Komentara: 8
Pregleda: 2302

Deklaracija “Subotica - grad sigurne budućnosti“

09.07.2012. u 16:11h
Izvor: SuMedija
Koalicioni sporazum, potpisan prošle nedelje, okupio je čak 55 od 67 odbornika, što obezbeđuje budućoj vlasti stabilnu skupštinku većinu za sve odluke koje su važne za dalji razvoj grada.
Deklaracija “Subotica - grad sigurne budućnosti“

Koalicioni partneri su se sporazumeli i oko ciljeva koje postavljaju pred novi saziv lokalne samouprave, a formulisali su ih u deklaraciji koja nosi naziv "Subotica - grad sigurne budućnosti".

Skupštinsku većinu u loklanom parlamentu Subotice, po ovom koalicionom sporazuzumu, čine odbornici Saveza vojvođanskih Mađara, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Srpskog pokreta obnove, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije, Saveza bačkih Bunjevaca i Bunjevačke stranke.

U nastavku možete da pogledate po stavkama kompletnu deklaraciju


„SUBOTICA - GRAD SIGURNE BUDUĆNOSTI“

Mi, potpisnici ove dekleracije, deleći zajedničke vrednosti utemeljene na verovanju da svi građani Subotice, bez obzira kojoj nacionalnoj, jezičkoj ili konfesionalnoj zajednici pripadaju, bez obzira na svoje godine, svoj pol, svoje imovinsko stanje i na sve svoje lične osobenosti, smatramo, da u ovom gradu, moraju imati jednake šanse, pravo na rad i stvaralaštvo, pravo na zdravlje, pravo na obrazovanje, pravo na kvalitetno životno okruženje, pravo na bezbednost i sigurnu budućnost.

Svesni istorijskog nasleđa, ekonomskih prilika, resursa sa kojima grad raspolaže i mogućnosti koje ovaj grad i njegovi građani imaju, kao prioritetne ciljeve lokalne samouprave u periodu od 2012. do 2016. postavljamo: ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta kroz programe reindustrijalizacije grada, korišćenja turističkih potencijala i stvaranja povoljnih uslova za preduzetništvo; revitalizaciju zaštićenog jezgra grada kao zajedničke baštine svih građana Subotice i izvorište zajedničkog identiteta; poboljšanje prilika za život u subotičkim selima kroz programe podrške poljoprivrednicima, oživljavanja prerađivačkih kapaciteta i jačanje mesne samouprave; urbanizaciju grada i ostalih naselja kroz projekte izgradnje i revitalizacije saobraćajne i komunalne infrastrukture bilo da se radi o projektima od kapitalnog značaja za celu lokalnu samoupravu ili o projektima od značaja za pojedina naselja i delove naselja i mesnih zajednica; podizanje nivoa i kvaliteta obrazovnih, zdravstvenih, sportskih, kulturnih i socijalnih usluga kao preduslova za kvalitetan život svih građana Subotice.

Imajući u vidu navedene prioritetne ciljeve za razvoj grada i poboljšanje uslova za život građana, u cilju jačanja principa političke odgovornosti, izražavamo nameru i obavezujemo se da u narednom četvorogodišnjem periodu realizujemo, odnosno, otpočnemo realizaciju sledećih projekata, programa i aktivnosti koji su od ključnog značaja za ostvarivanje navedenih strateških ciljeva:

  • nastavak aktivnosti na dovođenju renomiranih svetskih i evropskih investitora kao osnov reindustrijalizacije, otvaranja novih radnih mesta, transfera znanja i tehnologije, podizanja standarda zaposlenih kroz redovne zarade, uplate doprinosa i uslove rada.

  • dalje pribavljanje građevinskog zemljišta i infratrukturno opremanje industrijskih zona i privredno-tehnoloških parkova kao neophodnog preduslova za nove grinfild investicije.

  • dalje aktivnosti lokalne samouprave na revitalizaciji subotičkih preduzeća u restruktuiranju i pronalaženju adekvatnih strateških partnera.

  • aktiviranje turističkih potencijala palića i subotice. raspisivanje javnog poziva za izbor investitora za izgradnju banjsko-hotelskog kompleksa na paliću. nastavak aktivnosti na sanaciji jezera. nastavak aktivnosti na planiranju, projektovanju i izgradnji infrastrukture, poboljšanje uslova za proširenje turističko-ugostiteljske ponude i otvaranje novih radnih mesta.

  • reforma sistema lokalnih javnih prihoda (porez na imovinu, ekološka naknada, firmarine, naknada za korišćenje građevinskog zemljišta i td.) u cilju stvaranja predvidivog  i pravičnog fiskalnog ambijenta kao neophodnog preduslova za dalja ulaganja, kreiranje očuvanje radnih mesta u sektoru malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i usluga.

  • revitalizacija i uređenje centra i zaštićenog jezgra grada. preispitivanje održivosti dosadašnjeg modela urbanizacije kroz donošenje novog gup-a i planskih dokumenata predviđenih zakonom.

  • potvrđivanje redefinisanog projekta narodnog pozorišta i nastavak izgradnje u cilju završetka građevinskih radova na eksterijeru objektu i faznog  puštanja objekta u rad.

  • rekonstrukcija „zelene fontane“ kao prioritet u sklopu projekta fazne rekonstrukcije i obnove pešačke zone uz očuvanje spomeničkih obeležja.

  • nastavak aktivnosti na uređenja graditeljskog nasleđa, uređenja fasada i javnih objekata („jadran“, dom vojske, sinagoga, itd.), sprovođenje odluka skupštine grada u vezi uređenja i održavanja fasada i urbanog mobilijara.

  • propisivanje stimulativnih mera i povoljnog ambijenta za otvaranje trgovačkih i ugostiteljskih sadržaja na korzou u cilju oživljavanja centra grada.

  • obnova prerađivačke industrije voća, povrća i mesne industrije, povratka i stvaranja subotičkih brendova,  kao prioritetna aktivnosti u cilju poboljšanja položaja poljoprivrednih gazdinstava i otvaranja novih radnih mesta u seoskim mesnim zajednicama.

  • osnivanje veletržnice u cilju poboljšanja položaja subotičkih poljoprivrednika na tržištu.

  • jačanje mesne samouprave kroz prerastanje prigradskih mesnih zajednica sa dovoljnim resursima i kapacitetima u gradske opštine sa povećanim nadležnostima i budžetom.

  • u cilju podizanja kvaliteta uslova za život u prigradskim naseljima obezbediti prostore za stvaralaštvo i okupljanje.

  • realizacija kapitalnih projekata iz oblasti saobraćaja, vodosnabdevanja, kanalisanja otpadnih voda, toplovodne infrastrukture i upravljanja otpadom.

  • rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno katastarsko trasiranje ulica u delovima grada u kojima je zastupljena neformalna gradnja, kao osnovni preduslov za izgradnju ulica, vodovoda i kanalizacije na velikom području grada.

  • izgradnja novih ulica, kanalizacije i vodovoda, odnosno poboljšanje uslova stanovanja u svim mesnim zajednicama.

  • planiranje, projektovanje i uređenje javnih  prostora (parkova, skverova, trgova, šetališta, dečijih igrališta i sl.) kao centara mesnih zajednica.

  • definisanje i sprovođenje mera  pronatalitetne politike, odnosno stvaranje preduslova za poboljšanje uslova života mladih porodica, majki i dece.

  • u cilju uslova za poboljšanje života mladih osnivanje lokalne kancelarije za omladinu.

  • obezbeđivanje mogućnosti za  fakultetsko obrazovanje za svu subotičku omladinu kroz program stipendiranja i otvaranja novih visokoškolskih i fakultetskih jedinica u gradu, kao i sprovođenje aktivnosti na pripremi za osnivanje univerziteta u Subotici.

  • poboljšanje uslova funkcionisanja školskog, masovnog, amaterskog i vrhunskog sporta.

  • poboljšanje uslova za život i intenzivna briga o penzionerima i staračkim domaćinstvima.

  • poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga kroz optimizaciju organizacije zdravstvenih ustanova.

  • osnivanje saveta za bezbednost grada u cilju definisanja i sprovođenja mera na povećanju bezbednosti građana i imovine.
Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2302
Povezane teme

subotica grad sigurne budućnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.