Komentara: 46
Pregleda: 4912
Foto

Đaci romske nacionalnosti dobili besplatne udžbenike

23.09.2021. u 16:05h
Izvor: Subotica.com
Đaci romske nacionalnosti dobili su danas besplatne udžbenike, zahvaljujući kojima će moći da pohađaju nastavu ravnopravno sa drugim učenicima.
Đaci romske nacionalnosti dobili besplatne udžbenike

Iz budžeta Grada Subotice za program unapređenja položaja romske zajednice „Prevencija napuštanja školovanja“ obezbeđeno je 766 hiljada dinara, zahvaljujući kojima su kupljeni udžbenici za decu iz romske zajednice iz škola „Sečenji Ištvan“, „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“, „Vuk Karadžić“ u Bajmoku i „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru.

Đaci romske nacionalnosti dobili besplatne udžbenike- Ukupno je 146 đaka će dobiti besplatne udžbenike. Trenutno imamo ukupno 745  đaka romske nacionalnosti,  od kojim 624 ide u ovih pet škola – kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma. - Svake godine radimo na unapređenju položaja Roma. Savet za unapređenje položaja Roma u prethodnom periodu realizovao je projekte „RomActed“ uz podršku Saveta Evrope i „Interkultiralizam i antidiskriminacija“ uz podršku EU i Stalne konferencije gradova i opština. U narednom periodu biće potpisivanje druge faze „RomActed“ projekta, gde će akcenat  biti na rešavanju pravno-imovinskih odnosa u legalizaciji objekta u naseljima u Čantaviru, ali i unapređenje obrazovanja u Školi za osnovno obrazovanje odraslih lica. Čeka nas izrada novog LAP za naredne četiri godine, formiran je novi Savet u proširenom sastavu gde smo uključili predstavnike civilnog sektora, privrede, institucija i ustanova iz našeg grada. Potrebe se menjaju ali mi ćemo nastaviti da radimo na unapređenju položaja roma u oblasti stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja.

Donacija udžbenika za škole je veoma značajna, jer su u proteklom periodu upravo oni bili jedan od razlog što đaci nisu redovno pohađali nastavu.

Đaci romske nacionalnosti dobili besplatne udžbenike

- U našoj školi je 26 đaka dobilo besplatne udžbenike, što je velika pomoć jer mnogo dece nije uspelo da se prijavi za projekat „Besplatni udžbenici“, koje organizuje resorno ministarstvo. Sada i oni imaju priliku da dobiju udžbenike – ističe Milica Čubrilo, pomoćnica direktora OŠ „Sečenji Ištvan“.

Subotica je jedini grad u Srbiji koji ima dva romska koordinatora, kao i pedagoške asistente koji kontrolišu situaciju na terenu i u školama.

Đaci romske nacionalnosti dobili besplatne udžbenike

- Našoj zajednici je najvažnije obrazovanje, roditeljima smo pomogli i želim svoj deci srećan polazak u školu. Ovo sprečava napuštanje školovanja pre vremena, dajemo sve od sebe i sada oko 80 odsto dece pohađa školu – dodaje Klaudija Kurina, koordinatorka za romska pitanja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 46
Pregleda: 4912
Povezane teme

Romska zajednica

inkluzija u obrazovanju

inkluzija roma

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.