Komentara: 13
Pregleda: 6873
Foto

Četvrtina stanovnika Subotice starija od 65 godina

29.09.2017. u 20:17h
Izvor: Subotica.com
Četvrtina stanovnika Subotice pripada grupi starijih od 65 godina, rečeno je uoči Međunarodnog dana starih, koji se obeležava 1. oktobra.
Četvrtina stanovnika Subotice starija od 65 godina

Starenje populacije danas predstavlja jedan od najvećih uspeha čovečanstva, ali je i jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova. Procena je da će broj starijih osoba širom sveta porasti za 56%, odnosno sa 901 milion osoba na više od 1,4 milijarde između 2015. i 2030. godine. Do 2030. godine, broj osoba starijih od 60 godina i više će premašiti broj mladih uzrasta od 15 do 24 godine.

Prigodnim programom, koji su pripremili korisnici Gerontološkog centra i Dnevnog boravka za odrasle sa smetnjama, u centru grada obeležen je Dan starih.

Za poboljšanje uslova života starijih sugrađana kroz usluge Gerontološkog centra, Karitasa, Kola srpskih sestara i Gradskog udruženja penzionera iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno je 42 miliona dinara.

Četvrtina stanovnika Subotice starija od 65 godina

- Za uslugu Gerontološkog centra - pomoć i nega u kući za oko 800 korisnika u budžetu za 2017. godinu izdvojeno je 37, 8 miliona dinara. Kroz projektno finansiranje organizacija i udruženja, tu pre svega mislim na Karitas i Kolo srpskih sestara, za ove dve organizacije izdvojeno je 3, 7 miliona dinara. Tu je  i Gradsko udruženje penzionera, koje je za njihovo funkcionisanje putem projekta dobilo 230 hiljada dinara, takođe iz oblasti društveno-humanitarnog rada, a iz oblasti kulture 140 hiljada dinara. To su izdvajanja što se tiče lokalne samouprave,  važno je napomenuti da smo ostali na visokom nivou izdvajanja. Nadam se da ćemo za 2018. godinu moći da poboljšamo uslove i usluge koje pružaju naše socijalne ustanove i udruženja. Ono što nam predstoji je izrada Plana javnog zdravlja, zdravstvenog profila grada kao u uvod, gde ćemo uključiti Savet za zdravlje grada, i različite radne grupe koje će raditi na izradi dokumenta, koji će biti značajan strateški dokument za naš grad - kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Jedna od organizacija, koja pruža podršku najstarijim sugrađanima tokom cele godine je „Karitas“, u čijoj je organizaciji devetu godinu zaredom obeležen ovaj dan.

- Misija “Karitasa” je da pomogne ljudima kojima je to potrebno. Mi to radimo tokom čitave godine na terenu, i to nije tako vidljivo. U Subotici imamo 105 korisnika, a posedujemo službu u Kanjiži, Senti i Malom Iđošu - kaže Gabor Ric, direktor Karitas-a Subotica.

Četvrtina stanovnika Subotice starija od 65 godina

U obeležavanje Dana starih uključili su se i Dom zdravlja, Crveni krst i Apoteka Subotica koji su organizovali akciju besplatne kontrole zdravlja. Stariji sugrađani imali su priliku da bez čekanja i zakazivanja provere svoje zdravstveno stanje i dobiju savete lekara.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana starih Obeležavanje Dana starih Obeležavanje Dana starih Obeležavanje Dana starih Obeležavanje Dana starih Obeležavanje Dana starih Obeležavanje Dana starih Obeležavanje Dana starih
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 6873
Povezane teme

međunarodni dan starih

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.