Komentara: 3
Pregleda: 1574
Foto

Debata kao način razvijanja kulture dijalog kod osmaka

11.11.2023. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
OŠ "Ivan Goran Kovačić" bila je domaćin debate, na kojoj su, sem škole domaćina učestvovale još dve subotičke osnovne škole - "Sveti Sava" i "Sečenji Ištvan". Tema debate bila je vešta inteligencija, tema veoma aktuelna, posebno među mlađom populacijom.
Debata kao način razvijanja kulture dijalog kod osmaka

Našle su se u petak dve debatne ekipe jedna naspram druge, kako bi odmerile snagu svoijih reči. Tema je bila veštačka inteligencija i dok su se jedni svesrdno trudili da odbrane njenu pozitivnu ulogu u društvu, drugi su dali sve od sebe da je prikažu u negativnom svetlu. 

- Spremali smo se dovoljno. Ja sam u timu afirmacije, to znači da je moj tim za veštačku inteligenciju, mi objašnjavamo kako šta je to i kako je možemo iskoristiti. Bila sam prošle godine u debati, pobedili smo, a mislim da ćemo i ove - istakla je Bjanka Jozić, učenica osmog razreda OŠ "Ivan Goran Kovačić", koja je deo tima koji isitče prednosti veštačke inteligencije. 

Debata kao način razvijanja kulture dijalog kod osmaka

Sa druge strane, Azra Lipović, učenica 8. razreda OŠ "Sveti Sava" pri put će uzeti učesšće na nekoj debati, ali je i ona uverena da u imaju jake argumente. 

 - Ovo je pre svega jedno lepo iskustvo. Nisam nikada do sada učestvovala na debati, ali mislim da je ovo korisno. Mi smo protiv veštačke inteligencije, a mislim da ćemo svoje stavove lepo izneti i pobediti u debati - zaklljučuje ona.

Debata kao način razvijanja kulture dijalog kod osmaka

Oba debatna tima brojala su po 3 učenika iz različitih škola. Na raspolaganju su imali po tri minuta prvi, odnosno dva minuta drugi i treći govornik. Nakon toga slede tri minuta, razmišljanja, pitanja i potpitanja, tokom kojih svaki učenik iz tima može da ispituje suprotnu ekipu, i završna reč u trajanju od dva minuta. Na kraju, žiti donosi odluku o pobedniku, koju mora argumntovano da objasni. Po jedan učenik iz svake škole je i deo žirija.

Debata kao način razvijanja kulture dijalog kod osmaka

- Slogan debate za koju ćemo se truditi da postane tradicija naše škole, glasi "Škola u srcu, debata na delu". Ona je deo socijalno - emocionalnog projekta, koji je jako važan za našu školu. Na ovaj način, kroz debatu, mi želimo da podstaknemo učenike na kritično prosuđivanje, i naučimo ih kulturi dijaloga - u miru toleranciji, i u borbi argumenata, Nadamo se da će sledeće godine biti još više učesnika - istakla je Jelena Basta, profesor Srpskog jezika i knjiiževnosti.

Izvor: Subotica.com
Takmičenje u debati "Škola u srcu, debata na delu" Takmičenje u debati "Škola u srcu, debata na delu" Takmičenje u debati "Škola u srcu, debata na delu" Takmičenje u debati "Škola u srcu, debata na delu" Takmičenje u debati "Škola u srcu, debata na delu" Takmičenje u debati "Škola u srcu, debata na delu" Takmičenje u debati "Škola u srcu, debata na delu" Takmičenje u debati "Škola u srcu, debata na delu"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 1574
Povezane teme

Oš Ivan Goran Kovačić

OŠ Sveti Sava

OŠ Sečenji Ištvan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.