• Pregleda: 4780

Deponija u Bajmoku tinja već dva meseca

Meštani Bajmoka uputili su apel za pomoć u gašenju požara koji već dva meseca tinja na divljoj deponiji u sred naselja, ali i saniranju deponije, koja ozbiljno preti da ugrozi zdravlje ljudi.
Deponija u Bajmoku tinja već dva meseca

Bajmočani tvrde da se deponija nalazi izmedju naselja Rata i centra Bajmoka, u dolini nekadašnje ciglane, i da kad god vetar duva deo stanovnika udiše otrovna isparenja. 

- Dok je bio tanji sloj smeća, vatra se mogla ugasiti. Sada je smeće sabijeno u jedan deo, dubine oko tri metra, a visina na nekim mestima ide i do tri metra. To je nemoguće ugasiti do kraja - pričaju meštani - Kada požar zahvati celu deponiju, vatrogasci iz Bajmoka i Subotice gase ga po čitav dan. Danima dubinski gori, i ispušta dim i gasove, pa opet zahvati celu deponiju, a to se neprekidno ponavlja.

Gašenje samo vodom se do sada pokazalo kao bezuspešno. Vatrogasci dođu samo ako je plamen velik, što se do sada dogodilo četiri puta.

- Požar na deponiji tinja i dimi na bezbroj mesta. Zatvaramo prozore, što se najčešće dešava noću, i čekamo da krene da duva vetar - navode u apelu - Vetar nosi dim na kuće, raznosi smrad zapaljene plastike, gume i druge materijale među kojima ima i onih koji su opasni, otrovni i kancerogeni.

Bajmočani kažu da ni posle žalbi nadležnima problem nije rešen.

- Apelujemo da se ugasi požar, da se deponija zatrpa ili odnese. Ne može da čeka razne sednice i odluke. Apelujemo da prevlada čovečnost, a ne novac - kažu građani.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Мачак Odgovori
Novosadjani,suboticani i somborci su tu deponiju napravili. Sad molite za pomoc,a kad ste vi bili moljeni da ne pravite divlje deponihe niste slusali. Sad kad je muka ajde djuka a kad jebedu djuku ne zovedu.
Niko Odgovori
Izvin'te, a ko je napravio tu divlju deponiju tamo?
Deks Odgovori
Ovo je zaista strašno i nadam se da će što pre biti rešen problem. Ako se ne varam to je problem koji je postojao i ranijih godina, a naročito je aktuelan za vreme letnjih meseci. Kada se to desi u okolini Beograda onda svi mediji u zemlji o tome bruje a kada se to desi na severu Bačke onda je to "lokalni problem" koji se samo spominje u lokalnim medijima...
Milica Odgovori
To je samo slika ljudskog nemara, Da nisu bajmočani tamo bacali smeće nebi ni imali deponiju u naselju. Subotica ima gradsku deponiju o kojoj se brine ali očigledn stanovnici Bajmoka više vole da imaju divlju koja je lakozapaljiva.
Milan Odgovori
Nije nikakava apokalipsa u pitanju, i nije istina da se baš gušimo u agoniji, mada je problem nezgodan. Ne radi se o divljoj deponiji, kakvu smo imali dugo pre uređenja. Decenijama unazad je smeće na ciglani potpaljivano i širio se smrad. Veći je problem što u Srbiji nije regulisano odlaganje pesticida i opasnih materija. Svi neiskorišteni pesticidi (kakve imam i sam kući), bacaju se u smeće i dospevaju u prirodu na razne načine. Seljak nema kome vratiti takav opasan otpad da se propisno uništi ili reciklira.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.