Komentara: 1
Pregleda: 2591

Dan borbe protiv trgovine ljudima

18.10.2013. u 17:30h
Izvor: RTV Yueco
Samo u prvih šest meseci ove godine u Srbiji identifikovano je 65 žrtava trgovine ljudima, rečeno je povodom Dana borbe protiv trgovine ljudima. Portparolka Višeg suda u Subotici, Jelena Bogovac Zelić za yueko kaže da od 2010. godine u pomenutom sudu bilo je šest predmeta trgovine ljudima. Izrečeno je pet pravosnažnih presuda sa kaznama zatvora od tri do pet godina, dok je jedan predmet još uvek u radu.
Dan borbe protiv trgovine ljudima

Kako bi se ostvario zapaženiji napredak, akcija se mora usmeriti i na suzbijanje siromaštva, otvaranje novih radnih mesta, zaštitu prava radnika, eliminaciju svih oblika diskriminacije i nasilja, i drugih faktora koji građane/ke Srbije čine podložnim riziku od trgovine ljudima.

U Centru za socijalni rad potpisan je Memorandum o multisektorskoj saradnji “Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima u Subotici”. Pored istažnih organa u rad uključile su se i mnoge nevladine organizacije.

U Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, napredak Srbije u oblasti borbe protiv trgovine ljudima ocenjen je kao umeren. Žene i devojčice i dalje su najčešće žrtve ovog oblika kriminala, a seksualna eksploatacija ostaje preovlađujući oblik trgovine ljudima u zemlji. Česti su i slučajevi radne eksploatacije, prinudne prošnje i prinudnih brakova, dok nešto ređe nailazimo na slučajeve prinude na vršenje krivičnih dela.

Kao zemlja iz koje žrtve potiču, kao zemlja tranzita, ali i destinacija eksploatacije za sve veći broj žrtava, Srbija je ovaj dan dočekala sa poražavajućom statistikom – sve većim brojem domaćih državljana koji postaju žrtve trgovine ljudima, konstantno visokim procentom maloletnih lica koja su ekploatisana i još uvek velikim problemima u oblasti implementacije zakona i zaštiti prava žrtava, piše u saopštenju Nevladine organizacije Astra.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2591
Povezane teme

trgovina ljudima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.