Komentara: 2
Pregleda: 1139

Deci prijaju putovanja, ali oprezno tokom vrelih letnjih dana

20.07.2023. u 13:21h
Izvor: Subotica.com
Deca i bebe su osetljivija na toplotu od odrasliih, pre svega zbog nedovoljno razvijenog sistema za termoregulaciju. Zato je važno da tokom leta ne borave na otvorenom u najtoplijim periodima dana, podesećaju stručnjaci. Ukoliko do toplotnog udara ipak dođe, najbitnije je rashladiti dete i javiti se lekaru.
Deci prijaju putovanja, ali oprezno tokom vrelih letnjih dana

Ukoliko posumnjamo da je dete doživelo toplotni udar, potrebno ga je odmah rashladiti i što pre se obratiti lekaru, a deca različitog uzrasta na različite načine pokazuju da imaju problem. 

- Mala deca su izuzetno razdražljiva, plačljiva, uznemirena, temperatura im je povišena, javljaju se letargija i pospanost. Kod starije dece javljaju se glavobolja, povraćanje, malaksalost, čak nesvestica, povišena temperatura. Dete najpre treba rashladiti, dati mu što više tečnosti i odmah ga odvesti lekaru - naglašava dr Josipa Krajinger Parčetić, pedijatar. 

Deci prijaju putovanja, ali oprezno tokom vrelih letnjih dana

Deca se znatno brže pregrevaju od odraslih, zato je jako važno zaštiti ih na adekvatan način i preduezeti neophodne mere kako bi deca i bebe i na visokim temperaturama bila sigurna. 

- Opšte preporuke su uvek iste - ne izvoditi decu na ulicu u periodu od 10 do 18 časova, a ukoliko ipak moraju izaći, da uvek nose šešir ili kapicu, sa što većim obodom. Preporučuje se što više vode, i laganija ishrana, dok sokiće treba izbegavati. Klimatizaciju u postoriji prilagoditi, tako da razlika u odnosu na spoljnu temperaturu bude najviše od 5 do 7 stepeni  - dodaje ona. 

Deci prijaju putovanja, ali oprezno tokom vrelih letnjih dana

Kada su u pitanju bebe, važno je da se kolica nikada ne prekrivaju pelenom, ili bilo kojom drugom vrstom pamučne tkanine ili sredstva, jer se na taj način situacija samo pogoršava. 

- Prekrivanjem se temperatura unutar kolica samo povećava, što povećava mogućnost toplotnog udara. Bebe koje sisaju ili su na dohrani, savetujemo da se daje što više tečnosti, da se ipak ponudi i voda. Generalno je stav da bebe samo sisaju, dojene bebe i ne žele da probaju nešto drugo, ali ipak im treba ponuditi kako ne bi došlo do dehidracije. 

Kada je u pitanju boravak na plaži za malu decu, bebama se izlaganje suncu i boravak na plaži ne preporučuje uopšte. 

- Ukoliko su ipak deca izložena, važno je da su zaštićena visokim faktorom 50. Kada su u kolicima ili na peškiru, da budu u debeloj hladovini, čak je poželjno da budu prekrivena nekom pelenom ili plahticom, kako bi se sprečilo pregrevanje odnosno opekotine od sunca. 

Deci prijaju putovanja, ali oprezno tokom vrelih letnjih dana

Deci putovanja i promene prijaju, i nikako ne treba izbegavati putovanje sa njima, ali oprez nikad nije na odmet. 

- Dosta tečnosti, voća povrća, što svežije, to bolje. Ne zaboravite putno zdravstveno osiguranje i držite se opštih zdravstvenih preporuka,  planina, more, gde god da idete, deci prijaju putovanja i promene - zaključuje dr Krajinger Parčetić.

Deci prijaju putovanja, ali oprezno tokom vrelih letnjih dana

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 1139
Povezane teme

pedijatar

letnje vrućine

letovanje

josipa krajninger

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.