Komentara: 0
Pregleda: 6981

Đaci iz Italije u poseti Subotici

13.03.2017. u 16:40h
Izvor: Subotica.com
Đaci i profesori Gimnazije „Svetozar Marković“ proteklih dana ugostili su devet učenika i dve profesorke iz Caterina Caniana Instituta (Srednje škole za grafički i modni dizajn) iz italijanskog grada Bergama.
Đaci iz Italije u poseti Subotici

Gosti iz Italjie od 2. do 8. marta bili su smešteni u domovima učenika i profesora, te su tako imali prilike da se na autentičan način upoznaju sa kulturom, običajima, nacionalnom kuhinjom i drugim osobenostima naše zemlje, ali i da uoče razlike između Srbije i Italije.

Tokom jednonedeljnog boravka u Subotici gosti su  posetili znamenitosti grada, prisustvovali su časovima sa svojim vršnjacima, a imali su priliku i da se susretnu sa vicekonzulom Italije u Srbiji gospodinom Karmineom Taralom u prostorijama Italijanskog kulturnog centra. Zahvaljujući sredstvima koje je obezbedio Sekretarijat za društvene delatnosti Grada Subotice, domaćini su svoje goste odveli na jednodnevni izlet u Beograd i Novi Sad.

Đaci iz Italije u poseti Subotici

Kako iz ugla tinejdžera izgleda naša zemlja pokazali su 6. marta učenici-domaćini, koji su u prepunoj Svečanoj sali Gimnazije prikazali su prezentaciju o Srbiji, Subotici i samoj školi. Već sutradan gosti su preuzeli ulogu domaćina i predstavili svoj grad i školu.

- Na kraju razmene i učenici i profesori obe škole imali su utisak da se opraštaju od svojih dugogodišnjih prijatelja. Međutim, ovde nije kraj – učenici Gimnazije će početkom novembra posetiti svoje prijatelje u Bergamu i na taj način upoznati autentičan italijanski način života – kaže profesorka Gordana Budanović, koja je i sama bila domaćin jednom đaku. - Najveći utisak na njih je ostavila arhitektura, secesija, unutrašnjost Velike većnice, svečana sala Gimnazije jer ih podseća na pozorište. Sviđala su im se mesta gde su izlazili sa vršnjacima, većini se sviđala hrana, jedino im se naša pica baš ne dopada, jer kažu da se na picu ne stavlja kečap. Našem gostu Giorgiu se jako dopala ergela Kelebija i Vinarija Zvonko Bogdan.

Đaci iz Italije u poseti Subotici

Razmenu đaka organizovalo je udruženje AFS Interkultura Srbija, koje pored programa razmene odeljenja, ima još dva programa: program odlaska na tromesečnu/jednogodišnju razmenu i program primanja učenika koji su došli na jednogodišnju razmenu u Srbiju. Ovo je peta godina da Gimnazija „Svetozar Marković“ učestvuje u progarmu, odnosno da učenici škole primaju strane učenike. Ove školske godine Gimnaziju pohađa i učenik Gabriele Diana (Italija), koji je uspeo za šest meseci da savlada srpski jezik i počne aktivno da učestvuje u nastavi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 6981
Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.