Komentara: 1
Pregleda: 1833

Da li je Srbija u Bolonji? - pitaju (se) akademci

26.03.2010. u 21:09h
Izvor: RTV
Da li je Srbija u Bolonji? - pitaju (se) akademci

Zalaganje za primenu Bolonjske deklaracije uglavnom je deklarativno i u praksi je nedovoljno učinjeno za reformu visokog obrazovanja u skladu sa odredbama tog dokumenta, ocenili su učesnici jučerašnjeg skupa u Subotici.

Predstavnici domaćih visokobrazovnih institucija su na skupu "Da li je Srbija u Bolonji?", koji je održan na Ekonomskom fakultetu u Subotici, izrazili mišljenje kako izostaje veća podrška države reformama.

Na pozitivnoj strani je utisak učesnika u diskusiji da je sa primenom nekih odredaba Bolonjske deklaracije povećana prolaznost studenata, jer taj sistem podrazumeva, pored ispita, stalne kolokvijume i testove.

Potpisivanjem Bolonjske deklaracije je pre 10 godina počeo proces stvaranja jedinstvenog evropskog sistema univerzitetske nastave i istraživanja do 2010.

Skupština Srbije je 2005. usvojila Zakon o visokom obrazovanju koji je usaglašen sa principima Bolonjskog procesa.

Jedan od učesnika diskusije, profesorka Srbijanka Turajlić iz nevladine organizacije (NVO) "Centar za obrazovne politike", ocenila je da sistem obrazovanja u Srbiji još čestito nije ni ušao u Bolonjski proces.

Turajlić, koja je početkom 2000-tih bila pomoćnik ministra obrazovanja, izrazila je mišljenje da je najveći kočničar procesa primene Bolonjske deklaracije akademska zajednica koja je ostavljena da sama sebe reformiše.

Organizator prve u nizu diskusija koje će na temu Bolonjske deklaracije biti održane u Srbiji je NVO "Tehnologija i društvo".

 

Izvor: RTV
Postavljeno pre 14 godina i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1833
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.