Komentara: 0
Pregleda: 2134

Domaće i strane džez zvezde na jubilarnom 10. "Jazzik" festivalu

23.10.2019. u 11:46h
Izvor: Subotica.com
Internacionalni džez festival "Jazzik" održaće se 24. i 25. oktobra na sceni Dečjeg pozorišta od 20 časova, a glavni izvođači jubilarnog izdanja biće Bojana Stamenov sa svojim kvintetom, internacionalni kvintet amerikanke Čande Rul sa kojom će nastupiti i legendarni pijanista Kirk Lajtsej, dok će promotivni nastup imati i učenici džez odseka Muzičke škole Subotica.
Domaće i strane džez zvezde na jubilarnom 10. "Jazzik" festivalu

Ovogodišnji internacionalni subotički džez festival "Jazzik", koji predstavlja jednu od najznačajnih kulturnih manifestacija u našem gradu, zaokružuje ciklus sjajnih džez koncerata na kojima su prethodne decenije nastupile neke od najvećih zvezda svetske džez scene i najviše Gremijem nagrađenih muzičara.

- "Jazzik" privlači pažnju publike i javnosti već čitavu deceniju i predstavlja poseban, visokoumetnički događaj okrenut mladima i njihovom usavršavanju u oblasti džez muzike. U saradnji sa džez odsekom Muzičke škole Subotica i drugim institucijama kulture u Subotici, "Jazzik" je u prethodnoj deceniji organizovao oko 120 edukativnih sadržaja, instrumentalnih i pevačkih radionica, predavanja, promocija. Festival je održavao i promovisao džez scenu grada i mlade talente koji su iz njega izrasli i postali profesionalni muzičari koji se dalje obrazuju na domaćim i stranim akademijama i muzičkim konzervatorijumima - kaže Sanja Bunford, producentkinja festivala.

Prve festivalske večeri, 24. oktobra, nastupiće diva domaće scene Bojana Stamenov sa svojim kvintetom, čiji članovi su takođe i članovi Novosadskog Big Bend-a, Aleksandar Banjac, Ištvan Mađarić i naši sugrađani Goran Evetović i Gabor Bunford, umetnički direktor "Jazzik"-a. Naredne večeri, 25. oktobra, na festivalu će nastupiti američka pevačica Čande Rul (Chanda Rules) sa svojim internacionalnim bendom, među čijim članovima su Tomas Kugi (Thomas Kugi), Volfram Deršmit (Wolfram Derschmidt), Dušan Novakov i legendarni pijanista Kirk Lajtsej (Kirk Lightsey). Tradicionalno, obe festivalske večeri otvoriće talentovani učenici džez odseka Muzičke škole Subotica, a u Muzičkoj školi će instrumentalne i vokalne radionice održati Stamenov, Rul, Kugi, Deršmit i Novakov, koje će biti otvorene i besplatne za sve zainteresovane muzičare.

- Svake godine se suočavamo sa opstankom festivala i nedovoljnim finansijskim sredstvima koji bi održali njegov kvalitet i suštinu, s obzirom na to da se on do sada finansirao isključivo projektno i da nije imao garatovani budžet - objašnjava producentkinja festivala. - Bez prijatelja u muzičkoj branši, ogromnog odricanja, lične energije, vremena i iscrpnog rada, ali i finansijskih sredstava, potpuno je nemoguće održati festival na nivou na kom njegovo postojanje ima smisla. Posle deset godina rada, postalo je nemoguće da sav teret i odgovornost bude samo na organizatorima, ali to je nešto o čemu ćemo pričati sa gradskim zvaničnicima. Ono što je važno jeste da smo uspeli da pružimo deset predivnih godina džez muzici, Subotici, Subotičanima i svima koji je vole, te će i ova deseta godina biti na visokom umetničkom nivou, zbog čega smo veoma srećni i zadovoljni.

Ulaznice po ceni od 600 dinara mogu se kupiti u pretprodaji na blagajni Dečjeg pozorišta od 11 do 13 časova, dok će se preostale karte moći kupiti i pred početak koncerata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2134

Povezana vest

Povezane teme

Jazzik

Jazzik Festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.