Komentara: 0
Pregleda: 2219

Dolazi pad proizvodnje i nezaposlenost

21.11.2008. u 12:59h
<p>Na 4. sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore u Subotici najvažnija tema bila je mogući uticaj svetske finansijske krize na privredu Srbije kao i na&scaron;eg regiona. Ivica Vojnić Tunić je naglasio da su posledice ove svetske krize tokom poslednja dva meseca počele da pogađaju privredu Srbije, zbog smanjene ponude finansijskih sredstava, odnosno i inostranih kredita i ino-kapitala.</p>
Dolazi pad proizvodnje i nezaposlenost

- To dovodi do usporavanja stranih investicija, pogoršavanja uslova za dobijanje inostranih kredita i uslova zaduživanja kod banaka. Ovo za direktnu posledicu ima smanjenje izvoza i pad proizvodnje, ali i povećanje troškova uvoza neophodnih mašina i opreme koje će dovesti do usporavanja aktivnosti planiranih investicija - kaže Vojnić Tunić.

Ističe da će u lokalnim samoupravama doći do odlaganja ulaska stranih investicija, pada interesovanja za kupovinu preduzeća koja su u procesu privatizacije i za dokapitalizaciju, kao i pada vrednosti akcija na berzama.

- U Srbiji je u 275 preduzeća ušao strani kapital, od čega je u 92 preduzeća 100 odsto inostrani kapital. Prema nezvaničnim podacima u subotičkom regionu u nekoliko većih preduzeća sa stranim kapitalom već su obustavljene investicije, a posledica toga biće smanjenje proizvodnje, gašenje pojedinih radnih jedinca i otpuštanje radnika.
Na nivou Srbije predviđa se da će bez posla ostati između 120.000 i 150.000 radnika, među kojima će prvi na udaru biti zaposleni na određeno vreme, a stalno zaposleni radnici gubiće radna mesta zbog smanjenja proizvodnje ili gašenja preduzeća. U Subotici se očekuje rast sadašnje stope nezaposlenosti sa 15,2 na 25 odsto.

- Među najugroženije delatnosti spadaju proizvodnja kože, obuće, metala i nameštaja, ali kriza neće zaobići ni sektore građevinarstva zbog smanjenja udela države u finansiranju izgradnje stanova i pada kupovne moći građana, zatim sektor crne i obojene metalurgije, kao i poljoprivredne proizvodnje zbog nemoći države da subvencioniše ovu delatnost.

Među predlozima mera za ublažavanje posledica krize koji su se čuli na ovom skupu su i smanjenje stope poreza na dobit sa 10% na 8%, smanjenje poreza na zarade na 2 odsto i što hitnije uređenje svojinsko-pravnih odnosa vezanih za građevinsko zemljište nad kojim je trenutni vlasnik država. R. V.

 

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2219
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.