• Pregleda: 2280

Delegacija češkog grada Olomouca u poseti Subotici

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai primio je u Gradskoj kući delegaciju grada Olomouca iz Republike Češke na čelu sa gradonačelnikom Antoninom Stanekom, koja se nalazi u dvodnevnoj poseti našem gradu. Razgovaralo se o intenziviranju saradnje između Subotice i Olomouca, posebno u oblastima ekonomije i energetske efikasnosti.
Delegacija češkog grada Olomouca u poseti Subotici

Uz podsećanje da su Subotica i Olomouc pobratimljeni 1996. godine, gradonačelnik Maglai je, na pres-konferenciji upriličenoj povodom ove posete, istakao da je tokom susreta ocenjeno da je u obostranom interesu da se saradnja između ova dva grada ponovo podigne na visoki nivo.

- Smatram da imamo brojne mogućnosti za saradnju, posebno u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, a Subotica ima i solidno razvijenu mašinsku industriju. Za naš grad bi veoma važno bilo da preuzme znanja i iskustva koja je Olomouc imao u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i tehnologogije koje je primenjivao u razvoju infrastrukture i u oblasti energetske efikasnosti – naglasio je gradonačelnik Maglai.

On je dodao da će se ubuduće intenzivirati i saradnja sa bratskim gradom Segedinom i da bi uskoro trebalo da se usvoji i odluka o bratskoj saradnji sa beloruskim gradom Brestom što će, kako je rekao, doprineti i povećanju razvojnih kapaciteta Subotice.

Antonin Stanek je kazao da bi osim saradnje u oblastima energetske efikasnosti i ekonomije, koja bi se pre svega odnosila na razmenu privrednika iz ova dva grada, saradnja sa Suboticom mogla da se odvija i u brojnim drugim sferama.

- Privrednici iz Olomouca već su pozvani na ovogodišnji Međunarodni i regionalni sajam u Subotici. Razgovarali smo i o javnom prevozu, turističkim potencijalima, kulturnim projektima, pre svega razmeni pozorišnih ansambala, umetnika i muzičara, kao i o razmeni studenata pedagoških fakulteta i srednjoškolaca tehničke i građevinarske struke iz Olomouca i Subotice – istakao je Antonin Stanek.

U okviru dvodnevne posete našem gradu, delegacija Olomouca, u kojoj je bio i zamenik gradonačelnika Pavel Urbašek, obišla je i Slobodnu zonu Subotica, Palić i Gradski muzej.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

1
AlwaysUltra Odgovori
Dobro se nakrkali na rachun osiromashenog grada i to je to.

Inache - Chesi su po komunalnoj (i svakojakoj) kulturi barem 250 godina ispred nas tako da se zaista ima shta od njih nauchiti ali nije problem shto mi necemo da uchimo nego shto necemo da budemo drugachiji nego sto jesmo !
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.