Komentara: 0
Pregleda: 2396

Devet stranaka traži izmene zakona o nacionalnim savetima

26.12.2011. u 16:04h
Izvor: RTV Yueco
Devet stranaka traži izmene zakona o nacionalnim savetima

Predsednici devet partija nacionalnih manjina uputili pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, a u kom apeluju da se založi za izmene Zakona o nacionalnim savetima.

Oni su u pismu zatražili da se otvori široka politička debata o izmenama tog zakona. Ocenjuje se da je potrebno zakonski regulisati izradu manjinskih biračkih spiskova u obliku izvoda iz opšteg biračkog spiska, što bi bio zadatak nadležnog državnog organa. Prema predlogu, isticanje kandidata za izbore za nacionalne savete može da potekne samo od stranaka s nacionalnim predznakom, a pod određenim uslovima i od grupa građana. U izboru članova nacionalnih saveta mogli bi učestvovati samo birači koji se nalaze na posebnom biračkom spisku manjinske zajednice, navodi se u pismu.

Ocenjuje se da je potrebno obezbediti i garantovana mesta nacionalnim manjinama u skupštinama Srbije i Vojvodine.

Pismo su potpisali predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Aron Čonka, predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton, predsednik Demokratske zajednice Hrvata Đorđe Čović, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Emir Elfić, predsednik Građanskog saveza Mađara Laslo Rac Sabo, predsednik Pokreta mađarske nade Balint Laslo, predsednik Slovačke stranke Jan Paul, predsednik Romske partije Srđan Šain i predsednik Demokratske partije Makedonaca Dragan Veljkovski.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2396
Povezane teme

demokratska zajednica hrvata

nacionalne manjine

demokratska zajednica vojvođanskih mađara

zakon o nacionalnim savetima

bošnjačka demokratska zajednica

pokret mađarske nade

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.