Komentara: 3
Pregleda: 2044
Foto

Deca-ministri zasedali na Skupštini i usvojili "pakete mera" protiv vršnjačkog nasilja

16.11.2023. u 14:08h
Izvor: Subotica.com
Deca-ministri zasedali na Skupštini i usvojili "pakete mera" protiv vršnjačkog nasilja

Informatički kabinet OŠ "Đuro Salaj" pretvorio se, makar na jedan dan, u pravu skupštinsku salu. Ministri svih minstarstava ove škole, zajedno sa svojim pomoćnicima, zamenicima i članovima veća okupili su se kako bi raspravaljali o uvođenju paketa mera za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Zasedanje je otvorila premijerka Rada Čelebić, inače pedagog u OŠ "Đuro Salaj", istakavši da je danas mirna, jer je svesna koliko su njeni ministri naporno radili na ovom projektu. 

Deca-ministri zasedali na Skupštini i usvojili "pakete mera" protiv vršnjačkog nasilja - Proteklih nedelja, svako odeljenje od 5. do 8. razreda bilo je jedno ministarstvo (informisanja, prosvete, finansija, kulture..) i sa svog aspekta istraživalo nasilje - koji oblici postoje i na koji način reagovati. Oni su istraživali, imali su istraživačke zadatke, a radili su uz pomoć i podršku razrednih starešina. Pripremili su prezentaciju, putem koje će danas izneti rezultate i ono do čega su došli. Na osnovu iznetog, oni će dati predlog mera - šta u školi možemo da učinimo da bismo sprečili nasilje. Predlog zatim ide na diskusiju i glasanje, a na osnovu usvojenih predloga učenički parlament pravi akcioni plan za naredno polugodište - objasnila je Rada Čelebić. 

Deca-ministri zasedali na Skupštini i usvojili "pakete mera" protiv vršnjačkog nasilja

Ministarstvo informisanja bavilo se slikom mladih u medijima kao i sadržajima koje mediji nude mladima. 

 - Naš cilj bio je da utvrdimo kao se mediji obraćaju mladima, kako predstavljaju mlade, ali i kako mediji utiču na omladinu. Mediji nama uglavnom nude loše stvari, loše primere, dok se mladi u medijima pojavljuju samo ako ostvare neke izuzetne sportske rezultate, po nečemu se posebno istaknu. Naši predlozi mera su zidne novine, knjiga obaveštenja i instagram profil gde bi se promovisale pozitivne strane - najbolji drug odeljenja, ili kad neko uradi nešto lepo i dobro - objasnio je ministar informisanja, Veljko Vujadinović, inače učenik 5.a razreda. 

Deca-ministri zasedali na Skupštini i usvojili "pakete mera" protiv vršnjačkog nasilja

Njegova saradnica iz ministarstva, Elena Despotović, objasnila je da su se bavili i analizama vrsta nasilja među vršnjacima. 

 - Mi smo uradili analizu, ispitivali smo koje sve vrste nasilja postoje. Fokusirali smo se na fizičko, pošto toga najviše ima, ali ima i internet nasilja dosta - istakla je ona.

Deca-ministri zasedali na Skupštini i usvojili "pakete mera" protiv vršnjačkog nasilja

Ministarstvo prosvete radilo je sveobuhvatnu analizu nasilja, te prema svakoj vrsti tražili odgovarajuće rešenje. 

 - Predstavili smo sve vrste nasilja, i dali preloge rešenja za svaku vrstu - da li je to razgovor, neka vrsta psihičke podrške ili slično. Ali mi mislimo da je ovo tema o kojoj se sada već previše priča, da sada moramo da se fokusiramo na nešto drugo, a to je prevencija. Mere koje ćemo mi predložiti jesu da svi u školi, učenici, nastavnici i drugi zaposleni rade na komunikaciji, da pravimo zajedničke radionice - učenici i roditelji, ali i da se radi edukcija roditelja o nenasilnom vaspitanju - istakao je Vuk Vujadinović, iz ministarstva prosvete, čiji je ministar Đorđe Stanišić, obojica učenici 8. razreda.

Deca-ministri zasedali na Skupštini i usvojili "pakete mera" protiv vršnjačkog nasilja

Današnja skupština u OŠ "Đuro Salaj" održana je u okviru projekta "Znanjem protiv nasilja" koji ove školske godine, u okviru redovnih akrivnosti realizuje učenički parlament. 

 - Ovaj projekat realizuje se sa ciljem da se svi učenici uključe u istraživanje, analizu i donošenje odluka i novih pravila koja će srečiti pojavu nasilja u našoj školi. Osim skupštine, imali smo radionice, koje su viši razredi držali nižim razredima. Tokom jedne nedelje, svakog dana, na velikom odmoru, u dvorištu škole imali smo demonstraciju jedne nasilne situacije, gde smo prikazivali kako treba i kako ne treba postupati. Učenički parlament svake godine pokreće neke akcije, a prošle godine smo se bavili promocijom mentalnog zdravlja, pa smo osmislili kutiju poverenja u koju je svako mogao ubaciti papir na kome je mogao napisati svoj problem, ono što ga muči i sa čim se suočava, a onda pdagoška služba odgovara na veb stranici. Moram da istaknem da je za realizciju svih ovih projekata najbitniji timski duh, na nivou cele škole, gde su se svi učenici, ali i odeljenske starešine i nastavnici uključili, cela škola postala je jedan tim - objašnjava "premijerka", pedagog škole.

Izvor: Subotica.com
Radionica u OŠ "Đuro Salaj" Radionica u OŠ "Đuro Salaj" Radionica u OŠ "Đuro Salaj" Radionica u OŠ "Đuro Salaj" Radionica u OŠ "Đuro Salaj" Radionica u OŠ "Đuro Salaj" Radionica u OŠ "Đuro Salaj" Radionica u OŠ "Đuro Salaj"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 2044
Povezane teme

oš đuro salaj

vršnjačko nasilje

zlostavljanje dece

tolerancija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.