Komentara: 17
Pregleda: 5088

Dan primirja

11.11.2012. u 17:44h
Izvor: RTV Yueco
Srbija proslavlja primirje u 1. Svetskom ratu!
Dan primirja

Iako se u svim pravnim aktima formuliše kao “dan primirja u Prvom svetskom ratu”, zapravo je reč o danu kada su 1918. sile Antante potpisale primirje s Nemačkom, čime su okončane ratne operacije. Zvanično, rat je završen sedam meseci kasnije, potpisivanjem Versajskog mira 28. juna 1919. Bilans sukoba je više od 15 miliona poginulih, dok je 20 miliona ljudi ranjeno.

Dan primirja je prva počela da slavi 1919. godine Velika Britanija, a nakon nje su počele da taj datum obeleževaju i druge zemlje pobednice. Danas se taj dan obeležava i praznuje u velikom broju zemalja, Francuskoj, Belgiji, SAD, Kanadi, Australiji… Tog dana, tačno u 11 časova, u trenutku kada je pootpisano primirje, širom sveta se održavaju prigodne svečanosti kojima se obeležava ovaj dan.

Istoričar Čedomir Antić smatra da je ovaj datum izuzetno bitan, jer uloga naše zemlje u njemu, broj žrtava i patnje koje je naša zemlja prošla za vreme njegovog trajanja, potpuno opravdavaju njegovo obeležavanje.

- Taj praznik simboliše konačni kraj najvećeg stradanja Srba i Srbije u celokupnoj istoriji. Ne treba podsečati na Albansku golgotu, Solunski front i druga stradanja za vreme tog rata, ali treba edukovati ljude šta znači taj čuveni 11.11. u 11 sati, kada je potpisan Sporazum o primirju, što je naknadno označilo kraj Prvog svetskog rata. Zbog svega što se izdešavalo, to bez premca predstavlja ubedljivo najsvetliji deo naše nacionalne istorije – kaže Antić.

Dan primirja

Ovaj praznik je kao državni uveden decembra prošle godine, kada je Skupština Srbije usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 5088
Povezane teme

državni praznik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.