Komentara: 48
Pregleda: 11888

Čuvari grada na biciklima

05.08.2013. u 13:33h
Ideja o čuvarima grada i građana na biciklima uopšte nije revolucionarna, ali nikada nije osporeno, niti je logično da može biti, da njihovo postojanje nije korisno i da uloga koju sa svojim prevoznim sredstvom postižu opravdava cilj. Na kraju krajeva, ako postoje čuvari sa automobilima, na motociklima, rolerima i naravno pešački odred - zašto bi suvišno bilo imati i na biciklima? Grad Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je formirao patrole policijskih službenika na biciklima - da li Subotica može biti drugi?
Čuvari grada na biciklima

Subotica je naširoko poznata kao grad bicikla, sa solidno razvijenom mrežom biciklističkih staza, grad koji je dovoljno blizu graničnog prelaza sa Mađarskom da možete bez većih problema biciklom u Evropu. Subotica je takođe grad u kojem svakodnevno nestane veliki broj bicikala, a s obzirom na većinom malu procenjenu vrednost - niko se ne bavi njihovom sudbinom nakon što su otuđeni.

Grad Novi Sad od nedavno, kao prvi grad u Srbiji po tome, ima policijske službenike, narodski nazvani "bajkani", koji obavljaju svoje dužnosti koristeći bicikl kao prevozno sredstvo, u gradu koji ima nešto ispod 350.000 stanovnika (po popisu iz 2011.) ukazala se potreba da se formira specijalno odeljenje koje će spojiti par korisnih stvari.

Patrole za sada funkcionišu u 3 smene, po dva službenika. Ovi naoružani policajci koji su u stalnoj radio vezi sa drugim patrolama i centralom, cirkulišu u delovima grada gde nije praktično da se ide kolima, a zahtevalo bi mnogo vremena, pa i ljudskih resursa, da se isti pokrije. Osnovni cilj je, kako kažu u PU Novi Sad, da se podigne bezbednost građana i da se mobilnost ekipa i na ovom prevoznom sredstvu podigne na viši nivo. Do naredne letnje sezone PU Novi Sad planira da formira još 9 patrola koji će pojačati svoje prisustvo na ulicama Novog Sada.

Čuvari grada na biciklima

Odbornici Novog Sada dnevnicama obezbedili kupovinu bicikala

Jedan interesantan detalj u ovoj priči je da su Odbornici Skupštine Novog Sada jednokratnim odricanjem prava na dnevnice obezbedili nabavku ovih prevoznih sredstava i time pomogli Gradu da izbegne dodatni trošak koji bi svakako išao iz džepova građana. Da li takvu ili sličnu "plemenitu" aktivnost možemo očekivati i od subotičkih Odbornika ili članova Gradskog veća?

U Novom Sadu većina odbornika je dala svoj glas za "skidanje" dnevnica, dok jedan manji broj njih (opozicija) bio je... naravno protiv. U Subotici (141.554 stanovnika) se vrlo često čuju priče (zvanične i nezvanične) o napadima razbojnika i drugih nasilnika na građane, paralelno sa tim Grad se pokušava izboriti sa svakodnevnim bezbedonosnim izazovima, a para za takve aktivnosti čini se sve manje. Ukoliko nekada dođe do takve ili sličnih odluka (npr. jednokratno odricanje dnevnica Odbornika), biće zanimljivo videti ko će svojim neslaganjem indirektno reći da je zadovoljan bezbednošću u Subotici.

Formiranjem ovakvih jedinica moglo bi, kako se kaže "ubiti više muva jednim udarcem", tako što će se stvoriti nove radne pozicije, policijske patrole bi bile mobilnije, brže bi se intervenisalo - što je vrlo značajno na teže pristupačnim delovima grada i što je suština svega - građani bi trebalo da se osećaju još bezbednije. Naravno, od svih pozitivnih aspekata treba izdvojiti ekologiju i zdrav život, a u šali, možda bi neki od sadašnjih policijskih službenika koji patroliraju kolima mogli prvi da se okušaju u ovom "rekreativnom" programu. Ovakav vid transporta mogao bi da se primeni i na službenike Komunalne policije. Jedinice na dva točka bi sigurno bile praktične i na Paliću.

Predlog koji je zaživeo u Novom Sadu je upravo izložen i predložen za Suboticu - sada je na potezu Grad i oni koji treba da brinu o ovim "problemima". Pri kraju smo leta, još koji mesec i biće problematično da se vozi bicikl, pa čak i sa zimskim gumama, ali eto ideje za planiranje određenih resursa u budžetu grada na narednu godinu, što se tiče tekućih troškova plata i doprinosa, a same bicikle možda obezbedimo kroz nesebičnost Gradskih odbornika, npr.

Reč je o ekologiji... zdravom životu... i racionalizaciji...

Ako dobro plaćeni članovi Holandske vlade (27% ukupnog prevoza u Holandiji na godišnjem nivou obavi se biciklom. Od toga 25% se ostvari za vreme odlaska na posao) mogu svakodnevno da putuju na posao biciklima, i pri tome su vrlo ponosni na to - da li mi to možemo očekivati od naših "predstavnika" iz lokalnog parlamenta? Da li umesto putnih troškova na koje većina iz Gradske uprave ima pravo, pa čak iako je lokal u pitanju, te troškove kompenzuju tako što će sesti na bicikl, malo okretati pedale i stizati na svoje destinacije, po mogućnosti bez rotacije i službene pratnje? Zvuči šašavao, ali od toga leđa ne bole.

Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 48
Pregleda: 11888

Povezana zviždaljka

Povezane teme

Policija Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.