• Pregleda: 1865

Dela najistaknutijih vojvođanskih umetnika na izložbi u Subotici

Odabrana dela najistaknutijih vojvođanskih slikara druge polovine XX veka - Save Stojkova, Milana Kečića, Milana Kerca, Pavla Blesića i Boška Petrovića sinoć su, u okviru „Karavana slika“ Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske, prvi put predstavljena subotičkoj publici.
Dela najistaknutijih vojvođanskih umetnika na izložbi u Subotici

Ove slike, samo su deo bogate umetničke kolekcije Vojvođanske banke, koja broji više od 600 dela likovne umetnosti. Ljubitelji umetnosti moći će da ih pogledaju svakog radnog dana od 18:00 do 20:00h u filijali Vojvođanske banke na Trgu slobode br. 1, do petka 29. septembra. 

- Nakon Novog Sada, Beograda, Kragujevca, Čačka, Apatina i Zrenjanina, odabrana dela iz naše bogate zbirke stigla su i u Suboticu. Zahvaljujući „Karavanu slika“, naši sugrađani će po prvi put imati priliku da vide odabir slika najistaknutijih vojvođanskih autora. Stručnjaci Galerije su dali značajan doprinos i uložili puno truda kako bi se bogata kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradila i predstavila javnosti. Želim da im se zahvalim, jer istovremeno radimo na obradi i valorizaciji svih 600 dela, koliko ih ima u kolekciji, nakon čega će i ona sukcesivno, kroz publikacije i izložbe biti dostupna javnosti - izjavila je Aleksandra Aleksić, direktorka filijale Vojvođanske banke.

- Izuzetno nam je drago što imamo priliku da i u Subotici  predstavimo saradnju Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke. Izložba „Odgovorno u kulturi” je izbor najreprezentativnijih i najboljih dela koji ukazuje na umetničke vrednosti sakupljene pod krovom banke u proteklih pola veka i pokazuje njihov odgovoran odnos prema kulturnom nasleđu - podvukla je Mirjana Brmbota, viši kustos Galerije Matice srpske i dodala da istovremeno, ova, iako mala postavka,  ilustruje tokove i domete nacionalne likovne umetnosti druge polovine XX veka na našim prostorima,  te je i osnov za razumevanje istorije umetnosti te epohe.

Saradnja Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske datira od juna protekle godine, kada su stručnjaci Galerije angažovani na obradi i katalogizaciji slika, koja za cilj ima da se kroz izložbe i publikacije kolekcija predstavi ljubiteljima umetnosti, čime Banka nastoji da da svoj doprinos srpskoj galerijskoj sceni i očuvanju kulturnog nasleđa.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.