Komentara: 34
Pregleda: 7407

Da li je Dužijanca paganski običaj?

05.08.2014. u 15:11h
Izvor: RTV City
Nakon višegodišnjih neslaganja oko toga čija je Dužijanca manifestacija, ovih dana postavlja se novo pitanje, da li je tradicionalna žetvena svečanost paganski običaj. U Udruženju bunjevačkih Hrvata koje od ove godine organizuje proslavu Dužijance smatraju da ona, i pored oprečnih stavova pojedinaca, predstavlja zahvalu Bogu na novom žitu, ali i pohvalu čoveku. Bilo kako bilo, Dužijanca će i ove godine biti proslavljena po 104. put u nedelju 10. avgusta .
Da li je Dužijanca paganski običaj?

Prema rečima monsinjora dr Andrije Anišića, Dužijanca je bila i ostaće izvorni vekovni običaj koji se godinama negovao i čuvao. Anišić se osvrnuo na izjave pojedinaca koje su proteklih dana preneli pojedini subotički mediji, a prema kojima je ona paganski običaj, i opisao ih kao oblik neistine i svetogrđa.

Sam njim se složio i potpredsednik Udruženja i autor pilot knjige o Dužijanci Lazo Vojnić Hajduk, koji je istakao da je Dužijanca, kako i sam naslov knjige glasi „zahvala Bogu i pohvala čoveku“.

Da li je Dužijanca paganski običaj, tema je o kojoj će se sigurno pričati u nekom narednom periodu, a ono što je sigurno jeste da će ona biti proslavljena po 104. put u nedelju 10. avgusta.

Četvorodnevni program proslave počinje u četvrtak 7. avgusta u 19 časova književnom večeri „Albe Vidaković“ povodom 100. godina njegovog rođenja i 50. godina od smrti, koja će biti održana u prostorijama „HKC Bunjevačko kolo“ od 19 časova.

U petak 8. avgusta takođe od 19 sati u Vestibilu Gradske kuće biće postavljena izložba radova od slame, a od 20h u centru grada održaće se tamburaško veče i predstavljanje ovogodišnjeg bandaša i bandašice. U subotu predveče biće položeni venci na spomenik Risaru i spomen bistu Blaška Rajića. Centralna proslava Dužijance počinje u nedelju u 8:45 ispraćajem bandaša i bandašice iz crkve sv. Roka u Keru, a zatim će krenuti povorka do Katedrale gde će biti održana sveta misa.

U 11:30 krenuće svečana povorka kroz grad do Trga i predaja hleba gradonačelniku. Ovogodišnji bandaš i bandašica su Petar Skenderović iz Aleksandrova i Kristina Ivković iz Male Bosne. Grad Subotica je organizaciju Dužijance pomogao je sa 2,5 miliona dinara.

Izvor: RTV City
Dužijanca 2014. Dužijanca 2014. Dužijanca 2014. Dužijanca 2014. Dužijanca 2014. Dužijanca 2014. Dužijanca 2014. Dužijanca 2014.
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 7407

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

dužijanca 2014

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.