• Pregleda: 2722

Dan državnosti

Dan državnosti

Srbija proslavlja Dan državnosti, koji se na Sretenje slavi u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u malom šumadijskom mestu Orašcu počela je borba za konačno oslobođenje od petovekovnog robovanja pod Turcima.

Ovaj praznik uzet je kao početak stvaranja moderne srpske države i kao državni praznik obeležava se od 2001. godine. Petnaestog februara, 1835. godine Knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav koji je smatran za jedan od najliberalnijihi i najmodernijih u Evropi tog vremena.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine. Tim najvišim pravnim aktom zemlje, prvim u istoriji Srbije, bilo je sve regulisano, od državnih simbola, preko mesta i uloge Državnog saveta do značaja Skupštine i samog kneza u novom ustrojstvu zemlje.

Ustav je napisao Dimitrije Davidović, koji je bio jedan od znamenitih ličnosti srpske politike iz prve polovine 19. veka. Najviši zakonadovani akt je proklamovan građanskim pravima i uspostavljenim principima u pogledu podele vlasti i uspostavio je dubok trag u našoj ustavnosti. Njegova dostignuća vredna su i dan danas.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

2
cika crny Odgovori
Ajt nek je s srecom!
Pravnik Odgovori
Cestitam praznik svim gradjanima.
Ziva mi bila lepa moja otadzbino.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.