Komentara: 3
Pregleda: 3816

Dnevni centar za problematičnu decu sad ima i preventivnu ulogu

25.07.2017. u 10:32h
Izvor: Subotica.com
Dnevni centar za decu sa poremećajima u ponašanju, koji od 2009. godine funkcioniše pod okriljem Centra za socijalni rad na Somborskom putu,  promenio je naziv u Centar za savetovanje i prevenciju problema u ponašanju dece i omladine, čime je dobio i novu ulogu-preventivnu.
Dnevni centar za problematičnu decu sad ima i preventivnu ulogu

Pored glavne nadležnosti vezane za resocijalizaciju dece počinilaca krivičnih dela, Centar sada realizuje i programe prevencije problema u ponašanju dece u subotičkim osnovnim školama. Sa decom starosti od 10 do 18 godina, koji ispoljavaju različite oblike društveno neprihvatljivog ponašanja, u Centru radi pedagog, Marina Parežanin.

- Kako Centar za socijalni rad kao organ starateljstva u svojoj nadležnosti sprovodi i izvršenje posebnih obaveza iz Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela, počinioci krivičnih dela uzrasta od 15 do 18 godina prolaze u Centru kroz „Program ličnog i socijalnog razvoja“, kao i deca od 14 do 16 godina koja se smatraju krivično neodgovornim, ali pokazuju elemente poremećaja ponašanja. Cilj ovog programa je da mladi postanu svesni razloga kojih su ih doveli u tu situaciju. Program traje tri meseca tokom kojih se organizuje 12 dvočasovnih radionica. Do sada je ovaj program prošlo 167 mladih od 15 do 20 godina i 29 dece od 14 do 16 godina. Umesto rada sa decom koja su počinila krivična dela, kojih na sreću iz godine u godinu ima sve manje, sada će naglasak biti na prevenciji. Ostvarili smo saradnju sa nekoliko škola na teritoriji grada, gde smo sa decom od 10 do 18 godina sprovodili preventivni rad - kaže Marina Parežanin.

Preventivni rad sastoji se iz tri programa-ličnog razvoja i saradnje, čiji je cilj da razvija pažnju, kao i emocionalnu svest i empatiju, drugi program nazvan „Budimo prijatelji“ trebalo bi da doprinese unapređenju saradnje u školskoj sredini i kontroli ličnih impulsa, te uvežbavanju prihvatljivih oblika ponašanja, a treći „Program emocionalnog opismenjavanja“ ima zadatak da podstakne emotivno sazrevanje i formiranje stabilne ličnosti.

Da rad sa decom počiniocima krivičnih dela daje rezultate, najbolje pokazuje podatak o malom broju  povratnika.

-Najčešća krivična dela zbog kojih deca dolaze kod nas su tuče, krađe i izazivanje verske i nacionalne netrpeljivosti.  A da li će ponoviti krivično delo to  zavisi od tipa deteta i okolnosti iz kojih dolazi. Ukoliko su to krivična dela nastala  u toku puberteta,  deca i mladi koji prođu kroz radionice kasnije pokazuju  razumevanje svog postupka, te  nije bilo slučajeva da se tako nešto ponovi. Nažalost, postoji i druga situacija gde je u pitanju mali broj dece, koja situaciono iz jednog krivičnog dela, ulaze u drugo. Oni jednom dolaze kod nas, a posle kada se utvrdi da to nije dovoljna mera pojačava im se kazna - kaže Parežanin.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3816
Povezane teme

centar za socijalni rad

dnevni centar za decu i omladinu sa poremećajima u društvenom ponašanju

centar za savetovanje i prevenciju problema u ponašanju dece i omladine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.