• Pregleda: 3551

Da li je 15. avgust dan "D" za Radio Suboticu?

Da li je 15. avgust dan "D" za slušaoce i njihov radio -— Radio Suboticu? Odgovor niko ne zna ali rešavanje ovog komplikovanog rebusa počinje danas jer je Agencija za privatizaciju upravo danas objavila javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za privatizaciju više od 500 preduzeća u državnom ili javnom vlasništvu, a među njima je i Radio Subotica!
Da li je 15. avgust dan "D" za Radio Suboticu?

Država ovim činom stavlja na transfer listu 73 informativne kuće pa je Radio Subotica u istom paketuu sa najstarijom medijsklom kućom na Balkanu — Politikom, na prodaju ide i Studio B, novosadski Dnevnik, Prosveta, Jugoslovenski leksikografski zavod,mnoštvo lokalnih ili gradskih radio stanica, lokalnih novina. Oglašena je i prodaja nekadašnjih lidera u industriji I poljioprivredi poput Industrije motora Rakovica, IMT–a, Preduzeća za puteve Beograd, preduzeća Jumko, Trajal korporacije, Poljoprivrednog Kombinata Beograd, BIP–a, Rafinerije nafte Beograd i mnogih drugih.

Zainteresovani kupci imaju 30 dana na raspolaganju da se pismeno izjasne, da identifikuju potencijalnog kupca ili strateškog investitora, da se izjasne o modelu privatizacije, da predlože indikativnu cenu, investicioni program, okvirni plan poslovanja i druge parametre koji bi trebalo da stvore uverenje o ozbiljnosti zainteresovanog kupca.

Rok za izjašnjavanje zainteresovanosti ističe 15. septembra a onda u roku od 45 dana Agencija će dostaviti Ministarstvu privrede predloge modela i metoda privatizacije za svako od preduzeća pojedinačno a Zakon predviđa da se do kraja iduće godine završi procedura – ili da se obavi prodaja ili da se kroz kompleksnu proceduru preduzeće preda u vlasništvo radnicima odnosno da se u proceduri stečaja likvidira.

Od danas, svi zainteresovani kupci su na startnoj crti, a Radio Subotica ostaje da služi svojim slušaocima kao što je činila više od 40 godina. Slušaoci, građani Subotice imaju ravnopravno šansu da u postupku privatizacije i formalno u svoje vlasništvo uzmu gradski radio uz koji su rasle i stasale generacije Subotičana. Radio Subotica je sa svojim slušaocima svakodnevno, dostupan na dve frekvencije, na svim jezicima koji su u upotrebi u Subotici i na svakom mestu i događaju za kojim postoji javni interes.

Izvor: Radio Subotica

povezane teme

14
7471 Odgovori
Radio Subotica bi trebao biti u vlasnistvu grada Subotice, nestranacka informativno-zabavna kuca. Nesto kao javni servis gradjana. U tekstu stoji: "Slušaoci, građani Subotice imaju ravnopravno šansu da u postupku privatizacije i formalno u svoje vlasništvo uzmu gradski radio...". Ozbiljno? Cime?
Bisni Odgovori
Šta je, tu je. Bolje bi bilo da su ostali gradski radio. Medjutim, aktuelna politika je toliko umešala prste da su imenovanjem političkih podobnika na rukovodeće funckije prestali da budu dobri. Trenutno umesto Radija o kome se u ovom tekstu rone suze, imamo bilten SPS-SVM-SNS-a. Subotičanima to ne treba.
aPista Odgovori
Posto Radio Subotica je uvek pripadala aktuelnim vlastima tj sredstvo za javno informisanje, kao takvo ni nije potrebno da i dalje se trose nase pare za njih. Mada ako ga privatizuju i onda ce se naci nacina kako da politicare iskoriste njihov moc u svoj korist. Ista prica ce bitio kao sto i u mađarsku.
I iskreno,nije mi zao uopste sto od sadasnjih radnika puno njih ce dobiti otkaz.
Miki Odgovori
Eto prilike Toniju Bedalovu da bude gazda...pa neka iz svog dzepa placa radnike...
Nebitno Odgovori
Sa ovim potezom ne kasni se mnogo. Samo nekih 26 godina! Šta je to spram 70 godina pogrešnog upravljanja društvom?!?

Svrha postojanja ovog "radija" prestala je padom Berlinskog zida i komunizma. Ali, u Srbiji se komunisti još uvek spretno drže kroz razne oblike političkog organizovanja, delovanja i finansiranja iz budžeta (kao u stara dobra vremena, leba bez motike).

Godine 2007. u ovom gradu bilo je 17 radio stanica! Pregršt dobrih i manje dobrih sadržaja. Sloboda i pluralizam u pravom smislu a što su odlike kvalitetnih društava. A onda su najbolje i najperspektivnije ugušene na silu da bi opstali Radio Subotica i ostali, svi zajedno najgori od sve dece (pogledati istraživanja slušanosti, aktivirati sećanje javnog mnjenja i privrede).

Te "radio" stanice i dalje žive na račun svega što godinama propada i umire. Infrastruktura, ekonomija, privreda, životni standard, mediji… sve društvene delatnosti.

Ali, 45 ljudi u tom "radiju" MORA da ima radno mesto, platu, stimulacije, plaćene doprinose… makar sve ostalo propalo. Za sada, koliko vidimo, to propadanje ima dobro prolazno vreme i sve je bliže kataklizmi.

Živela Radio Subotica, radio koji dve i po decenije ima najmanje zanimljiv program i najmanju slušanost ali najveći broj zaposlenih koji imaju najveće plate!

Nije ni čudo što svi spolja o nama misle sve najgore!
Vesko Odgovori
Zao mi jue stvarno sto tako mora biti, ali svi mediji i su trebali ranije govoriti o pljackaskim
privatizacijama nasih preduzeca, pa nebi mozda dosao red i na Suboticke novine , televiziju i
radio. Zaista se ne radujem ovj vesti i mislim da Radio Subotica treba da ostane.
Mikika Odgovori
Eto prilike gradonačelniku da se dokaže. Zaštiti gradski radio. Ah, da, zaboravio sam: oni imaju panon radio i tv i ništa im drugo nije bitno.
Always Ultra Odgovori
Nebitno

Ne slazem se. Radio SU je jos jedna od retkih dobrih stvari u ovom gradu. Daleko najkvalitetnija muzika i njen izbor. Ono sto je lose su postojeci voditelji - trebali bi da zaposle par mladih , pismenih i recitih voditelja koji bi oziveli program.

Ko je unistio te ostale "sjajne" stanice ?? Ja mislim same sebe dosadnim i isfoliranim programima !
Nebitno Odgovori
@Always Ultra

Način na koji rezonujete stvari ukazuje da o medijima nemate dovoljno znanje. Vaše laičko ali degitantno pitanje (jer tako rade oni koji ne znaju i ne poštuju druge), ko je uništio te ostale "sjajne" stanice, posle skoro deset godina od uvođenja "reda" u radiodifuziju i informisanje deplasirano je.

Najgori od sve dece odlučili su da se malo igraju radija, televizije i novina. Zaigrali se pa sve debelo zasrali!
Always Ultra Odgovori
Nebitno

Ne znam na koji bi drugi nacin trebalo rezonovati osim na osnovu ovih tvrdih cinjenica !? Moze verovatno ali ne u okvirima spoja sa realnoscu!!

Inace - Hvala vam na vasem laickom i gutantnom (slasnom) odgovoru.

Hvala jos jednom i najbolji tek vam zelim
makazar Odgovori
Nebitno, tj, čuveni Neša garažni, ilegalni radio 103.

Kako se pojavi neka vest o Radio Subotici evo njega. Komentari copy paste sa predhodnih vesti.Lupatanje, laprdanje itd. (pogledati istraživanja slušanosti, aktivirati sećanje javnog mnjenja i privrede). Ovo ti je žešća provala. Ima nas još koji smo upućeni u istraživanje slušanosti. Radio Subotica je do pre 2 godine bio ubedljivo najslušaniji radio u Subotici sa šerom koji je bio daleko ispred konkurencije - rado bih ti stavio istraživanje na uvid ali ne smem ....posle toga narodnjaci preuzimaju štafetu.Razlog pada slušanosti? Upućeni znaju, a ove druge baš i ne zanima.
Malo sam skrenuo sa teme ali me ovaj lik Nebitno baš iritira
pitam ja tebe Odgovori
Bisni je napisao: ".... Trenutno umesto Radija o kome se u ovom tekstu rone suze, imamo bilten SPS-SVM-SNS-a. Subotičanima to ne treba. "
Ako si bisan da li si i gluv ? Kad si poslednji put čuo nekoga iz tih partija ? Ako jesi šta je problem da se i oni čuju. Hoće li doći taj dan kada će svi bisni, besni i bjesni prestati da budu i obesni i da šamaraju na sve strane a da se ne okrznu ni o jednu jedinu činjenicu.
Nebitno Odgovori
@makazar

"Lupatanje, laprdanje itd. (pogledati istraživanja slušanosti, aktivirati sećanje javnog mnjenja i privrede). Ovo ti je žešća provala."

Vi zaista nemate veze sa realnošću. U civilizovanim i PRAVNO uređenim društvima DOKAZI ZASNOVANI NA ISTINI su jedino merodavni. U Srbiji je, nažalost, SVE nakaradno pa i shvatanje PRAVA. U društvu gde vladaju lažni moral, lažno poštenje, lažni kvalitet, lažne diplome, lažni magistri, lažni doktori... kao dokaz uzimaju se i LAŽNI DOKAZI. U PRAVNO uređenim društvima to NIKAKO NE MOŽE BITI "lupetanje, laprdanje itd" i "žešća provala" kako ste se Vi imali seljački, divljački, neandertalski izraziti a što je tipično za nazadnu Srbiju.

"Ima nas još koji smo upućeni u istraživanje slušanosti. Radio Subotica je do pre 2 godine bio ubedljivo najslušaniji radio u Subotici sa šerom koji je bio daleko ispred konkurencije"

Ovo što navodite je SELEKTIVNO iznošenje ČINJENICA a što predstavlja OBMANU javnosti. ISTINA je da je najslušaniji bio program tog radija ALI NA MAĐARSKOM JEZIKU (na zasebnoj frekvenciji, onoj nelegalnoj čijim korišćenjem i taj radio i onaj kome je država dala na korišćenje povređuju zakon). Na drugoj, gde je emitovan program sa emisijama na srpskom, bunjevačkom, hrvatskom i nemačkom jeziku, imao je sasvim drugačiji rejting.

U opštem je interesu biti objektivan i tačan. Dosta je izvrtanja istine, laži, obmana, demagogije... čime se služe sujetni, zlobni, pakosni, cinični i ostali. Mnogo je srdžbe u društvu što je razumljivo jer ovo društvo decenijama trpi NEPRAVDU. Toliko dugo traje vladavina NESPOSOBNIH, NEKVALITETNIH, NESTRUČNIH, NETALENTOVANIH na SVIM odlučujućim mestima ali zato partijski podobnih i to je razlog propasti ovog društva.
Radije ćemo da pljunemo, omalovažimo, popi*amo, pose*emo sve što je dobro nego da priznamo istinu i boljima od nas damo ulogu da nas vode napred. Pogledajte kakvi nas "stručnjaci" vode decenijama napred a nama sve gore. Nešto tu ipak ne štima, zar ne? Biće da "najbolji" ipak nisu za šta se izdaju.

Nije me mrzelo da pronađem jedan komentar, izvesnog Marka, od pre skoro dve godine:

http://www.subotica.com/vesti/radio-subotica-najslusanija-u-gradu-id12444.html#50661

Dotični piše o tačnim razlozima i postupcima za ostavljanje u životu upravo ovih medija koje danas grad ima.

Koliko je ovaj grad radio na sebi, koliko je poštovao dobro, govore činjenice gde se danas nalazi i u kakvom je stanju. Ko je za to kriv? Njegovi građani ili oni koji grad vode? I jedni i drugi ali KLJUČNA spona da bi to bilo moguće sprovesti su PODOBNI mediji koji će sve te radnje da PODRŽE svojim objavljivanjem ili neobjavljivanjem. Mnogo je negativnih komentara i na ovom portalu na račun i ovog radija upravo zbog te podobnosti i NEVRŠENJA osnovne funkcije zbog koje je osnovan, rada u OPŠTEM inetersu. Mada, ako uzmemo u obzir da je osnovan kao PARTIJSKO glasilo u vreme komunističkog sistema, da se partijski sistem skoro i nije promenio, štaviše metastazirao je u svim društvenim sferama života, jasno je da drugačije nije moglo ni da se očekuje. Ali, zašto ostali mediji ćute? Zašto saučestvuju u propasti? Zašto ako ih nije osnovala država nego su navodno nezavisni? Da li su nezavisni stvarno nezavisni i od koga i na koji način su nezavisni? Da li su članovi asocijacije "nezavisnih" medija? Da li je ta asocijacija zaista nezavisna i ko i sa kojim ciljem finansira tu "nazavisnost"? Ako uzmemo u obzir sve to stvari postaju jasnije zašto smo propali i kako je to sprovedeno. Uz pomoć medija koje vode ljudi o kojima ovaj grad zna mnogo ali malo pozitivnog.

Društvo se u potpunosti iskvarilo. A to ne valja.

Vašim olako javno izrečenim podrugljivim i obesnim navodima "garažni radio", "ilegalni radio" i sličnim i navođenjem da su egzaktne činjenice "lupatanje, laprdanje itd." i "žešća provala" samo ukazujete da ste odavno postali sastavni deo takvog društva kakvog se mnogi od nas groze te je upitno da li bi Vaši komentari u normalno uređenom i civilizovanom imali ikakav značaj.
lakumity Odgovori
Kad su propale tri najveće fabrike u gradu i ostavile bezmalo 7000 ljudi bez posla, nije se ni deseti deo zakukavalo i apelovalo da se prekine sa kriminalnim privatizacijama tako da uopšte ne vidim u čemu je problem.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.