Komentara: 7
Pregleda: 5424

Dogodilo se... (7 - 13. oktobar)

13.10.2013. u 10:20h
Izvor: Subotica.com
Kroz nedeljni pregled podsećaćemo se na neke važne datume u bogatoj istoriji Subotice i njenog postojanja kroz vekove. Za ovu nedelju pripremili smo pregled dešavanja od 7. do 13. oktobra.
Dogodilo se... (7 - 13. oktobar)

Grad je više od organizovanog zemljišta, on je pre svega socijalni i kulturni entiet. Grad povezuje stanovnike sa njihovim okruženjem pojačavajući značenje svakodnevnog života i pojačavajući identitet grupe i pojedinca.

Živimo u svetu u kome su pitanja identiteta od velikog značaj. Da bismo bolje razumeli grad i njegovu prošlost odlučili smo se da počnemo sa objavljivanjem Hronologije, koja je zbir pisanih beležaka, naznačenih vremenskim odrednicama onoga što se osobito dogodilo u društvu (događaji, pojave, procesi, pogibije, boleštine, ratovi, rađanja i umiranja ljudi)...

Našu Hronologiju pokušaćemo da objavljujemo sa određenim tematskim ilustracijama, kako bismo još bliže približili prošlost ali, i kako bi stvorili novu mogućnost da u u okviru novog prostora odvojenog posebno za ovu namenu, podstaknemo kulturu sećanja, bez koje je svaki napredak nezamisliv.

Hronologiju je sastavio direktor Gradske biblioteke u Subotici Dragan Rokvić.

Istorija Subotice - dogodilo se na dan:

7. oktobar

Dogodilo se... (7 - 13. oktobar)

7.oktobar 1820. - Prema naredbi generalnog direktora škola mađarski jezik se uvodi kao nastavni predmet, koji se u svih šest razreda gimnazije predaje po 2 časa nedeljno.

 

8. oktobar

Dogodilo se... (7 - 13. oktobar)

8.oktobar 1897. - U gradu uveliko traje polemika koliko je električno osvetljenje opasno po zgradu pozorišta. Treba podsetiti da su prethodnih dana dva inženjera Elekričnog društva (Kovač i Bek) postavili na pozornicu dve lučne električne lampe, za koje je glavni zapovednik vatrogasaca Zoltan Skoza tvrdio da su opasne i da mogu dovesti do požara u teatru.

Na sednici Pozorišnog odbora, koja je održana 8. oktobra 1897. godine, član Odbora Jožef Pijuković zatražio je, u cilju smirivanja publike, zvaničnu izjavu nadležnih organa, i zamolio je da se izjasne da li je električno osvetljenje opasno ili ne.

Odbor je prihvatio predlog Pijukovića i odlučio da zapisnik, sastavljen od kvalifikovanih stručnjaka, kao i od predstavnika policije treba da se objavi u štampi kako bi se smirila uznemirena javnost. Tako je već 10.oktobra 1897. u Bácskai Hirlap-u objavljen zapisnik u kome je konstatovano da električno svetlo u pozorištu uopšte nije opasno.

9. oktobar

Dogodilo se... (7 - 13. oktobar)

9. oktobar 1974. - U sali Muzičke škole u Subotici Irena Grafenauer, flauta, iz Ljubljane priredila je solistički koncert. Klavirska pratnja bio je Mihalj Granat, Hamburg.

 

10. oktobar

Dogodilo se... (7 - 13. oktobar)10. oktobar 1944. - U noći 10-og na 11-ti oktobar poginuo je Jovan Mikić - Spartak (1914 – 1944), državni rekorder u troskoku, učesnik Balkanskih igara u periodu 1932-1937, diplomirani pravnik, pesnik i sportski novinar u Politici Vremenu, Sportskom svetu, asistent Visoke ekonomsko-komercijalne škole u Beogradu.

Bio je učesnik Olimpijskih igara u Berlinu (1936). Pošto je u toku rata zarobljen pa pušten iz logora, tokom 1944. godine priključio se NOB-u. Po njegovom pertizanskom imenu Spartak nosi naziv subotičko sportsko društvo.

 

11. oktobar

Dogodilo se... (7 - 13. oktobar)

11. oktobra 1897. - Subotičke novine od 16.oktobra 1897. izveštavaju o zanimljivom događaju koji se dogodio 11. oktobra 1897. godine na subotičkoj železničkoj stanici.

Tog dana je, naime, kroz stanicu prošao voz sa posmrtnim ostacima Vuka Karadžića (1787 – 1867), koji je umro u Beču, a čiji su posmrtni ostaci, posle trideset godina, vraćeni u Srbiju i uz počasti sahranjeni u porti Saborne crkve u Beogradu.

Na tom putu Subotičani su organizovali doček brzog voza iz Budimpešte i na kovčeg, koji je bio smešten u posebnom vagonu, položili su venac sa natpisom Vuku Karadžiću ocu naše književnosti – Srbi Subotičani.

12. oktobar

Dogodilo se... (7 - 13. oktobar)

12. oktobra 1985 - U Subotici je pod rediteljskom palicom Ljubiše Ristića održana predstava kakvu grad nikada pre a ni kasnije nije video jer je na realilizaciji ove predstave učestvovalo nekoliko stotina ljudi – reč je o predstavi Madač-komentari.

Ova pozorišna predstava trajala je četiri sata i bila je izvedena na nekoliko kolacija u gradu: uvertira predstave održana je u dvorištu Narodnog pozorišta, drugi deo na središnjem gradskom trgu, treći u Gradskoj kući i četvrti u Sinagogi. Reditelj Ristić zapravo i nije pravio pozorišnu predstavu od Čovekove tragedije Imrea Madača, već je samo komentarisao ovaj ep.

Zapisano je da je te večeri pozorište bilo ceo grad, a ceo grad je živeo za svoje pozorište.

Reditelj: Ljubiša Ristić. Asistent režije i koreograf: Nada Kokotović. Dramaturg: Dragan Klaić, Laslo Vegel, Janoš Siveri.

Scenografija: Ištvan Hupko, Bjanka Adžić Ursulov, Ana Atanacković. Kostimi: Bjanka Adžić Ursulov, Ana Atanacković. Muzika: Gabor Lenđel, Maćaš Murenji.Pisci tekstova: Petar Albijanić, Bela Čorba, Dragan Klaić, Janoš Siveri i Oto Tolnai.

Akteri: članovi oba ansambla Narodnog pozorišta, ženski kamerni hor iz Subotice, hor penzionera, članovi OKUD Mladost, učenici subotičkih škola.

13. oktobar

Dogodilo se... (7 - 13. oktobar)13. oktobra 1890. - Na skupštini održanoj na ovaj dan usvojena su Pravila Društva za javnu biblioteku. Ova Pravila su tek 1892. godine i zvanično potvrđena od strane ministarstva unutrašnjih poslova.

 
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 5424
Povezane teme

gradska biblioteka

biblioteka subotica

dragan rokvić

istorija subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.