Komentara: 19
Pregleda: 7087

Dobre vesti - bolnica se vraća u normalan režim rada

12.06.2021. u 16:58h
Izvor: TV Subotica
Dobre vesti - bolnica se vraća u normalan režim rada

Nakon više od pola godine iz Opšte bolnice konačno stižu dobre vesti – na lečenju zbog infekcije kovidom nalazi se jednocifren broj pacijenata – njih šestoro. Drastično je opao i broj pregleda, prijema kao i pozitivnih, zbog čega situaciju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u okrugu ocenjuju kao apsolutno stabilnu.

- U poslednje vreme dnevno beležimo do 10 pacijenata koji se jave na pregled. Od pacijenata koji su tokom ove sedmice pregledani, a to je nekih pedesetak, samo jedan je bio pozitivan. Trenuto u Kovid bloku se nalazi 6 pacijenata, jedan na respiratoru - kaže za TV Suboticu dr Gordana Krtinić, epidemiolog u Opštoj bolnici Subotica.

Dobre vesti - bolnica se vraća u normalan režim rada

Usled smanjenog pritiska na bolnicu zatvoren je Kovid 1, kao i Kovid intenzivna jedinica lečenja, dok se Hitan prijem vratio u svoje prostorije. U „crvenoj“ zoni ostaje za sada samo Infektivno odeljenje gde su premešteni respiratori u izolacione jedinice i respiratorna trijažna ambulanta koja je preseljena na Odeljenje pulmologije.

Kako je sve više osoblja angažovano u „zelenoj“ zoni, polako počinje elektivni program, kao i ambulantni pregledi, dok će IZIS sistem početi sa radom sledeće sedmice, najavljuju nadležni.

- Što se tiče elektronskog prijavljivanja (IZIS) ono će biti omogućeno tokom naredne sedmice. Prave se planovi i raspored, neke ambulante već rade preko prioritetih uputa, ali uskoro kreće i kroz IZIS - objašnjava dr Krtinić. - Elektivni program je delimično počeo sa radom, to su za sada hirurgija, ortopedija, oftamologija i ORL, u skladu sa brojem lekara i kapacitetima.

Dobre vesti - bolnica se vraća u normalan režim rada

Uprkos tome što epidemija jenjava i bolnica i grad ulaze u miran period, lekari apeluju na građane da se pridržavaju opštih mera prevencije, naročito da izbegavaju okupljanja i poručuju da se vakcinišu, jer je to jedina mera koja će zaustaviti kovid.

- Još uvek smo daleko od onog željenog obuhvata i populacionog vakcionalnog bedema, još uvek je oprez potreban. U periodu smo kada je lepo vreme i ljudi borave više na otvorenom, što je nesumnjivo doprinelo poboljšanju epidemiološke situacije, ali da bismo se pripremili za jesen, i neki eventualno talas, potrebno je da se građani u što većem broju odazovu na vakcinaciju - poručuje dr Krtinić.

Iako je kovid pacijenata veoma malo, Opšta bolnica će u potpunosti izaći iz kovid režima rada kada više ne bude imala ni jednog pacijenta.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 7087
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

dr gordana krtinić

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.