Komentara: 7
Pregleda: 6785

Delove kanala kopali sami građani

05.11.2016. u 19:06h
Izvor: TV Subotica
Neodržavani, zapušteni, sporadično pravljeni, ali i delom zatrpani kanali za odvođenje atmosferskih voda u MZ „Željezničko naselje“ velik su problem za one koji stanuju u ovom delu Subotice.
Delove kanala kopali sami građani

Kako voda ne bi završila u dvorištima njihovih kuća kada padnu obilnije kiše, neki su se  sami organizovali, pa su bagerima iskopali kanale.

Teren je takav da se voda skuplja, objašnjava nam Mikloš Vaš, koji već 17 godina stanuje u uIlici 51. Divizije. To je prvi deo problema, drugi je što voda nema prolaz, pa kada su veće kiše, završavala je u dvorištima onih koji žive sa desne strane ulice. Zbog toga su se sami organizovali, dodaje Mikloš, i delove kanala iskopali su sami.

„Kada je građen put, ovaj kanal nije postojao, naknadno je urađen, ali tako da sam ja morao da iskopam deo i improvizujem, kako bi kišnica išla dole, a ne u moje dvorište i graražu. A za deo ovog kanala jedan komšija je platio bager. Problem i je i što ovaj kanal samo upija vodu,ne može da odvodi vodu do glavnog kanala. Pitanje je koliko zemlja može da upije, ako na primer kiša bude padala nedelju dana i više“ kaže Mikloš Vaš.

U MZ „Željezničko naselje“ upoznati su sa problemima odvođenja atmosferskih voda u delu naselja, jer je bilo nekoliko pritužbi građana. Prema rečima predsednika Saveta mesne zajednice, Petra Dosroslovačkog, rešenje bi bilo da kanali imaju rešetke ili slivnike.

„Željezničko naselje „Mi smo kao mesna zajednica tražili od Direkcije i dobili to rešenje ove godine, da se praktično i s jedne i s druge strane puta izgrade otvoreni kanali. Oni nisu ni dovoljno dimenzionirani, s jedne strane, znači nisu dovoljno široki i duboki da prime veliku količinu vode, s druge strane nisu ni nivelisani, pa je obrnut pad – voda umesto da otiče, prekida se kod nekih preliva i zadržava, što i sa zdravstvenog aspekta nije u redu, budući da ustajala voda može da utiče na zdravlje, neugodnim mirisima,“dodaje Petar Doroslovački.

Osim što kanali nisu povezani, pa voda ne otiče već se zadržava, oni se i neredovno kose i održavaju. Situaciju dodatno pogoršavaju i sami građani, koji bacaju otpad u ove kanale. Inače, na ovom potezu prošle godine izgrađen je Kolektor VII, ali bez sekundarne kanalizacione mreže, pa je potpuno neupotrebljiv, jer domaćinstva ne mogu da se priključe na mrežu.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 6785

Povezana zviždaljka

Povezane teme

željezničko naselje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.