Komentara: 13
Pregleda: 2487
Foto

Delegacije parlamenta AP Vojvodine i Republike Srpske u poseti Subotici

11.10.2021. u 21:53h
Izvor: Subotica.com
Pred sutrašnju sednicu posvećenu obeležavanju decenije međuparlamentarnih odnosa Narodne skupštine Republike Srpske i parlamenta AP Vojvodine, dve delegacije su razgovarale sa gradonačelnikom i predsednikom Skupštine Subotice, predstavnicima nacionalnih saveta i zavičajnih udruženja iz Subotice.
Delegacije parlamenta AP Vojvodine i Republike Srpske u poseti Subotici

Delegacije Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske posetile su danas Suboticu i u Gradskoj kući razgovarale sa čelnicima našeg grada.

Nakon obilaska svečanog zdanja i kratkog predavanja o istoriji Subotice i upoznavanja sa današnjom organizacijom, domaćini su okupili delegacije na konferenciji tokom koje se razgovaralo o budućoj saradnji i planovima koji mogu da se realizuju u obostranom interesu.

Delegacije parlamenta AP Vojvodine i Republike Srpske u poseti Subotici

- Ovo je nastavak aktivnosti koje od februara meseca ove godine imamo u kontaktima sa Republikom Srpskom i njenim institucijama. Za ovu posetu ja i ovom prilikom moram da zahvalim Ištvanu Pastoru zahvaljujući kojem smo, uz Novi Sad, uvršteni u plan posete – istakao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić. - Imali smo konstruktivne razgovore, kao jedan od domaćina predstavio sam Grad Suboticu i njene potencijale u oblasti kulture, privrede, turizma... Dogovorili smo da ova saradnja bude sve intenzivnija, da ide na sve viši nivo, dogovorili smo se i za dalje posete i dobili smo poziv da ih posetimo u najskorije vreme i da li smo obećanje da nas očekuju.

Goste je dočekao i Balint Pastor, predsednik Skupštine grada, koji je takođe istakao da su vođeni veoma konstruktivni razgovori, te da je bilo reči o kulturnim potencijalima i privrednim ambicijama.

Delegacije parlamenta AP Vojvodine i Republike Srpske u poseti Subotici

- Nije uobičajeno da međuparlamentarna saradnja uključuje još neki grad osim grada u kojem je sedište skupštine i zbog toga je jako značajno što su delegacije u Subotici, što su videli Gradsku kuću, Sinagogu i razgovarali sa predstavnicima nacionalnih saveta manjina koji imaju sedište u našem gradu – poručio je Pastor. – Verujem da će sledeći korak biti saradnja Subotice na konkretnim projektima sa lokalnim samoupravama sa područja Republike Srpske.

Povod posete delegacije Narodne skupštine Republike Srpske Vojvodini i Subotici je 30 godina njenog rada.

- Retke su zajednice koje svojim građanima mogu da obezbede školovanje na četiri jezika a Subotica to radi. Retke su one koje mogu da dovedu nacionalne manjine da otvoreno govore o svojoj problematici ili koje mogu da angažuju zavičajna društva prilikom poseta stranih delegacija da iznesu svoje viđenje na razvoj. Sve to Subotica radi i može da pokaže drugima kao bi trebalo – poručio je Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske. – Želim da Subotica i Vojvodina nastave dobru saradnju sa Republikom Srpskom, koja se pre svega zasniva na ljudskosti. Ozneto je mnog detalja. Ovakvi sastanci nisu da se u tim detaljima ide do kraja ali su dobar osnov za dalji razvoj.

Delegacije parlamenta AP Vojvodine i Republike Srpske u poseti Subotici

Inicijator današnje posete, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, istakao je da susret veoma značajan jer stvara ambijnt i savez da se o mnogim detaljima razgovara.

- U onom momentu kada čovek ima dragog gosta i želi da mu pokloni maksimalnu pažnju, daje ono što je najbolje. Vojvodini je Subotica jedna od najvrednijih stvari. Zato smo imali jedan politički, kulturni, istorijski program, vezan za prošlost i sadašnjost, a naročito za budućnost jer nas ona pokreće na zajednički imenitelj – objasnio je Pastor. – Pred ovim prostorom je otvaranje mogućnosti, u tome leže ogromne šanse. Srbija i Vojvodina imaju posebnu odgovornost prema Republici Srpskoj, kažem to iako nisam Srbin, to je institucionalno pitanje. Na nas uvek može da računa!

Delegacije parlamenta AP Vojvodine i Republike Srpske u poseti Subotici

Izvor: Subotica.com
Prijem za delegaciju Skupštine Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske Prijem za delegaciju Skupštine Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske Prijem za delegaciju Skupštine Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske Prijem za delegaciju Skupštine Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske Prijem za delegaciju Skupštine Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske Prijem za delegaciju Skupštine Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske Prijem za delegaciju Skupštine Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske Prijem za delegaciju Skupštine Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 2487
Povezane teme

ištvan pastor

balint pastor

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.