Komentara: 10
Pregleda: 4204

Dogodilo se... (14 - 20. oktobar)

20.10.2013. u 10:02h
Izvor: Subotica.com
Kroz nedeljni pregled podsećaćemo se na neke važne datume u bogatoj istoriji Subotice i njenog postojanja kroz vekove. Za ovu nedelju pripremili smo pregled dešavanja od 14. do 20. oktobra.
Dogodilo se... (14 - 20. oktobar)

Grad je više od organizovanog zemljišta, on je pre svega socijalni i kulturni entiet. Grad povezuje stanovnike sa njihovim okruženjem pojačavajući značenje svakodnevnog života i pojačavajući identitet grupe i pojedinca.

Živimo u svetu u kome su pitanja identiteta od velikog značaj. Da bismo bolje razumeli grad i njegovu prošlost odlučili smo se da počnemo sa objavljivanjem Hronologije, koja je zbir pisanih beležaka, naznačenih vremenskim odrednicama onoga što se osobito dogodilo u društvu (događaji, pojave, procesi, pogibije, boleštine, ratovi, rađanja i umiranja ljudi)...

Našu Hronologiju pokušaćemo da objavljujemo sa određenim tematskim ilustracijama, kako bismo još bliže približili prošlost ali, i kako bi stvorili novu mogućnost da u u okviru novog prostora odvojenog posebno za ovu namenu, podstaknemo kulturu sećanja, bez koje je svaki napredak nezamisliv.

Hronologiju je sastavio direktor Gradske biblioteke u Subotici Dragan Rokvić.

Istorija Subotice - dogodilo se na dan:

14. oktobar

Dogodilo se... (14 - 20. oktobar)14. oktobar 1969. - Praizvedba predstave "Jedne cure - sto nevolja" Matije Poljakovića u Narodnom pozorištu - Népszinhaz.

Dramski pisac i književnik Matija Poljaković (1909 - 1973) napisao je oko četrdeset drama, uglavnom komedija i igrokaza koji su bili veoma omiljeni kod subotičke pozorišne publike a predstava "Jedna cura - sto nevolja" bila je poslednja premijerno izvedena u Narodnom pozorištu - Népszinhaz.

Reditelj predstave Petar Šarčević postavio je ovu komediju u verističkom stilu sa puno detalja iz svakodnevnog života.

 

15. oktobar

Dogodilo se... (14 - 20. oktobar)15. oktobra 1773. – Postavljen je kamen-temeljac za izgradnju rimokatoličke crkve sv. Terezije Avilske. Na dan koji se slavi kao uspomena na svetu Terezu Avilsku, špansku karmelićansku redovnicu iz XVI veka, započela je gradnja monumentalne crkve koja spada u red najvećih crkava u Vojvodini.

Zabeleženo je da je kamen-temeljac položio Gabrijel Glaser, kanonik iz Kaloče i da je svečana procesija pošla od kapele sv. Roke do mesta koje je određeno za gradnju nove crkve. Propoved je izgovorio opat Klement Šomođi, gvardijan franjevačkog samostana, a posle svečanosti odmah se pristupilo gradnji crkve.Posao je išao veoma sporo jer je nedostajalo novaca a i sam nacrt crkve je više puta menjan i dorađivan.

Cela predračunska vrednost izgradnje crkve 1787. godine iznosila je 30.692 forinte a zbog objektivnih okolnosti, Namesništvo je preporučilo gradu da se radovi odlože, te je tako i nastala pauza, sve do 1792. godine. Konačno, crkva je završena 1798. godine. O godini završetka svedoči i kronostih: Hanc Tibi Coeli Rex exstruexerat Urbs nova sedem (Tebi, Kralju Neba, novi grad sagradi boravište). Crkvu je posvetio Ladislav Kolonić, kaločki nadbiskup, 15.oktobra 1797. godine u čast svete Tereze Avilske.

 

16. oktobar

Dogodilo se... (14 - 20. oktobar)16. oktobar 1910. - Na prvom javnom aeromitingu, Subotičanin Ivan Sarić (1867-1966), na monoplanu vlastite konstrukcije preleteo oko 3 kilometra iznad „Konjskog“ trkališta (kod današnje „Zorke“). Novinari koji su izveštavali o ovom događaju zabeležili su da je Sarić tog dana (po vetrovitom i kišnom vremenu) izveo dva leta, od kojih je drugi bio uspešniji, na zadovoljstvo publike koja je u velikom broju došla da vidi ovaj spektakl prvog subotičkog avijatičara.

 

17. oktobar

Dogodilo se... (14 - 20. oktobar)17. oktobra 1849. - Na osnovu naredbe glavnog okružnog carskog-kraljevskog poverenika IsidoraNikolića franjevac Kelemen Furdek ponovo se postavlja na funkciju direktora gimnazije. Za vreme revolucionarnih događaja Furdek je kratko vreme bio razrešen dužnosti. Ubrzo će, međutim, biti penzionisan a njegovo mesto zauzeće Vazul Kovač. Zabeleženo je da nastava u gimnaziji počinje 1. novembra 1849. godine i da se broj učenika znatno smanjio u odnosu na prethodnu godinu i ove školske godine iznosi 149.

Dve godine kasnije, od školske 1851/52. godine nastava se organizuje po novom sistemu (Organisations-Entwurf), iza koga se krije tendencija germanizacije, po kojem se gimnazija u Subotici pretvara u četvororazrednu nižu gimnaziju. U to vreme Subotica nije bila u stanju da izdržava gimnaziju sa osam razreda (potpuna gimnazija se nalazila u obližnjim gradovima Baji i Segedinu).

Obrazovanje u toj školskoj ustanovi nije bilo potpuno sve do školske 1861/62. godine kada se ponovo uspostavlja gimnazija sa osam razreda.

 

18. oktobar

Dogodilo se... (14 - 20. oktobar)18. oktobar 1883.- Pozorišnu sezonu započinje grupa Karolja Mošonjija komadom "Marta Baroti", a zatim delom "Crvena soba".

Nastojeći da što više udovolji željama gledalaca koji su masovno posećivale predstave, vođa pozorišne družine putuje u Beč gde dobija pravo na izvođenje Štrausove operete "Jedna noć u Veneciji".

Ceneći Mošonjijeva nastojanja, uprava grada mu u znak priznanja na ime pomoći dodeljuje 1.000 forinti.

 

19. oktobar

Dogodilo se... (14 - 20. oktobar)19.oktobar 1949. - Narodni odbor grada Subotice na sednici održanoj na ovaj dan "primio je na znanje" izveštaj o skidanju krsta i postavljenju petokrake na toranj Gradske kuće.

Predsednik Narodnog odbora bio je Marko Bačlija.

 

20. oktobar

Dogodilo se... (14 - 20. oktobar)20. oktobar 1871. – Najznačajnije mađarsko kulturno društvo u Subotici „Népkör“ (Narodni krug) osnovano je na ovaj dan.

 
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4204
Povezane teme

gradska biblioteka

dragan rokvić

istorija subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.