na bolničkom lečenju je zadržano 18.281 osoba, a u dnevnoj bolnici njih 6.046. Prosečna dužina bolničkog lečenja pacijenata je šest dana.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4854
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.