Komentara: 6
Pregleda: 3577

Dimničar za sreću i bezbedan dimnjak

25.10.2017. u 17:11h
Izvor: TV Subotica
Grejna sezona je počela, a svi oni koji se greju na čvrsto gorivo obavezno treba da očiste dimnjake, poručuju iz JKP „Dimničar“. Dimničari su na terenu već dva meseca i svakodnevno obilaze domaćinstva kako bi  odžaci bili bezbedni za  upotrebu.
Dimničar za sreću i bezbedan dimnjak

Veruje se da dimničar donosi sreću - kada ga ugledate, uhvatite se za dugme i zamislite želju. Kada vidite Peru dimničara ispred vaših vrata, obavezno ga pustite da vam očisti dimnjak. Jer, kako poručuje ovaj odžačar sa 31 godinom radnog iskustva, dimnjaci su veoma opasni i moraju redovno da se održavaju. Za svega desetak minuta, Pera će ga očistiti i pripremiti  za loženje.

- Moja preporuka je se dimnjak barem dva puta godišnje čisti i održava. Dakle u toku grejne sezone, ali i pre početka, jer se tokom leta stvara paučina u dimnjaku koja ne dozvoljava dovoljno sagorevanja - objašnjava Petar Flejberg.

Iako ovaj odžačar preporučuje minimalno čišćenje dva puta godišnje, u JKP „Dimničar“ se tokom godine sprovode  tri kruga čišćenja. U toku je prvi krug, koji je počeo u septembru, a iz ovog javnog preduzeća apeluju na građane da redovno održavaju svoje dimnjake.

- Moje kolege i ja, ali i sami dimničari na terenu, konstatno pokušavamo da utičemo na svest ljudi i da im ukažemo kakva opasnost postoji ukoliko dođe do samozapaljivanja dimnjaka. Čišćenje dimnjaka, a to je takođe veoma važno, povećava samu efikasnost grejnog sistema u domaćinstvu. Međutim, mnogo je važnija protivpožarna zaštita. Ukoliko dođe do samozapaljivanja dimnjaka nije problem ukoliko je on tehnički ispravan, ali kod nas su mahom dimnjaci neispravni. Tada postoji opasnost od širenja požara - navodi Dragan Stošić, rukovodilac sektora dimničarskih poslova JKP„Dimničar“.

Na evidenciji „Dimničara“ je čak 29.000 dimnjaka, od kojih je oko 8.000 domaćinstva koja se greju na gas, dok su ostali priključci na čvrsto gorivo. Za sve ove odžake, uz Peru s početka priče, zaduženo je još 11 njegovih kolega odžačara, kao i tri servisera za gasne kotlove. Da donose sreću, samo se veruje, dok se pouzdano zna da je čišt dimnjak – siguran dom.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3577
Povezane teme

jkp dimničar

dimnjak

čišćenje dimnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.