• Pregleda: 2530

Dalijeva dela u Subotici

Dalijeva dela u Subotici

U organizaciji Galerije „Dr Vinko Perčić“ i FOKUS Fondacije sinoć je otvorena izložba grafika Salvadora Dalija, jednog od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu XX veka. Izložba pod nazivom „Beskrajni minut“, predstavlja seriju od 11 grafika, dorađenih akvarelom, koje ilustruju basne Žana de Lafontena, Lafontenov portret, 13 grafika iz serije Zodijak, 3 litografije iz ciklusa Božanstvena komedija i pozlaćeni bronzani kip Žena žirafa.

Izložbu je svečano otvorio direktor Galerije „Vinko Perčić“, Spartak Dulić, a Mihajlo Nestorović, glumac i direktor Kulturnog centra iz Sombora, je izveo basnu „Lisica i gavran“.

Fotografije sa izložbe u naša 2 albuma možete videti na ovom linku.

Ekscentrični španac je pored slikarstva, svoje umetničke ambicije usmeravao i na fotografiju, dizajn, književnost i na snimanje filmova. Nakon otvaranja izložbe je usledila projekcija filma „Andaluzijski pas“, Luisa Bunjuela i Salvadora Dalija, snimljen 1929. godine.

Izložba grafika Salvadora Dalija će biti postavljena do 11. oktobra 2011. godine u Galeriji „Vinko Perčić“.

Može se pogledati radnim danima od 9 do l8 časova i 30 minuta, a subotom od 10 do 14 časova. A kako je najavio Mihajlo Nestorović, direktor Kulturnog centra iz Sombora, za sledeću godinu možemo očekivati imena poput Endija Vorhola i Dade Đurića.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.