• Pregleda: 6659

Crveni javor za malog Noela

U okviru kampanje "Za novi život", u čast prvorođene bebe u 2020. godini u našem gradu, Noela Jakše, danas je u dvorištu Opšte bolnice Subotica posađena sadnica crvenog javora. Kampanju je pokrenuo pokrajinski zaštitnik građana, a osim u Subotici, sprovodi se u nekoliko gradova Vojvodine.
Crveni javor za malog Noela

Prva beba u 2020. godini u Subotici se rodila dva časa i četrdeset minuta posle ponoći, i to dečak Noel Jakša, težak 2,850 grama i dugačak 48 centimetara, kojeg je na svet donela majka Žanet Horvat Miletić. Njen suprug i ponosni otac, Kornel Jakša, danas je u dvorištu Opšte bolnice Subotica zasadio sadnicu crvenog javora u Noelovu čast.

- Jako sam ponosan i zahvaljujem se bolnici, doktorima koji su te noći dežurali, a naročito doktoru Sigmundu, kod kojeg smo išli na preglede i koji je pratio supruginu trudnoću - rekao je Kornel Jakša.

Kampanju "Za novi život" pokrenuo je pokrajinski zaštitnik građana, Zoran Pavlović, u cilju poboljšanja demografske slike naših prostora, ali i podizanja svesti građana o klimatskim promenama. Prema rečima Zlatka Marosiuka, lokalnog omudsmana, ideja je da se kampanja sprovodi u kontinuitetu, svake naredne godine, simbolično obeležavajući dolazak novog života na svet.

- Čestitam srećnim roditeljima na najlepšem poklonu koji su dobili za novu godinu, malog Noela - čestitao je Marosiuk. - Osim u Subotici, po jedno drvo u ime svakog prvog deteta koje se u novoj godini rodilo u opštinama i gradovima Vojvodine gde postoje porodilišta, danas je posađeno u Novom Sadu, Vrbasu, Somboru, Vršcu, Pančevu i Sremskoj Mitrovici, dok će 6. januara biti posađeno u Zrenjaninu.

Pored Noela, u prva 24 časa 2020. godine, na najveselijem odeljenju subotičke bolnice rođeno je još šest beba, što je Suboticu svrstalo u sam vrh po broju prinova u novoj godini.

- Dečkić je dobro, nalazi se kod nas na Odeljenju i trebalo bi da sutra bude pušten kući - rekla je Branka Milisavljević, načelnica Odeljenja neonatalogije Opšte bolnice Subotica. - Na našu sreću, 1. januara je bilo jako mnogo beba, neuobičajeno u odnosu na prethodne dane. Rođeno je čak sedam beba, a trenutno čekamo još nekoliko beba, tako da smo bili veoma srećni kada smo videli da je početak godine odličan.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Insajder Odgovori
Sve je to lepo i pozdravljam ovaJ potez ... ali nisam video novinare i nisam čitao o velikim govorima kada je na desetine drveća starih više decenija posečeno u krugu bolnice tokom prošle jeseni ... Nekao mi deluje tragikomično ova usamljena, nejaka stabljika prema desetinama isečenih, ogromnih stabala koja su davala prijatnu senku tokom letnjih vrućina, a činilo vam se da ste u šumi, a ne bolnici ...
DRAPO Odgovori
U poslednje vreme je posečeno jako puno drveća pa bi trebalo saditi češće i na mnogim lokacijama a ne samo povodom prvorođene bebe !!!
Trovach Odgovori
Posadio sam vise drva nego sto ce ovi ikad' nacrtati, pa ipak nikakva senzacija od toga nece nastati. Ovo SRANJE sluzi samo za slikanje i promociju, jer nista korisno ne umeju da urade.
ZAŠTITNIK DA, ALI NE GRAĐANA Odgovori
Po članu 2. Odluke o Zaštitniku građana Grada Subotice prevashodna nadležnost lokalnog ombudsmana, tj Zlatka Marosiuka je da štiti prava gradana/ki i pravnih lica od nezakonitog i nepravilnog rada organa uprave i javnih službi. O demografskoj politici i goranskim aktivnostima ni jedno jedino slovo. A, opet, koja korist od pomenute, zakletvom preuzete obaveze da će postupke vršiti savesno i nepristrastno, kada tokom minule dve godine, barem kada su moje pritužbe u pitanju, to nije bio slučaj. Da je tako, svojevrsni dokaz su pritužbe gradskoj Skupštini, Komisiji za predstavke i žalbe, odnosno Zaštitniku građana Republike Srbije na rad svih pomenutih. Inače, nije li sađenje sadnica isključivo za prvorođene, a ne i SVE prinove, diskriminacija potonjih već u prvim danima života? Razmislite (i) o tome, navodni zaštitniče građana.
Lela Odgovori
Lepo je to što su zasadilo stablo, ali ako hoćemo čistiji vazduh i životnu sredinu, za svaku rođenu bebu bi trebalo u Subotici zasaditi po jedno stablo. I još nešto, ta stabla nakon što se zasade treba i održavati (zalivati leti) bar jednu ili dve sezone dok mu se koren ne uhvati redovno za tlo, a što se nigde ne događa. i pored puteva zasade stabla i niko ih više ne zaliva. ako je sušnija godina pola ih se osuši još prvog leta!
Vegan Odgovori
Jel bilo nesto i da se nabode na cackalicu? Neki cvarak ili kulen.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.