• Pregleda: 4820

Dogodilo se... (7 - 13. oktobar)

Kroz nedeljni pregled podsećaćemo se na neke važne datume u bogatoj istoriji Subotice i njenog postojanja kroz vekove. Za ovu nedelju pripremili smo pregled dešavanja od 7. do 13. oktobra.
Dogodilo se... (7 - 13. oktobar)

Grad je više od organizovanog zemljišta, on je pre svega socijalni i kulturni entiet. Grad povezuje stanovnike sa njihovim okruženjem pojačavajući značenje svakodnevnog života i pojačavajući identitet grupe i pojedinca.

Živimo u svetu u kome su pitanja identiteta od velikog značaj. Da bismo bolje razumeli grad i njegovu prošlost odlučili smo se da počnemo sa objavljivanjem Hronologije, koja je zbir pisanih beležaka, naznačenih vremenskim odrednicama onoga što se osobito dogodilo u društvu (događaji, pojave, procesi, pogibije, boleštine, ratovi, rađanja i umiranja ljudi)...

Našu Hronologiju pokušaćemo da objavljujemo sa određenim tematskim ilustracijama, kako bismo još bliže približili prošlost ali, i kako bi stvorili novu mogućnost da u u okviru novog prostora odvojenog posebno za ovu namenu, podstaknemo kulturu sećanja, bez koje je svaki napredak nezamisliv.

Hronologiju je sastavio direktor Gradske biblioteke u Subotici Dragan Rokvić.

Istorija Subotice - dogodilo se na dan:

7. oktobar

7.oktobar 1820. - Prema naredbi generalnog direktora škola mađarski jezik se uvodi kao nastavni predmet, koji se u svih šest razreda gimnazije predaje po 2 časa nedeljno.

 

8. oktobar

8.oktobar 1897. - U gradu uveliko traje polemika koliko je električno osvetljenje opasno po zgradu pozorišta. Treba podsetiti da su prethodnih dana dva inženjera Elekričnog društva (Kovač i Bek) postavili na pozornicu dve lučne električne lampe, za koje je glavni zapovednik vatrogasaca Zoltan Skoza tvrdio da su opasne i da mogu dovesti do požara u teatru.

Na sednici Pozorišnog odbora, koja je održana 8. oktobra 1897. godine, član Odbora Jožef Pijuković zatražio je, u cilju smirivanja publike, zvaničnu izjavu nadležnih organa, i zamolio je da se izjasne da li je električno osvetljenje opasno ili ne.

Odbor je prihvatio predlog Pijukovića i odlučio da zapisnik, sastavljen od kvalifikovanih stručnjaka, kao i od predstavnika policije treba da se objavi u štampi kako bi se smirila uznemirena javnost. Tako je već 10.oktobra 1897. u Bácskai Hirlap-u objavljen zapisnik u kome je konstatovano da električno svetlo u pozorištu uopšte nije opasno.

9. oktobar

9. oktobar 1974. - U sali Muzičke škole u Subotici Irena Grafenauer, flauta, iz Ljubljane priredila je solistički koncert. Klavirska pratnja bio je Mihalj Granat, Hamburg.

 

10. oktobar

10. oktobar 1944. - U noći 10-og na 11-ti oktobar poginuo je Jovan Mikić - Spartak (1914 – 1944), državni rekorder u troskoku, učesnik Balkanskih igara u periodu 1932-1937, diplomirani pravnik, pesnik i sportski novinar u Politici Vremenu, Sportskom svetu, asistent Visoke ekonomsko-komercijalne škole u Beogradu.

Bio je učesnik Olimpijskih igara u Berlinu (1936). Pošto je u toku rata zarobljen pa pušten iz logora, tokom 1944. godine priključio se NOB-u. Po njegovom pertizanskom imenu Spartak nosi naziv subotičko sportsko društvo.

 

11. oktobar

11. oktobra 1897. - Subotičke novine od 16.oktobra 1897. izveštavaju o zanimljivom događaju koji se dogodio 11. oktobra 1897. godine na subotičkoj železničkoj stanici.

Tog dana je, naime, kroz stanicu prošao voz sa posmrtnim ostacima Vuka Karadžića (1787 – 1867), koji je umro u Beču, a čiji su posmrtni ostaci, posle trideset godina, vraćeni u Srbiju i uz počasti sahranjeni u porti Saborne crkve u Beogradu.

Na tom putu Subotičani su organizovali doček brzog voza iz Budimpešte i na kovčeg, koji je bio smešten u posebnom vagonu, položili su venac sa natpisom Vuku Karadžiću ocu naše književnosti – Srbi Subotičani.

12. oktobar

12. oktobra 1985 - U Subotici je pod rediteljskom palicom Ljubiše Ristića održana predstava kakvu grad nikada pre a ni kasnije nije video jer je na realilizaciji ove predstave učestvovalo nekoliko stotina ljudi – reč je o predstavi Madač-komentari.

Ova pozorišna predstava trajala je četiri sata i bila je izvedena na nekoliko kolacija u gradu: uvertira predstave održana je u dvorištu Narodnog pozorišta, drugi deo na središnjem gradskom trgu, treći u Gradskoj kući i četvrti u Sinagogi. Reditelj Ristić zapravo i nije pravio pozorišnu predstavu od Čovekove tragedije Imrea Madača, već je samo komentarisao ovaj ep.

Zapisano je da je te večeri pozorište bilo ceo grad, a ceo grad je živeo za svoje pozorište.

Reditelj: Ljubiša Ristić. Asistent režije i koreograf: Nada Kokotović. Dramaturg: Dragan Klaić, Laslo Vegel, Janoš Siveri.

Scenografija: Ištvan Hupko, Bjanka Adžić Ursulov, Ana Atanacković. Kostimi: Bjanka Adžić Ursulov, Ana Atanacković. Muzika: Gabor Lenđel, Maćaš Murenji.Pisci tekstova: Petar Albijanić, Bela Čorba, Dragan Klaić, Janoš Siveri i Oto Tolnai.

Akteri: članovi oba ansambla Narodnog pozorišta, ženski kamerni hor iz Subotice, hor penzionera, članovi OKUD Mladost, učenici subotičkih škola.

13. oktobar

13. oktobra 1890. - Na skupštini održanoj na ovaj dan usvojena su Pravila Društva za javnu biblioteku. Ova Pravila su tek 1892. godine i zvanično potvrđena od strane ministarstva unutrašnjih poslova.

 
Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Mister No Odgovori
Sviđa mi se ova hronologija .Interesantni detalji iz istorije našeg grada.U delu članka piše da je 8.oktobra 1897 nekome smetalo svetlo na zgradi pozorišta, tj.da je opasno .Da se nisu prepametni pojedinci pozvali na taj istorijski podatak i zbog toga srušili pozorište ? :)
Vesko Odgovori
Lepsa proslost nego sadasnjost,a bojim se i buducnost.
Vedran Odgovori
Zar 10 oktobar 1945 nije vredan pomena
pajo Odgovori
ako si mislio na oslobođenje Subotice od fašizma,bilo je to godinu dana ranije. podržavam tvoje razmišljanje. taj datum je istorijska činjenica - sviđalo se to nekom ili ne.
ggghh Odgovori
Xaxa
marko Odgovori
A sta je bilo onda??
ffilozoff Odgovori
Suze mi krenu kad vidim 1897.pozoriste,a pored prolazi tramvaj! E,onda je Subotica bila grad sa 100000stanovnika,jedan od najrazvijenijih u regiji od Atine do Peste!P.S.pa spominje se 10.oktobar,to svi znaju sta je bilo-vecna slava Spartaku-Jovanu Mikicu!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.