Komentara: 0
Pregleda: 1894

Dete u svetu pozorišne umetnosti

09.05.2010. u 17:31h
Izvor: E-novine
<p>Međunarodni festival pozori&scaron;ta za decu održava se оd 16. dо 22. mаја 2010. godine u Subotici. Na konferenciji za novinare, održanoj u Ateljeu 212, u ime Međunarodnog festivala pozori&scaron;ta za decu govorili su direktor i selektor Festivala Slobodan Marković, predsednik Saveta festivala Jovan Ćirilov i član Saveta Festivala Ljubivoje R&scaron;umović</p>
Dete u svetu pozorišne umetnosti

Jovan Ćirilov osvrnuo se na novine ovogodišnjeg izdanja Festivala u odnosu na prethodna i, kao najzanimljiviju i za domaću kulturu posebno značajnu, izdvojio je inicijativu Festivala za osnivanje prve srpske lutkarske akademije čije bi sedište bilo u Subotici. Prvi koraci u ostvarivanju ove ideje biće preduzeti u okviru Međunarodnog susreta lutkarskih škola koji će na ovogodišnjem festivalu prezentovati pet svetskih lutkarskih akademija - iz Sankt Peterburga, Bratislave, Osijeka, Cetinja i Šarlvil-Mezijera.

„Sve zemlje koje su poznate po pozorišnom stvaralaštvu imaju tu akademiju. Subotica poseduje toliko talenata i kvalitetnu tradiciju na polju lutkarstva, pa je taj grad pravo mesto za lutkarsku akademiju", istakao je Ćirilov.

Predsednik Saveta Festivala naglasio je da je u planu i osnivanje muzeja lutaka, budući da Subotica već poseduje više vrednih eksponata. „Biće to ponos grada", zaključio je poznati pozorišni umetnik.

Slobodan Marković je potvrdio da je ovogodišnji festivalski program obiman, predloživši posetiocima da festivalu pristupe tako što će odabrati predstave i sadržaje koji im najviše prijaju.

„Nemamo dovoljno uslova u Subotici za održavanje ovakve vrste festivala. Ali, kada je pomenuto da se sa održavanjem festivala na neko vreme stane dok se ne ostvare bolji uslovi, pre svega adekvatno pozorište, ja sam bio protiv. I bio sam u pravu", ističe direktor i selektor Festivala navodeći da je prošle godine otvoreno Pozorište „Deže Kostolanji" i da je najvažnije da Festival očuva kontinuitet.

„Neverovatno je interesovanje za Festival u Subotici i to ne samo za takmičarski program. Tako recimo, na poziv za učešće u Međunarodnom forumu 'Dete u svetu pozorišne umetnosti' odazvalo se 30 pozorišnih kritičara i teoretičara iz celog sveta", rekao je Marković.

On se složio sa Jovanom Ćirilovim da je najznačajniji momenat ovogodišnjeg izdanja Festivala u čijoj je tradiciji da svake godine donosi novine, ideja o osnivanju lutkarske akademije.

„U Cetinju je prošle godine, na njihovoj akademiji, osnovan odsek za lutkarstvo i naši studenti odlaze tamo da studiraju izdvajajući ne baš mala sredstva za svoje izdržavanje. A, mi smo u prilici da pomognemo tim budućim kadrovima i na dobrom smo putu da osnujemo lutkarsku akademiju", naglasio je Slobodan Marković dodajući da je u toku planiranje profesorskog tela koje bi činili i inostrani predavači, profesionalci na polju lutkarstva.

Slobodan Marković osvrnuo se i na položaj Subotice kao centra pozorišnog stvaralaštva za decu na kulturnoj mapi Srbije.

„Festival nije samo privilegija subotičke dece - organizovaćemo reprizu šest festivalskih predstava u Segedinu, a predstave će gostovati i u više gradova u Srbiji. Nema gostovanja u Beogradu. Žao mi je što tu misiju nismo uspeli da ostvarimo u glavnom gradu. Pokušavao sam nekoliko dana sa gradskim vlastima i sa pozorištima, ali interesovanja, nažalost, nije bilo. Ne bih da upućujem prekor ni na čiju adresu, samo bih rekao da je ovo ipak festival od nacionalnog značaja, a ne samo od značaja za Suboticu", kaže Marković.

Na konferenciji je najavljeno da će ove godine na festivalu, u okviru književnih večeri i promocija knjiga, gostovati i poznati pesnici za decu, među kojima i Ljubivoje Ršumović, inače član Saveta Festivala i dobitnik nagrade "Mali princ" za životno delo za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu za 2006. godinu.

„Izražavam setu što se Festival ne održava u mom Užicu, već u Subotici", šaljivo je otpočeo svoje izlaganje Ljubivoje Ršumović, naglasivši potom veliki značaj koji stvaralaštvo za decu ima u građenju budućnosti jednog naroda.

„Pozorišna umetnost za decu i pozorišna umetnost generalno, značajna je u sociološkom i obrazovnom smislu - teatri za decu obrazuju najmlađe za tzv. 'velika pozorišta', a u Srbiji postoji velika potreba da se obrazovni sistem menja. Festivali ove vrste imaju važnu misionarsku ulogu u širenju lepe umetničke kulturne poruke", zaključio je poznati pesnik za decu ističući da mu je posebno drago da su i pesnici za najmlađe dobili svoje mesto na festivalu ovog tipa.

informacije na sajtu: www.lutfestsubotica.net

Izvor: E-novine
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1894
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.