Komentara: 0
Pregleda: 2959

Dinar sutra još slabiji - kurs iznad 94

09.01.2009. u 00:30h
<p>Dinar će sutra dodatno oslabiti prema evru - za 1,42 odsto, tako da će zvanični srednji kurs evra biti 94,3878 dinara, objavila je Narodna banka Srbije.</p>
Dinar sutra još slabiji - kurs iznad 94

Današnji zvanični srednji kurs evra je 93,069 dinara, što znači da će domaća valuta sutra oslabiti za 1,32 dinara. NBS je danas prodala 43,5 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu zbog velike potražnje za evrom i sprečavanja prevelike dnevne oscilacije kursa.

Centralna banka je i 6. januara intervenisala prodajom 14,3 miliona evra. U prošloj godini dinar je najslabiji prema evru bio 4. decembra, kada je jedan evro dostigao vrednost od 91,6317 dinara, a najjači 7. avgusta, kada je srednji kurs bio 75,7543 dinara za evro.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Pavle Petrović ocenio je danas da dinar slabi zbog smanjenog priliva kapitala u Srbiju kroz kredite i strane direktne investicije, uslovljenog svetskom finansijskom krizom, ali i zbog visokog spoljnotrgovinskog deficita naše zemlje.
On je u izjavi Tanjugu istakao da bi na duži rok - do godinu dana, dinar trebalo da oslabi još 10 do 15 odsto u realnom iznosu, odnosno korigovano za inflaciju, da bi se uskladila spoljna neravnoteža koju izazivaj veliki uvoz i mali izvoz iz Srbije.
"To ne znači da će to odmah da se desi i da će ići pravolinijski, to će ići verovatno uz značajne oscilacije kursa nagore i nadole, ali u tom pravcu bi trebalo da ide", istakao je Petrović, koji je i urednik "Kvartalnog monitora".

 

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2959
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.