Komentara: 3
Pregleda: 4181
Foto

Devetogodišnja Emeše Varga dobila invalidska kolica

25.06.2017. u 12:21h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući humanitarnim aktivnostima udruženja „Čepom do osmeha“ naša devetogodišnja sugrađanka Emeše Varga, obolela od cerebralne paralize, u subotu je dobila invalidska kolica.
Devetogodišnja Emeše Varga dobila invalidska kolica

Novosadsko udruženje u proteklih pet godina sakupilo je 95 tona plastičnih čepova i na taj način do sada obezbedilo pomoć za šesnaestoro mališana iz cele Srbije. Emeše je sedamnaesto dete koje je, uz pomoć dobrih ljudi, dobilo neophodno medicinsko pomagalo.

- Decu biramo putem konkursa, za ovu godinu to je jedanaest mališana i trudimo se da pomognemo svima koji imaju realne želje i potrebe za pomagala, koja mogu da se kupe od recikliranog materijala. Za reciklažu ne može da se dobije veliki novac, ali važnije od svega je širenje ekološke svesti i recikliranju otpada, a uz to je i humanitarni karakter – objašnjava ekolog Vanja Petković, predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“. - Za ova invalidska kolica bilo je potrebno dve tone čepova, a imali smo i elektromotorna kolica koja su koštala deset tona čepova i mnogo drugih pomagala. Bitno nam je da se ona iskoriste na pravi način, da pomognu deci u svakodnevici, da im donesu osmehe.

Devetogodišnja Emeše Varga dobila invalidska kolica

Za malu Emeše i njenu porodicu ova pomoć je veoma značajna jer su dosadašnja kolica dotrajala i devojčica ih je prerasla.

- Emeše će sada u drugi razred OŠ „Žarko Zrenjanin“ i kolica će joj puno značiti pri odlasku u školu, često putujemo autobusom i sada ćemo lakše ulaziti i kretati se – kaže devojčicina majka Melinda Varga.

U celoj Srbiji postavljeno je više od hiljadu kutija gde se mogu ostaviti plastični čepovi a najviše se sakupljaju u školskim i predškolskim ustanovama i kompanijama.  Kada se skupi određena količina Kurirska služba „Bex“ ih besplatno donosi na teritoriji cele Srbije.

U našem gradu postoji 13 otvorenih mesta gde se sakupljaju čepovi, uz objekte škola, vrtića i gerontoloških klubova, a po mišljenju volontera, to je još uvek malo s obzirom na veličinu grada. Malo je i aktivista koji su spremni da volonterski učestvuju u ovim aktivnostima.

- Akciji sam se priključila pre dve godine, kada sam videla da u Subotici nema nijednog mesta, nijedne kutije gde se čepovi mogu doneti. Najpre sam postavila sedam kutija i tako se akcija širila, međutim, i to je malo s obzirom koliki je grad – ističe penzionerka Ljubica Miočinović, koordinator za Suboticu. - Ljudi skupljaju čepove po kućama i ustanovama, ali ima malo volontera koji su spremni da rade, tu smo uglavnom mi penzioneri, domaćice i majke sa malom decom. Lavina emocija koja nas preplavi kada usrećimo neko dete nema cenu.

Devetogodišnja Emeše Varga dobila invalidska kolica

Sakupljene čepove Subotičani mogu odneti u zgradu i ambulantu penzionera u ulici Aleja Maršala Tita 33a, apoteku „Higija SU“ (Zmaj Jovina 23), knjižaru „FORA-4“ (Arsenija Čarnojevića 18), „Bio kutak“ (Dimitrija Tucovića 2), „DM drogerie markt“ (Korzo 10 i Segedinski put 88), „Sunčev cvet“ (Petra Drapšina 17), Apoteku Subotica ogranak 17 (Matije Gupca 26), „Buket i paket“ (Gajeva 18), MZ Bajnat (Braće Radić 83), PU „Naša radost“ (Rade Končara 25), samouslugu „Crni Džo“ (Partizanskih baza 34).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4181
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

donacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.