Komentara: 1
Pregleda: 1763

Dečiji crkveni hor "Emanuil" proslavio 10 godina rada

02.12.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Svečanim koncertom u Velikoj većnici Dečiji crkveni hor "Emanuil" proslavio je u subotu, 30. novembra, deset godina rada. Osim jubileju hora koncert je bio posvećen i 630. godišnjici Kosovskog boja, o čijim junacima su pevali i recitovali mališani.
Dečiji crkveni hor "Emanuil" proslavio 10 godina rada

Koncert sa naslovom „Kosovom božur cveta“ bio je njihov jubilarni sedmi godišnji koncert, koji je kao i do sada bio humanitarnog karaktera. Dobrovoljnim prilozima sakupljeno je preko 60 hiljada dinara, a kako je rečeno novac će biti uplaćen Dečijem selu „Dr Milorad Pavlović“ iz Sremske Kamenice. Osim deceniji rada hora koncert je bio posvećen i 630. godišnjici Kosovskog boja, o čijim junacima su pevali i recitovali mališani pred oko dve stotine posetilaca u velepnom zdanju Gradske kuće.

Hor je nastao 2009. godine po ideji Isidore Ane Stambolić koja je želela deci da približi crkvenu muziku i da im pomogne da pevaju tokom bogosluženja. Rad sa decom uzrasta od pet do petnaest godina ubrzo je prerastao u redovne probe koje se do danas održavaju subotom u prostorijama crkvene opštine.

Prvi javni nastup hor je imao na Novogodišnjem koncertu crkvenog hora „Sveti Roman Melod“ 2010. godine i od tada, pa do danas hor je svake godine nastupao kao gost na mnogobrojnim koncertima, svečanostima i drugim manifestacijama. Tu se posebno izdvaja otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu tokom više godina, zatim nastup pred ambasadorom Ruske Federacije i učešće na Festivalu dečijih horova „FEDEHO“.

Od 2013. godine hor je organizovao godišnji koncert, uvek sa drugom temom i uvek humanitarnog karaktera. Tako su deca pevala u čast junaka Prvog svetskog rata, Nemanjića, Bogorodice i majki, narodne tradicije itd. Sredstava su prikupljali za poplavljena područja, Opštu bolnicu, „Kolevku“, „Našu radost“, siromašne porodice i druge humane ciljeve.

Od 2017. godine Dečiji hor Srpske pravoslavne crkvene opštine subotičke nosi naziv „Emanuil“ što znači „Bog je sa nama“ i označava jedno od imena Isusa Hrista, koji se pod tim nazivom prikazuje u ikonografiji kao malo dete, odnosno Bogomladenac, pa je takva simbolika bila najlepša i najprikladnija za ime dečijeg crkvenog hora.

Osnivač i dirigent hora, Isidora Ana Stambolić kaže da će mali pevači nastaviti dalji rad i u godinama koje dolaze i da su novi članovi hora uvek dobrodošli i da to mogu postati sva deca dobre volje, koja žele da uče duhovne i tradicionalne pesme. Pohađanje hora je besplatno, a roditelji mogu da se interesuju u crkvenoj opštini pri hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 11 časova
Komentara: 1
Pregleda: 1763
Povezane teme
dečiji crkveni hor emanuil
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.