Komentara: 3
Pregleda: 7119

Dečji kutak "Cvrčak" zatvoren - uskoro na novom mestu sa boljim uslovima

13.02.2017. u 15:47h
Izvor: Subotica.com
Dečji kutak „Cvrčak“ je po rešenju sanitarne inspekcije zatvoren u novembru prošle godine, a planovi su da uskoro bude izmešten iz neuslovnih prostorija na devetom spratu Opšte bolnice u Subotici. U toku je priprema ugovora između Opšte bolnice, Predškolske ustanove „Naša radost“ i OŠ „Ivan Milutinović“, koji će precizirati obaveze sve tri strane.
Dečji kutak "Cvrčak" zatvoren - uskoro na novom mestu sa boljim uslovima

Dečji kutak „Cvrčak“ osnovan je 1975. godine i u njemu se odvija pedagoški rad sa hospitalizovanom decom. U njemu rade dva prosvetna radnika: vaspitačica i učiteljica, a pohađaju ga deca koja se leče na odeljenjima pedijatrije, dečje hirurgije, oftamologije i otorinolaringologije.

Međutim, po rečima dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice, trenutno ne postoji nikakav ugovor o korišćenju prostorija za ovu namenu u potkrovlju zgrade.

- Radi se o neuslovnom prostoru koji je do sada korišćen bez ikakvog ugovora između Opšte bolnice, koja taj deo posla nema u svojoj sistematizaciji, i Predškolske ustanove „Naša radost“ - naglašava dr Puškar. - Od kraja decembra, od kako sam došao na čelo ustanove, radimo na rešavanju problema. Najvažnije je da se deci obezbede adekvatni uslovi za edukativni deo, ukoliko postoji potreba za njim. Deca u bolnici borave u proseku četiri dana i mali broj dece ima potrebu za vaspitačima prilikom boravka u Subotici. Mi ćemo to ispoštovati, ali u uslovima koji su dostojni boravka dece u okviru Odeljenja za pedijatriju.

U međuvremenu, dok nadležni traže najadekvatnije rešenje, sanitarna inspekcija je u novembru prošle godine zatvorila Dečji kutak, jer higijenski i sanitarno-tehnički uslovi nisu bili u skladu sa propisima i mogli su ugroziti zdravlje korisnika.

- U ovom slučaju obaveza PU je da obezbedimo vaspitača, koji će raditi sa decom, naša obaveza je vaspitne prirode a ne da održavamo higijenu u tuđem objektu – naglašava Veljko Vojnić, tehnički direktor PU „Naša radost“. - Nedavno smo svi o ovome razgovarali i svi smo se složili da te prostorije nisu uslovne i da se one moraju izmestiti, rad dečjeg kutka i formalno regulisati. Čak i da se taj tavan i prostor očisti, mislimo da prostorije dečjek kutka treba da budu na odeljenju, da deca koja u njima borave budu blizu medicinskog osoblja, a ne da budu prepušteni samo vaspitaču. Nekada je verovatno postojao neki papir i ugovor, ali on nije obnavljan i usklađivan sa propisima. Želimo da pomognemo, podržaćemo stav bolnice i nadam se da ćemo uskoro doći do rešenja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 7119
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

veljko vojnić

slobodan puškar

higijena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.