Komentara: 1
Pregleda: 1743

Do sada bez kazni za kršenja zakona

23.11.2010. u 15:16h
Izvor: RTV Yueco
<p>Pokrajinska sanitarna inspekcija krenula je u kontrolu primene novog zakona o za&scaron;titi od izloženosti stanovni&scaron;tva duvanskom dimu. Na meti su pred&scaron;koleske, &scaron;kolske i zdravstvene ustanove, a do sada niko nije kažnjen zbog kr&scaron;enja odredbi. Ukoliko zbog tih odredbi pomi&scaron;ljate da ostavite duvan, i u tome vam je potrebna pomoć, možete se obratiti Zavodu za javno zdravlje, gde u okviru Centra za promociju zdravlja funkcioni&scaron;e Savetovali&scaron;te za odvikavanje od pu&scaron;enja.</p>
Do sada bez kazni za kršenja zakona

Jedna od institucija koja je zadužena za kontrolu sprovođenja Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu jeste Pokrajinska sanitarna inspekcija. U poslednjih 10 do 15 dana zatrpani su pozivima građana i institucija koji zahtevaju tumačenje određenih odredbi zakona, posebno onih koje se odnose na podelu prostora na pušački i nepušački. Inspekcije je krenula i u terensku kontrolu, ali I pored revolta i bunta pušača - kazni do sada nije bilo.

Dvanaest dana od početka primene novog zakona, zaposleni pušači su ili smanjili količinu cigareta koje popuše u toku dana ili smanjili produktivnost jer češće nego ranije moraju ići van prostorija radi pušenja. Postoje i oni koji ne mogu da izađu u toku radnog vremena na puš pauzu. Ukoliko pomišljaju da ostave duvan, i u tome im je potrebna pomoć, mogu se obratiti Zavodu za javno zdravlje, gde u okviru Centra za promociju zdravlja funkcioniše Savetovalište za odvikavanje od pušenja. Procenat uspešnosti petodnevnog individualnog programa je 40%.

Koga "uhvate" da puši van dozvoljenih prostorija, biće kažnjen sa 5000 dinara. Kazne za odgovorna lica su od 30.000 do 50.000 dinara, preduzetnike od 300.000 do 500.000 dinara, a za pravna lica od 500.000 do milion dinara. Sprovođenje zakona kontrolisaće, pored sanitarne i zdravstvena, prosvetna, tržišna, turistička inspekcija, inspekcija rada, inspektori za preventivnu zaštitu MUP-a Srbije i komunalna policija. Dovoljan dokaz da je zakon prekršen biće miris dima, pikavac i pepeljara na mestu na kom je pušenje zabranjeno. Posebno visoke kazne najavljene su za one koji ne postavljaju vidljive i jasne znakove da je pušenje zabranjeno.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1743
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.