Komentara: 11
Pregleda: 5651

Da li smo zaista prvi? - Samoubistvo nije slučaj

11.06.2012. u 17:12h
Izvor: SuMedija
Tribina "Da li smo zaista prvi? Samoubistvo nije slučaj" će se održati večeras sa početkom u 19.30 u Skladištu ("Jadran").
Da li smo zaista prvi? - Samoubistvo nije slučaj

Problem suicida u našem gradu, ali i kao fenomen prisutan u celom svetu, sa naglaskom kod mladih ljudi, posmatraće se iz tri ugla gostujućih stručnjaka iz Subotice: neuropsihijatra dr Zoltana Šagija, psihologa Maje Stoparić i antropologa Viktorije Šimon Vuletić. Moderator razgovora je Dijana Živanović, psiholog, transakcioni analitičar i savetnik, stručni saradnik u Fondaciji mentalne higijene Expecto.

Tribina se organizuje u cilju edukacije mladih ljudi, jer su upravo oni u celom svetu vrlo rizična grupa kada se radi o suicidnom ponašanju. Ukupan broj okončanja života kod mladih u poslednje četiri godine se učetvorostručio i zato je vrlo bitno edukovati, prvenstveno mlade ljude koji imaju potencijal da pomognu sebi, ali i svojim vršnjacima, koji su najčešće tu, pored nas.

U okviru tribine razmatraće se sledeće teme: osnovne informacije o samoubistvu, mitovi, zablude i predrasude o samoubistvu, kako prepoznati znakove krize, kako proceniti rizik od samoubistva, kako razgovarati sa osobom u krizi, šta reći a šta ne, kako predložiti profesionalnu pomoć.

Neuropsihijatar dr med. Zoltan Šagi radi u Opštoj bolnici Subotica, gde vodi Dnevnu bolnicu Psihijatrijskog odeljenja. U struci je trideset godina, i suicidiologija je jedno od značajnih područja iz domena psihijatrije, koju prati niz godina. „U našem društvu suicidalno ponašanje je ugrađeno u mentalitet kao obrazac za rešavanje kriznih životnih stanja. Pojava o kojoj se jako malo govori, i danas je tabu...“, kaže dr Šagi.

Psiholog Maja Stoparić psihoterapeut je sa međunarodnom diplomom (CTA, sertifikovani transakcioni analitičar). Radi individualnu i porodičnu psihoterapiju, kao i psihoterapiju parova. Sem toga se bavi radioničarskim radom sa mladima u oblasti asertivnosti, prevencije nasilja, prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i edukacije o partnerskim odnosima. Voditelj je edukacija Mala škola za velike roditelje, kao i Emocionalna pismenost.

Etnolog – antropolog Viktorija Šimon Vuletić diplomirala je etnologiju-antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 2000. do 2011. godine radi kao etnolog u Gradskom muzeju u Subotici, gde objavljuje stručni rad “Dossier: Kentaur – Identitet ljudi u multietničkim porodicama u Subotici”, te priređuje i organizuje autorske izložbe “Istočna Afrika u doba Oskara Vojnića i savremenika” i “Kava kava i betel” iz zaostavštine Oskara Vojnića.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5651
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.