Komentara: 0
Pregleda: 2690

Cul-Tour lutkarska radionica i okrugli sto

22.03.2011. u 20:26h
Cul-Tour lutkarska radionica i okrugli sto

U okviru projekta Cul-Tour, koji je započeo prošle godine i predstavlja saradnju Otvorenog univerziteta Subotica kao izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska) u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska, u sredu, 23. marta, u prostorijama Otvorenog univerziteta u Subotici održaće se okrugli sto, a krenuće sa radom i lutkarska radionica.

Lutkarska radionica „Umetnost animacije marionete“ počinje sutra (kada će biti održana iz dva dela: od 10 do 13h i od 16 do 18h) i vodiće je Adela Moldovan, rediteljka i marionetista iz Rumunije koja, između ostalog, radi i u Pozorištu lutaka “Kever Bela”. Adela je vrstan poznavalac marionete, pa će svoje dragoceno iskustvo podeliti sa glumcima iz Segedina i iz Subotice, koji će potom kroz kontakte i saradnju sa ostalim pozorištima iz Vojvodine i Mađarske svoje kolege upoznavati sa stečenim znanjima. Adela Moldovan je ovakve i slične radionice držala širom Evrope.

Druga po redu, radionica za decu, biće održana u okviru ovogodišnjeg, 18. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji će se održati u Subotici od 15. do 21. maja.

Istog dana, 23. marta od 14 do 16 časova, biće održan okrugli sto sa temom „Savremeno pozorišno stvaralaštvo za decu u regionu - stanje i problemi“. Moderator okruglog stola je mr Miroslav Radonjić, teatrolog i pozorišni kritičar iz Novog Sada. Učestvovaće članovi Dečjeg pozorišta iz Subotice i Pozorišta lutaka „Kever Bela“ iz Segedina, kao i svi zainteresovani pozorišni radnici iz ova dva grada, a prisutni će u narednom periodu svoje kolege iz ostalih vojvođanskih i mađarskih pozorišta, kroz česte kontakte koje s njima inače održavaju, upoznati sa zaključcima okruglog stola.

Podsećamo vas da se upravo u ovoj nedelji kada se održavaju gore pomenute aktivnosti širom sveta obeležavaju tri važna dana za pozorišno stvaralaštvo: Svetski dan pozorišta za decu i mlade (20. mart), Svetski dan lutkarstva (21. mart) i Svetski dan pozorišta (27. mart), te da su i radionica i okrugli sto koji će se održati u okviru projekta Cul-Tour prilike da se skrene pažnja šire javnosti na ovaj vid umetnosti.

Prošlog meseca su u okviru projekta Cul-Tour su održane dve izložbe: od 8. do 23. februara je u Pozorištu lutaka „Kever Bela“ u Segedinu održana izložba Dečjeg pozorišta iz Subotice koja je izazavala veliku pozornost tamošnje kulturne javnosti, a 28. februara u galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici otvorena je zajednička izložba subotičkog Dečjeg pozorišta i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina, koja je trajala do 16. marta.

Pozorište lutaka „Kever Bela“ predstavilo je plakate i lutke koji prikazuju po jednu od produkcija realizovanih poslednjih godina, od predstava za decu do predstava za odrasle, dok je Dečje pozorište iz Subotice predstavilo lutke, kostime i umetničke fotografije, koje su samo deo celokupnog repertoara Dečjeg pozorišta, a odnose se na vremenski period od 1980. godine do današnjih dana.

 

 


 

 

Prošle godine, u okviru aktivnosti predviđenih projektom CUL-TOUR, Dečije pozorište iz Subotice je u oktobru odigralo pet predstava u Segedinu dok je Pozorište lutaka „Kever Bela” iz Segedina istog meseca izvelo četiri predstave za decu na teritoriji Srbije, od toga dve u Kanjiži i dve u Horgošu. Tokom novembra, Pozorište lutaka “Kever Bela” iz Segedina igralo je još sedam puta u Srbiji: dva puta u Subotici (“Krčma kod radoznalog hrčka”, 7. novembra), tri u Senti (“Ivica i Marica”, 8. novembra) i dva puta u Čoki (“Krčma kod radoznalog hrčka”, 15. novembra).

Previđeno je da projekat traje trinaest meseci i u tom periodu obuhvati već održano, sedamnaesto (16-22. maja 2010), i predstojeće, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (15-21. maja 2011), a u okviru njih reprizu subotičkog Festivala u Segedinu kao i gostovanja segedinskog Pozorišta u Srbiji. Pored toga i već pomenutih gostovanja u jesen prošle godine i izložbi (februar 2011), održaće se 23. marta i okrugli sto, a počeće sa radom i lutkarska radionica za pozorišne stvaraoce, dok će lutkarske radionice za decu biti održane u okviru predstojećeg 18. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Cilj projekta je podsticanje međuregionalne, ali i šire, međunarodne kulturne saradnje u oblasti pozorišnog stvaralaštva za decu, poboljšanje transkulturne cirkulacije umetničkih dela i interakcije među stanovnicima pogranične oblasti kako bi se produbio osećaj zajedništva, obogatili kulturni sadržaji i društveni život i stvorile nove mogućnosti razmene.

Nosilac projekta je Otvoreni univerzitet iz Subotice kao izvršni producent Međunarodnog festivala pozorišta za decu, dok je Pozorište lutaka “Kever Bela” partner sa mađarske strane.

Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 2690
Povezane teme

projekat cul-tur

lutkarska radionica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.