Komentara: 3
Pregleda: 37266

Čestitke povodom Pravoslavnog Uskrsa

03.05.2013. u 09:43h
Danas je Veliki petak, dan na koji Pravoslavna crkva obeležava Hristovo razapeće. Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Vaskrs se obeležava tri dana. Veliki petak (jedini dan kad u hrišćanskim crkvama nema službe, osim ako su Blagovesti), Velika subota i Vaskrs. Najznačajnije je ponoćno bdenje između subote i nedelje kada se vernici okupljaju u crkvi i u ponoć si međusobno čestitaju vaskrsnuće Hristovo rečima "Hristos vaskrse", a odgovara se sa "Vaistinu vaskrse".
Čestitke povodom Pravoslavnog Uskrsa

Pravoslavna crkva danas obeležava Veliki petak, koji se smatra najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus osuđen i razapet na Golgoti. Običaj je da se na današnji dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Vernici i Pravoslavna crkva obeležavaju Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude razapet na krstu.

Toga dana Isus je i osuđen i razapet na Golgoti, gde je umro. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: "Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade".

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti. Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Uskršnje čestitke

"Svim sugrađanima koji slave Vakrs, najiskrenije želim da najznačajniji hrišćanski praznik proslave u radosti i miru. Neka proslava Vaskrsa bude prilika da pokažemo vrednosti međusobnog uvažavanja,tolerancije i zajedništva i motiv da činimo dobro kako bismo bili bolji ljudi. Radost povodom Hristovog vaskrsenja neka nam bude putokaz kako da optimizmom i verom prebrodimo teškoće koje su pred nama. Čestitam dan Hristovog vaskrsenja uz radosni pozdrav – Hristos Voskrese!" - poželeo je Modest Dulić, Gradonačelnik Subotice.

Maria Kern Šolja, Predsednica Skupštine grada Subotice: "Čestitam Uskrs, najznačajniji hrišćanski praznik, svim građanima Subotice koji slave Uskrs po Julijanskom kalendaru, sa željom da svima pruži radost i harmoniju. Želim srećan i blagoslovljen Uskrs!"

Starešina hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg prezviter Dragan Stokin uputio je uskršnju čestitku svim pravoslavnim vernicima. "Kao što je i onaj Veliki petak bio beznadežan za samog Hrista i sve one koji su voleli Hrista i sve Hristovo, tako i ovaj naš Veliki petak izgleda strašno i beznadežno. Međutim, kako je tada sasvim iznenada, kao munja sevnula radost vaskrsenja, tako će i sada sasvim iznenada kao munja da zasija radost vaskrsenja našeg", rekao je prezviter Dragan Stokin u svojoj čestitci.

Subotički biskup Ivan Penzeš uputio je Uskršnju čestitku svim pravoslavnim vernicima. "Slaveći uskrsnuće Gospodinovo setimo se da smo s njim suuskrsnuli. On nas je svojim duhom obdario. Neka promeni naše srce da mislimo misli mira ljubavi i sloge među svim ljudima na svetu", istakao je Penzeš.

Povodom uskršnjih praznika, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić uputio je čestitku svim poglavarima, sveštenstvu i vernicima, koji ovaj praznik proslavljaju 5. maja. "Želim vam da dane najvećeg hrišćanskog praznika provedete u slozi, uzajamnom razumevanju, uvažavanju i miru.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor čestitao je Uskrs svim građanima koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

“Želim Vam da ovaj veliki hrišćanski praznik provedete u miru, dobrom zdravlju, sreći i ličnom zadovoljstvu. Predstojeći praznik provedimo negujući duh međusobnog razumevanja, uvažavanja i poštovanja “, poručio je Ištvan Pastor.

Uskršnju čestitku uputio je i Andor Deli, pokrajinski sekretar za propise, upravu i nacionalne zajednice. Ove godine Vaskrsnuće Hristovo slavimo nadahnuti jubilejom Milanskog edikta, koji simbolizuje jedinstvo svih hrišćana. Vaskrs je slavljenje pobede života nad smrću i zato nam daje snagu da istrajemo na Hristovom putu ljubavi, istine i pravde. Svim crkvenim velikodostojnicima, sveštenstvu i vernicima koji Vaskrs slave 5. maja želim srećne praznične dane, ljubav, mir, zdravlje, ličnu sreću, međusobno uvažavanje i toleranciju, piše u čestitki Andora Delija.

Čestitke povodom Pravoslavnog Uskrsa

Redakcija sajta subotica.com želi srećan Vaskrs (Uskrs) svim sugrađanima koji slave ovaj najveći hrišćanski praznik po Julijanskom kalendaru. Želimo svima da ga proslave u dobrom zdravlju, radosti, blagostanju i u krugu svojih najdražih.

Hristos Vaskrese!

Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 37266
Povezane teme

Uskršnja čestitka

Uskrs

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.