Komentara: 1
Pregleda: 3183

Do sada isplanirano više od 80 odsto gradskog zemljišta

02.06.2015. u 16:52h
Izvor: RTV City
Od 2003. godine, kada je stupio na snagu Zakon o planiranju i izgradnji, pa do njegovih izmena 2009., Zavod za urbanizam grada Subotice isprojektovao je više od 80 odsto planova detaljne i generalne regulacije gradskog zemljišta. Pored toga doneti su i najvažniji planovi, Generalni plan regulacije Subotica – Palić do 2020. godine, i Prostorni plan grada Subotice. U narednom periodu, nakon revidiranja Master plana Palića, pristupiće se izradi generalne regulacije i za taj deo grada.
Do sada isplanirano više od 80 odsto gradskog zemljišta

Planovi detaljne regulacije utvrđuju namenu prostora, a izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, i njegovu kompatibilnost. To praktično znači da, ukoliko je osnovna namena određenog prostora stanovanje, u njegovo korišćenje mogu da se svrstaju i druge delatnosti koje ne remete njegovu osnovnu namenu.

Prema rečima Kornelije Evetović Cvijanović, diplomiranog inženjera arhitekture u Zavodu za urbanizam, daleko se odmaklo sa planiranjem grada. Planovi Generalne regulacije sada se projektuju na osnovu važećeg Generalnog plana, a za poslednjih 10 godina izrađeno je 90 odsto planova regulacije gradskog zemljišta, utvrđena je namena javnog gradskog zemljišta, izvršeno je regulisanje ulica, a za sva naselja koja su definisana kao centri zajednica naselja poput Hajdukova, Donjeg Tavankuta, Bajmoka i Čantavira urađeni su kompletni planovi.

Iz Generalnog urbanističkog plana trenutno je izuzeta turistička zona Palića jer je u toku proces revidiranja Master plana koji će definisati koji oblici turizma se mogu sprovoditi u određenoj zoni, a radiće se i na regulaciji severnog dela Palića koji predstavlja centralni deo turističkog kompleksa, kao i obale jezera.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3183
Povezane teme

Master plan Palić

plan detaljne regulacije

generalni urbanistički plan

plan generalne regulacije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.