Komentara: 5
Pregleda: 5351

Divlja deponija u Novom Žedniku jedna od desetak preostalih

06.12.2016. u 18:11h
Izvor: TV Subotica
Divljih deponija na teritoriji Subotice ima još desetak. Iako Grad svake godine odvaja sredstva za uređenje ovih zagađivača životne sredine,  nesavesni građani i kompanije ne prestaju da odlažu otpad na mesta koja za to nisu predviđena – najčešće na periferiji grada.  
Divlja deponija u Novom Žedniku jedna od desetak preostalih

Znak upozorenja kao da niko ne čita: brda otpada prostiru se na izlazu iz Novog žednika. Divlja deponija stara koliko i selo, a svi pokušaji uređenja – Sizifov posao.  Građani i firme iz Žednika i okoline, ne prestaju da gomilaju smeće, pri tom ozbiljno ugrožavajući sredinu u kojoj žive.

Divlja deponija u Novom Žedniku jedna od desetak preostalih

Za ukljanjanje nelegalnih odlagališta smeća iz Fonda za zaštitu životne sredine Grada Subotice za 2016. godinu izdvojeno je 7,5 miliona dinara.

Uklanjanje otpada je u toku, a ovo je prvi put da se radi u ovakvom obimu, kažu iz rukovodstva mesne zajednice „Novi Žednik“. Do sad se smeće samo guralo prema putu, a sada se sve odnosi na Gradsku deponiju. Uređenju  su svoj doprinos dali i sami meštani – pokrenuli su  akcija pošumljavanja.

„Ovde će biti zasađeno 280 sadnica, pokušaćemo da zatvorimo jedan deo deponije ove godine. Ne možemo da je zatvorimo odmah, ali jedan dobar zahvat čemo pošumiti i time sprečiti da se smeće raznosi prema selu, pošto se i vodozahvat iz kog se snabdeva cela mesna zajednica, nalazi na samo 400 mestara odavde,“ kaže Duško Prole, potpredsednik MZ „Novi Žednik“.

Divlja deponija u Novom Žedniku jedna je od desatak najupornijih koje su opstale na teritoriji Subotice. Pre 15 godina bilo ih je preko sedamdeset, a pre svega zahvaljujući raščišćavanju, većina je trajno uklonjena.

Divlja deponija u Novom Žedniku jedna od desetak preostalih

„To su takve divlje deponije da će se za poneke praviti projekti u budućnosti da bi se to saniralo. Trenutno, mi smo samo u mogućnosti da uređujemo te divlje deponije sa jednom nadom da se neće obnavljati. Što nije uzaludno i nije samo naša nada, jer je praksa pokazala da na mnogim mestima gde smo uredili površine i dali im neku namenu , građani su prestali da iznose smeće, šut i takve stvari. Znači da ima efekta kad se napravi neko uređenje prostora koje je korisno,“ objašnjava Arpad Koso, komunalni nadzornik održavanja čistoće Grada.

Kazne za nelegalno odlaganje otpada kreću se od 3.000 dinara, za fizička, pa do više stotina hiljada dinara za pravna lica. Ukoliko primete nedozvoljeno bacanje smeća, građani treba da pozovu Kontakt centar i prijave nadležnima nesavesnog građanina ili firmu.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 5351
Povezane teme

novi žednik

divlja deponija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.