Komentara: 2
Pregleda: 2347

Dinar danas najslabiji od početka godine

25.11.2008. u 11:40h
<p>Narodna banka Srbije danas je intervenisala sa 30 miliona evra da bi sprečila preteranu promenu kursa dinara, a srpska valuta sutra će oslabiti za 0,8 odsto i pasti na najniži nivo ove godine.</p>
Dinar danas najslabiji od početka godine

Srednji kurs Narodne banke Srbije u utorak će biti 88,5089 dinara za evro, što znači da će za evro biti potrebno 0,73 pare više nego danas kada evro vredi 87,7769 dinara.

Srpska centralna banka je u novembru uključujući i današnju intervenciju prodala 232 miliona evra na međubankarskom tržištu, na kojem se formira kurs dinara.
Dinar je prvog dana ove sedmice ojačao za 0,58 odsto prema evru nakon višednevnog slabljenja.
Dinar je od 14. do 21. novembra neprestano slabio izgubivši 4,42 odsto vrednosti prema evru. Od početka novembra evro vredi više od 84 dinara, dok je na početku oktobra kurs bio oko 76,7 dinara za evro, a 31. oktobra srednji kurs bio je 84,99 dinara za evro.
Tokom oktobra NBS je prodala 269 milona evra na međubanakarskom deviznom tržištu da bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa i doprinela usklađivanju odnosa ponude i tražnje.

Ove godine evro je najslabiji bio 7. avgusta, kada je njegov srednji kurs bio 75,7543 dinara. Devizni kurs se formira na međubankarskom tržištu, a primenjuje se od 8.00 sati narednog radnog dana.

Dinar od kraja septembra oslabio 13 odsto
Od kraja septembra dinar je oslabio prema evru za 13 odsto i 24 odsto prema dolaru, što je visoka depresijacija, ukazano je na skupu "Izveštaj o inflaciji - novembar 2008", u Narodnoj banci Srbije. Generalni direktor Sektora NBS za ekonomske analize i istraživanja Branko Hinić je naveo da su uzroci slabljenja dinara u proteklom periodu povlačenje devizne štednje građana iz banaka, pad priliva stranog kapitala kroz kredite i po osnovu investicija, rast premije rizika i visoka tražnja u odnosu na ponudu sredstava. Hinić je ukazao da je relativno brzi pad vrednosti domaće valute nastao u periodu kada je promet na međubankarskom deviznom tržištu bio izuzetno nizak i nije prelazio 50 do 60 miliona evra, što je neuporedivo s prosekom višim od 200 miliona ranije.
Hinić je naglasio da je osnovni cilj centralne banke da obezbedi stabilnost kursa, odnosno spreči prevelike oscilacije, ali da ne može da opredeli kretanje kursa koje je rezultat ekonomskih faktora i nije "u rukama" NBS.

 

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2347
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.