• Pregleda: 6759

Dečji kutak "Cvrčak" zatvoren - uskoro na novom mestu sa boljim uslovima

Dečji kutak „Cvrčak“ je po rešenju sanitarne inspekcije zatvoren u novembru prošle godine, a planovi su da uskoro bude izmešten iz neuslovnih prostorija na devetom spratu Opšte bolnice u Subotici. U toku je priprema ugovora između Opšte bolnice, Predškolske ustanove „Naša radost“ i OŠ „Ivan Milutinović“, koji će precizirati obaveze sve tri strane.
Dečji kutak "Cvrčak" zatvoren - uskoro na novom mestu sa boljim uslovima

Dečji kutak „Cvrčak“ osnovan je 1975. godine i u njemu se odvija pedagoški rad sa hospitalizovanom decom. U njemu rade dva prosvetna radnika: vaspitačica i učiteljica, a pohađaju ga deca koja se leče na odeljenjima pedijatrije, dečje hirurgije, oftamologije i otorinolaringologije.

Međutim, po rečima dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice, trenutno ne postoji nikakav ugovor o korišćenju prostorija za ovu namenu u potkrovlju zgrade.

- Radi se o neuslovnom prostoru koji je do sada korišćen bez ikakvog ugovora između Opšte bolnice, koja taj deo posla nema u svojoj sistematizaciji, i Predškolske ustanove „Naša radost“ - naglašava dr Puškar. - Od kraja decembra, od kako sam došao na čelo ustanove, radimo na rešavanju problema. Najvažnije je da se deci obezbede adekvatni uslovi za edukativni deo, ukoliko postoji potreba za njim. Deca u bolnici borave u proseku četiri dana i mali broj dece ima potrebu za vaspitačima prilikom boravka u Subotici. Mi ćemo to ispoštovati, ali u uslovima koji su dostojni boravka dece u okviru Odeljenja za pedijatriju.

U međuvremenu, dok nadležni traže najadekvatnije rešenje, sanitarna inspekcija je u novembru prošle godine zatvorila Dečji kutak, jer higijenski i sanitarno-tehnički uslovi nisu bili u skladu sa propisima i mogli su ugroziti zdravlje korisnika.

- U ovom slučaju obaveza PU je da obezbedimo vaspitača, koji će raditi sa decom, naša obaveza je vaspitne prirode a ne da održavamo higijenu u tuđem objektu – naglašava Veljko Vojnić, tehnički direktor PU „Naša radost“. - Nedavno smo svi o ovome razgovarali i svi smo se složili da te prostorije nisu uslovne i da se one moraju izmestiti, rad dečjeg kutka i formalno regulisati. Čak i da se taj tavan i prostor očisti, mislimo da prostorije dečjek kutka treba da budu na odeljenju, da deca koja u njima borave budu blizu medicinskog osoblja, a ne da budu prepušteni samo vaspitaču. Nekada je verovatno postojao neki papir i ugovor, ali on nije obnavljan i usklađivan sa propisima. Želimo da pomognemo, podržaćemo stav bolnice i nadam se da ćemo uskoro doći do rešenja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
X Odgovori
Sta je bio problem? Ciscenje ili renoviranje? Ako je ciscenje onda svaka cast radnicima Nase Radosti sto su radije radili u prljavstini nego da su ocistili prostoriju. Ne verujem da je veci bio od jednosobnog stana. Nije moj posao, nije moj posao...kao papagaji. A svaka cast i bolnici sto je bio previse da se ocisto to prostorija. Jadnici i mi sa njima.
pacijent Odgovori
Strasno sta se desava u nasem gradu. Deca koja borave u bolnici jedinu zanimaciju i momenat zaboravljanja da su u bolnici imaju u tom kutku. Ja licno boraveci 10 dana u bolnici sam vise vremena provodila u kutku nego u bolnickoj sobi a i ostala deca iz sobe sa mnom. Sada kao skolovani vaspitac mogu slobodno da kazem da je sramota za nas grad da ne obezbedi danasnjoj deci taj kutak. Zasto je meni moglo biti bolje nego njima? Zar oni nisu zasluzili mesto gde mogu da se zabave, nauce nesto a opet budu pod nadzorom medicinskog osoblja? To su deca ljudi... nije bitno da li ce oni tamo provesti 4 ili 10 dana... da znate samo koliko je suza u tim sobama proliveno, kakve traume imaju deca od bolnice i onda im jos uskratite kutak gde mogu da zaborave na to, samo zbog necije nemarnosti, jer je tesko bilo povremeno usisati i obrisati prostoriju...
Gradjanin Odgovori
Nije ni bilo uredu drzati decu tamo.Da li ste videli da je na tavanu nase zapustene
Gradske bolnice golubarnik?
Na sotine divljih golubova je tu naslo dom.Godine i godine neimastine i nesposobnog direktora i nastao je Golubarnik dr. Bićanina...
Novom direktoru ustanove puno uspeha u radu, nece biti lako ali mora da moze da se vrati sjaj nasoj Gradskoj bolnici
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.