Komentara: 33
Pregleda: 16014

Danas nam je divan dan, proslavljamo 7. rođendan

24.11.2013. u 12:01h
Izvor: Subotica.com
Današnji dan ovaj sajt slavi kao svoj rođendan, sedmi po redu. Mala ali energična ekipa trudi se iz dana u dan da kvalitetnim sadržajem, brzim i dinamičnim plasiranjem aktuelnih informacija iz raznih oblasti održi status ubedljivo najposećenijeg subotičkog sajta. U narednom periodu sve posetioce sajta očekuje dosta novina koje će u svakom slučaju unaprediti korisničko iskustvo, kvalitet sadržaja ali i, uvereni smo, privući još veći broj posetilaca.
Danas nam je divan dan, proslavljamo 7. rođendan

Domen subotica.com postoji od 1998. godine i od tada je promenio nekoliko vlasnika. Od 2006. godine ponosni vlasnici domena i sajta su sadašnji vlasnici. Zajedničko za sve vlasnike bilo je da naprave nadasve koristan sajt, svako u svojem dobu razvijenosti i dostupnosti Interneta u Subotici i Srbiji.

Ekspanzija Interneta desila se pojavom bežičnih veza (WiFi) koje su direktno ostvarivane sa lokalnim provajderima pri čemu su se u odnosu na klasične dialup (telefonske analogne i digitalne) veze ostvarivale dosta veće brzine. Dobra strana wirelessa je bila u tome što pored većih brzina ostvarivao se i stalni pristup na netu bez obzira na provedeno vreme i izbegnuti su troškovi plaćanja telefonskih usluga (pored provajderskih). Loša strana WiFi-a je bila što se morala kupovati oprema, montirati antene i podešavati uređaji, ali i što je tada bežična veza znala biti uslovljena vremenskim uslovima i neretko se dešavalo da kada pada kiša, padne magla i sneg da većina korisnika u najbolju ruku imala je loš Internet.

Pravi bum se desio 2007. godine kada se u Subotici konačno pojavio ADSL, za prvu ruku od beogradskih i novosadskih provajdera, a zatim i pojavom Telekoma koji je svojom konkurentnošću potisnuo beogradske, novosadske pa čak i lokalne provajdere. Tada je Subotica priključena na "svetski vod" i Internet je počeo da postaje široko dostupan i finansijski pristupačan za sve veći broj korisnika. Danas pristup Internetu nije luksuz, postoji velik broj načina da se korisnik poveže na Internet, a od toga i zavise i same brzine.

Baš u tom nekom periodu dolaska ADSL-a u Suboticu domen subotica.com su preuzeli sadašnji vlasnici i kroz njega postepeno gradili sadržaj i okupljali sve veće mase danas čineći ga već duže vreme ubedljivo najposećenijim subotičkim sajtom i respektabilnim Internet medijom u Subotici.

Preteča današnjeg sajta subotica.com je bio mini projekat pod domenom suphoto.com koji je bio isključivo orjentisan i fokusiran na praćenje pretežno noćnih dešavanja kroz fotografije, ali i izuzetno posećenim četom na kojem su "visile" tada stotine posetilaca dnevno. Sajt suphoto.com nastao je u septembru 2005., a transformacija i u neku ruku spajanje u okviru domena subotica.com desila se zvanično 24. novembra 2006. godine, kada i slavimo svoj rođendan.

Danas nam je divan dan, proslavljamo 7. rođendan

Nakon transformacije počela su razna eksperimentisanja sa sadržajem i trudili smo se da uvek budemo u trendu i u skladu sa potrebama posetilaca. Imali smo period kada smo bili najzanimljiviji mladima, što je vremenom osetno "proteralo" one starije (25+), ali novom transformacijom (koja se desila 2009. godine) u okviru istog sajta doneli smo tešku odluku koja nam je tada donela 50% manju posećenost pošto smo svesno napravili nagli rez i odlučili da transformišemo sajt iz "tinejdžerskog" u sajt za široke mase. Teška odluka, sa kratkoročnim lošim posledicama ali dugoročno se pokazalo kao odlična i pravovremena.

Ono na šta smo ponosni je da na sajtu (od 2006.) nikada nije bilo, niti će biti, eksplicitnog sadržaja, downloada bilo kakvog sadržaja (programi, muzika, filmovi) i bilo čega sličnog što bi narušilo ideju stvaranja ozbiljnog gradskog portala. Gradili smo sajt od nule, počevši od same tehničke izvedbe i kompleksnog sistema u kojeg smo uložili mnogo energije, u starti želeći da koristimo već enka postojeća rešenja, pa sve do selekcije sadržaja kojim želimo da se bavimo.

Kroz sve ove godine postojanja vrlo smo ponosni na nezavisnost i političku neutralnost, samofinansiranje i oslanjanje isključivo na ličnu energiju i energiju skromnog tima. Iako opslužujemo izuzetno veliki broj posetilaca, koji uveliko premašuje i sâm broj stanovnika Subotice, uređivački tim i sama redakcija je brojčano izuzetno mala, ali u isto vreme energična i odlučna da uprkos svakodnevnim izazovima održi postojeći kvalitet i postepeno nadograđuje kompletnu organizaciju, što se neminovno i odražava i na podizanje kvaliteta i različitosti sadržaja sajta.

Danas sajt subotica.com ima preko pola miliona poseta mesečno, u proseku 17.000 dnevno - broj koji se progresivno uvećava, kao i sadržaj koji je iz godine u godinu sve obimniji i taj trend planiramo da nastavimo u godinama ispred nas.

Hvala na poverenju i ostanite uz nas jer u narednom periodu obećavamo još mnogo novina, unapređenja i sadržaja za još širi krug zainteresovanih.

Veliki pozdrav,
Miloš i Goran

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 16014
Povezane teme

www.subotica.com

najposećeniji subotički sajt

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.