Komentara: 21
Pregleda: 7547

Da li su žene bolji vozači?

06.03.2017. u 17:40h
Izvor: PR tekst
Da li su žene bolji vozači?

Jedna od najčešćih polemika koje se mogu čuti je o tome ko su bolji vozači: muškarci ili žene? One se uglavnom završavaju tako što su žene okarakterisane kao nesigurni i nespretni vozači. Jedno britansko istraživanje nedavno je stalo na kraj tim tvrdnjama, a pet argumenata koje su izneli, teško da će iko opovrgnuti:

1. Žene su pažljivije, više paze na sigurnost i voze sporije od muškaraca. Statistike pokazuju da muškarci češće izazivaju saobraćajne nesreće i prednjače i saobraćajnim prekršajima.

2. Žene su smirenije za volanom od muškaraca, koji češće gube živce. Žena će koristiti sirenu samo kad je to zaista neophodno, dok će muškarac zatrubiti, kako sporim pešacima, tako i automobilu koji nije krenuo na semaforu;

3. Ženama vožnja nije aktivnost u kojoj se dokazuju, dok muškarcima najčešće jeste;

4. Žene puno manje rizikuju zbog vožnje. Pre će stati na žutom svetlu na semaforu, ređe ulaze u „makazice“, ređe skreću presecajući put, ređe pišu sms poruke tokom vožnje (šminkanje u kolima, priznajemo, u ovom istraživanju nije spomenuto);

5. Žene će se uvek pripremiti za put i istražiti rutu kojom će voziti, dok su muškarci presigurni u sebe i uglavnom ne žele da priznaju i potraže pomoć ako su se izgubili;

I za kraj, verovali ili ne, rezultati istog istraživanja pokazuju i da se žene bolje parkiraju. Jedna parking kompanija je mesec dana snimala oko 2.500 vozača, kako se pariraju na 700 parking mesta širom Velike Britanije. Utvrdili su da žene bolje manevrišu u prostoru i lakše pronalaze mesto za parkiranje.

U prilog ovom istraživanju, ide i izveštaj naše Agencije za bezbednost saobraćaja koji kaže da muškarci čine 78%, a žene 22% ukupnog broja poginulih lica u saobraćajnim nezgodama. Osim što učestvuju u većem broju saobraćajnih nezgoda, muškarci prvu saobraćajku dožive ranije u svojoj vozačkoj karijeri, češće su njeni uzročnici i više su skloni rizičnim ponašanjima u vožnji, posebno što se tiče prekoračenja brzine. Zbog toga učine mnogo više saobraćajnih prekršaja od žena.

Šta kažu instruktori vožnje u Subotici?

Instruktori vožnje u auto školama u našem gradu takođe imaju samo reči hvale za žene vozače i tvrde da su mnogo disciplinovanije i pedantnije od muškaraca. Obazrivije su, pa zato imaju drugačiju motoriku i osećaj za orjentaciju od muškaraca.  Najviše problema im stvara parkiranje, ali uz malo više truda, ponekad i dodatnih časova tokom obuke, i ta prepreka se savlađuje.

- Žene su veoma dobri đaci, žele da nauče, trude se i ništa ne prepuštaju slučaju. Kada polože imaju tremu od samostastalne vožnje i možda im treba više vremena dok se potpuno ne osamostale – objašnjava instruktor vožnje u jednoj subotičkoj auto školi. - Kasnije muškarci mnogo više voze od žena, te tako brže stvaraju rutinu i sigurnost. Kvalitet vožnje početnika muškaraca i žena je potpuno isti, i zbog toga  uvek savetujemo damama da  veruju u sebe i što više voze.

I zato, drage dame, volan u ruke i hrabro do prve Euro Petrol benzinske stanice. Sve osobe ženskog pola koje 8. marta dođu u bilo koju Euro Petrol pumpu očekuje poklon.

Izvor: PR tekst
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 21
Pregleda: 7547
Povezane teme

europetrol

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.