Komentara: 1
Pregleda: 3831
Foto

Dečiji crkveni hor "Emanuil" proslavio 10 godina rada

02.12.2019. u 13:19h
Izvor: Subotica.com
Svečanim koncertom u Velikoj većnici Dečiji crkveni hor "Emanuil" proslavio je u subotu, 30. novembra, deset godina rada. Osim jubileju hora koncert je bio posvećen i 630. godišnjici Kosovskog boja, o čijim junacima su pevali i recitovali mališani.
Dečiji crkveni hor "Emanuil" proslavio 10 godina rada

Koncert sa naslovom „Kosovom božur cveta“ bio je njihov jubilarni sedmi godišnji koncert, koji je kao i do sada bio humanitarnog karaktera. Dobrovoljnim prilozima sakupljeno je preko 60 hiljada dinara, a kako je rečeno novac će biti uplaćen Dečijem selu „Dr Milorad Pavlović“ iz Sremske Kamenice. Osim deceniji rada hora koncert je bio posvećen i 630. godišnjici Kosovskog boja, o čijim junacima su pevali i recitovali mališani pred oko dve stotine posetilaca u velepnom zdanju Gradske kuće.

Hor je nastao 2009. godine po ideji Isidore Ane Stambolić koja je želela deci da približi crkvenu muziku i da im pomogne da pevaju tokom bogosluženja. Rad sa decom uzrasta od pet do petnaest godina ubrzo je prerastao u redovne probe koje se do danas održavaju subotom u prostorijama crkvene opštine.

Dečiji crkveni hor "Emanuil" proslavio 10 godina rada

Prvi javni nastup hor je imao na Novogodišnjem koncertu crkvenog hora „Sveti Roman Melod“ 2010. godine i od tada, pa do danas hor je svake godine nastupao kao gost na mnogobrojnim koncertima, svečanostima i drugim manifestacijama. Tu se posebno izdvaja otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu tokom više godina, zatim nastup pred ambasadorom Ruske Federacije i učešće na Festivalu dečijih horova „FEDEHO“.

Od 2013. godine hor je organizovao godišnji koncert, uvek sa drugom temom i uvek humanitarnog karaktera. Tako su deca pevala u čast junaka Prvog svetskog rata, Nemanjića, Bogorodice i majki, narodne tradicije itd. Sredstava su prikupljali za poplavljena područja, Opštu bolnicu, „Kolevku“, „Našu radost“, siromašne porodice i druge humane ciljeve.

Dečiji crkveni hor "Emanuil" proslavio 10 godina rada

Od 2017. godine Dečiji hor Srpske pravoslavne crkvene opštine subotičke nosi naziv „Emanuil“ što znači „Bog je sa nama“ i označava jedno od imena Isusa Hrista, koji se pod tim nazivom prikazuje u ikonografiji kao malo dete, odnosno Bogomladenac, pa je takva simbolika bila najlepša i najprikladnija za ime dečijeg crkvenog hora.

Osnivač i dirigent hora, Isidora Ana Stambolić kaže da će mali pevači nastaviti dalji rad i u godinama koje dolaze i da su novi članovi hora uvek dobrodošli i da to mogu postati sva deca dobre volje, koja žele da uče duhovne i tradicionalne pesme. Pohađanje hora je besplatno, a roditelji mogu da se interesuju u crkvenoj opštini pri hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Dečiji crkveni hor "Emanuil" proslavio 10 godina rada

Izvor: Subotica.com
Nastup dečijeg crkvenog hora "Emanuil" Nastup dečijeg crkvenog hora "Emanuil" Nastup dečijeg crkvenog hora "Emanuil" Nastup dečijeg crkvenog hora "Emanuil" Nastup dečijeg crkvenog hora "Emanuil" Nastup dečijeg crkvenog hora "Emanuil" Nastup dečijeg crkvenog hora "Emanuil" Nastup dečijeg crkvenog hora "Emanuil"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3831
Povezane teme

dečiji crkveni hor emanuil

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.