• Pregleda: 5661

Dok ne stigne klima dobri su i ventilatori (Gradska biblioteka)

U čitaonici Gradske biblioteke koju posećuju studenti i učenici dok spremaju ispite, ali i sugrađani koji koriste literaturu iz naučnog odeljenja, veliki problem predstavlja nedostatak klima uređaja.
Dok ne stigne klima dobri su i ventilatori (Gradska biblioteka)

U letnjem periodu kada su visoke temperature, boravak u čitaonici je izuzetno otežan. Prema rečima upravnika ove ustanove, Dragana Rokvića, to je višegodišnji problem koji nije tako jednostavan.

- Zgrada biblioteke je zakonom zaštićen spomenik kulture, te je potrebno dobiti saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi se na osnovu projekta i rešenja postavio klima uređaj. Drugi problem je finansijske prirode, pošto klimatizacija čitaone zahteva značajna sredstva sa kojima biblioteka ne raspolaže - ističe Rokvić i dodaje da se radi na rešavanju problema za koji se on nada da će biti rešen tokom narednih meseci.

Kako bi se korisnicima čitaonice obezbedili što bolji uslovi, u ponedeljak su obezbeđeni ventilatori dok se ne postavi klima, a od ranije su tu hladna voda, kompjuteri, kao i bogata zbirka stručne i naučne knjige i zbirka periodike.

- Puno smo uložili u komjuterizaciju biblioteke i na tome ćemo nastaviti da radimo. Trudimo se da korisnicima naših usluga izađemo u susret i obezbedimo sve što je potrebno. Istakao bih da nam veći problem predstavlja prokišnjavanje krova čitaonice, koji bi u potpunosti trebalo pregledati i srediti. Sve to zahteva i dodatna sredstva. Verujem da bi u sklopu tih radova moglo da se nađe rešenje i da se postavi klima uređaj - rekao je Rokvić.

Korisnici čitaonice ističu da bi samo želeli da uz klimu imaju prijatnije uslove za rad, jer u tom prostoru provode i po nekoliko sati.

- Često dolazim ovde kada spremam ispite i veoma je teško učiti u čitaonici, jer je pretoplo. Nama studentima koji smo redovni posetioci bi mnogo značilo da se postavi klima. Nadam se da će se to uskoro desiti. U ponedeljak su postavljeni ventilatori, što dosta znači, ali bi ipak klima stvorila mnogo prijatniju atmosferu. Dosta nas zbog vrućine prelazi da uči u čitaonicu na Ekonomskom fakultetu - ističu student prava i budući brucoš filozofskog fakulteta, koji su želeli da ostanu anonimni.

Mirjana Matković, čija kćerka redovno odlazi u čitaonicu da sprema ispite, kaže da zna koliko su teški uslovi u ovoj ustanovi u letnjem periodu, jer je i sama često posećuje.

- Znam da je tamo veoma vruće i da se u takvim uslovima mnogo teže skoncentrisati i učiti. Mislim da bi deci i svima onima koji posećuju čitaonicu trebalo obezbediti bolje uslove sa klimom, jer će to svima mnogo značiti.

(foto: Gradska biblioteka Subotica)

(foto: Gradska biblioteka Subotica)

(foto: Gradska biblioteka Subotica)

Izvor: SuMedija

povezane teme

1
ned Odgovori
Zbog nedostatka novca težak je položaj kulturnih institucija.Neki dan jedan učenik mi kaže:Zašto nemamo klimu po razredima kad smo platili upis 2200 din za poboljšanje standarda.Jedan klima uređaj košta oko 25000 din.Gdinu Rokviću treba najmanje 6 komada za biblioteku i čitaonicu,to je 150.000 dinara.za srednju školu za 25 učionicatreba 625000 dinara.Ogromne pare trebaju za fasadu škole.Subotica sve više liči na staru "damu u godinama" kojoj stalno treba farbanje kose u plamteće crveno.Gradski oci neka malo prošetaju gradom i vide.Procene i pomognu koliko mogu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.