• Pregleda: 1390

Delegacija Republike Srpske u poseti privrednicima Subotice

U okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", danas je u Regionalnoj privrednoj komori Subotica održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici privrednih društava iz Republike Srpske, predstavnici Privredne komore Republike Srpske i Područne privredne komore Banja Luke. Delegaciju Republike Srpske predvodio je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Zlatan Klokić, a cilj sastanka bio je da se privrednici ove dve države upoznaju i uspostave saradnju.
Delegacija Republike Srpske u poseti privrednicima Subotice

Predsednik Regionalne privredne komore Subotica, Slobodan Vojinović, rekao je da mu je čast što i ove godine može da ugosti, kako je istakao, prijatelje iz Republike Srpske.

- Uključujući sve aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, uspeli smo da usmerimo i administraciju da zajednički stvaramo pravi milje kada je privreda u pitanju. Srbija je prvi parner Republike Srpske, a oni su kod nas među prvih pet. Prošle godine, promet je bio milijardu i 300 miliona dolara, s tim da se većina odnosila na izvoz iz Srbije, pa smo odlučili da popravimo taj odnos. U prvih šest meseci ove godine, postignuti su ozbiljni rezultati, izvoz iz Srbije je blizu 800 miliona dolara, dok je uvoz iz Republike Srpske porastao na 100 miliona, te se nadamo da će zbog pojedinih udarnih artikala, on biti veći do kraja godine - rekao je Vojinović.

Sa delegacijom Republike Srpske, u naš grad je došlo i nekoliko predstavnika firmi iz Banja Luke, Prijedora i Prnjavora, kako bi predstavili privredne potencijale Republike Srpske, te uspostavili i proširili saradnju sa privrednicima iz ovog regiona.

- Srbija je naš najznačajniji trgovinski partner. Iako postoji disbalans u odnosu izvoza i uvoza, ti podaci se polako popravljaju i upravo bi današnji susret trebalo da doprinese da spoljno-trgovinska razmena bude još bolja. Najznačajniji će biti razgovori samih privrednika, koji bi trebalo u konačnici da dovedu do novih poslova, radnih mesta i benefita za obe države - rekao je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Srbija u Republiku Srpsku najviže izvozi poljoprivredno-prehrambene proizvode, dok uvozi električnu energiju, stari papir i druge prerađivačke proizvode. Predsednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, istakao je da odličnu međukomorska saradnju trebalo učvrstiti i podići na viši nivo, uključivanjem političkog faktora.

- Za nas je ovaj region posebno interesantan, zato što preko Subotice očekujemo da ostvarimo kvalitetnu saradnju i sa privredom Mađarske, uvažavajući sve ono što Subotica čini i može, zahvaljujući poziciji koju ima u tim, izuzetno dobrim privrednim odnosima. Očekujem da će politički faktor, takođe staviti u funkciju zahteva razvoja privrede, što pokazuje današnje prisustvo gospodina Klokića, da je politički faktor prepoznao potrebu da bliže, tešnje, kvalitetnije i bolje sarađujemo sa privrednim subjektima, u cilju rešavanja svih pitanja koja su u interesu za privredu, a onda za celokupan sistem - objasnio je Đurić.

Nakon plenarne sednice i bilateralnih razgovora privrednika, delegacija Republike Srpske će obići fabriku "Sever" u Subotici.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.